Dijous, 18 d'Octubre de 2018
Sant Lluc, evangelista
  • Celebració del 34è Aplec a la Mare de Déu del Remei dels Molars de Tàrrega
  • Laics i religiosos claretians de Catalunya, Euskal Herria, França i Itàlia es troben a Vic
  • Superior General dels Jesuïtes: El Papa no és el cap de l'Església universal
  • 50 anys de la presència dels Jesuïtes al barri de Bellvitge
  • El papa Francesc denuncia la manca de voluntat política per acabar amb la fam
  • El Papa convida als cristians a no baixar la guàrdia davant els fariseus d'avui dia
  • Amnistia Internacional torna a demanar l'alliberament "immediat" dels 'Jordis'
  • El malbaratament del menjar, una oportunitat per acabar amb la gana
  • Es presenten dues noves peces recuperades de l'Arqueta de Sant Martirià de Banyoles
  • El Papa: "Sant Óscar Romero va saber encarnar amb perfecció la imatge del bon Pastor"

NOTÍCIES DESTACADES

Durant la Missa celebrada a Casa Santa Marta aquest dijous 18 d'octubre, el papa Francesc ha explicat les tres formes de pobresa a què està cridat tot cristià i ha recordat que "el deixeble no ha de tenir por a la pobresa, de fet, ha de ser pobre".

més informacióMés de mig centenar d’entitats i ajuntaments catalans van exigir ahir al govern espanyol la retirada “immediata” del recurs d’inconstitucionalitat que va presentar l’executiu del PP contra la llei catalana de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Contra la Llei 24/2015 l’anterior govern espanyol hi va presentar recurs, el maig del 2016, al Tribunal Constitucional, que va suspendre l’aplicació de gran part del seu articulat. Entre altres aspectes, la llei preveia un lloguer social obligatori dels grans tenidors a les famílies vulnerables que no poden pagar el seu lloguer o hipoteca i la cessió obligatòria per augmentar el parc d’habitatge assequible.

més informacióEsglésia en el món - ACIprensa, 18 oct. 18

El secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el P. José María Gil Tamayo, ha assenyalat que hi ha d'haver tolerància zero davant els abusos sexuals, que no només són un pecat, sinó "un delicte greu".

més informacióEl defensor del poble, Francisco Fernández Marugán, ha confirmat aquest dimecres que ha rebut 28 queixes per adoctrinament en escoles públiques de Catalunya des de setembre de 2017, i algunes d'aquestes queixes, segons precisa, "es referien a conductes concretes la descripció de les quals podria resultar indiciària de l'existència de possibles casos d'adoctrinament en l'àmbit educatiu".

més informacióAltres - El Punt Avui, 17 oct. 18

José Eustáquio Romão, secretari general del Consell Mundial d’Instituts Paulo Freire i director del màster i doctorat en educació de la Universitat Nove de Julho de São Paulo, va ser ahir a Barcelona per participar en l’homenatge que la Universitat de Barcelona (UB) va fer al pedagog brasiler Paulo Freire, coincidint amb el seu nomenament com a doctor honoris causa ara fa trenta anys. Romão, gran estudiós de l’obra de Freire, amb qui va treballar, denuncia la persecució dels darrers anys contra l’Institut Freire i alerta del gir a la ultradreta que podria viure el Brasil el 28 d’octubre.

més informacióEls Pares Sinodals de la XV Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes realitzaran un pelegrinatge de 6 quilòmetres per la Via Francigena, l'últim tram també és conegut amb el nom de ruta de Sant Francesc d'Assís o Camí Franciscà, que recorre part d'Europa fins a Roma.

més informació

Magisteri - ACIprensa, 17 oct. 18

El papa Francesc va denunciar que el món d'avui encara es fan "sacrificis humans", però amb la diferència que es perpetren usant "guants blancs". Així ho va indicar en respondre algunes preguntes d'un grup de seminaristes de Llombardia (Itàlia) amb qui es va reunir el dissabte 13 d'octubre passat a la Sala Clementina del Palau Apostòlic al Vaticà.

més informació

Església catalana - Meritxell Roselló per a Flama.info, 17 oct. 18

La trobada de formació de la pastoral i dels equips directius de les escoles diocesanes de Tarragona va tenir com a protagonista els joves.  Durant aquest mes d’octubre s’està celebrant a Roma l’Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes, dedicat al tema dels joves, sobre la fe i el discerniment vocacional. Per aquest motiu la Delegació diocesana de Joventut de l'Arquebisbat de Tarragona, Delejot, va organitzar la  conferència: “El Sínode dels joves. Què ens pot aportar a les escoles?”, impartida pel Bisbe Auxiliar de Barcelona, Mons. Antoni Vadell, al Centre Tarraconense el Seminari.

més informacióLa CODIAR (Comissió Diocesana d'Ajuda al Refugiat) organitzarà el divendres 19 d'octubre un nou 'Cercle del Silenci' per denunciar la situació de les persones refugiades.

més informació

El Sínode del Patriarcat de Moscou va declarar que ja resulta impossible seguir mantenint la comunió eucarística amb l'Església ortodoxa de Constantinoble, assenyala el comunicat difós pel sínode patriarcal, reunit aquest dilluns 15 d'octubre a Minsk, Bielorússia, en una sessió plenària, sota la guia del patriarca Kirill, per discutir la presa de posició, anunciada l'11 d'octubre passat pel Patriarcat ecumènic de Constantinoble, de concedir l'autocefalia a l'Església ortodoxa ucraïnesa.

més informació

L'Església catòlica australiana participa activament en la "Setmana de lluita contra la pobresa", que viu l'Estat del continent oceànic fins al 20 d'octubre de 2018. La iniciativa, que té com a objectiu crear consciència sobre temes relacionats amb la pobresa, va ser concebuda com una extensió del Dia Internacional contra la Pobresa, organitzat per l'ONU i celebrat el 17 d'octubre de cada any.

més informacióUn seminarista de 19 anys, identificat com Gérard Anjiangwe, va ser assassinat a boca de canó per militars davant d'una església al Camerun, moments després de celebrar-se la Missa.

més informació

Drets humans - El Punt Avui, 17 oct. 18

A l’antic Pati de les Dones de la Casa de la Caritat s’havia reunit una multitud de dones. La convocatòria de Pensar, debatre, experimentar, dins de Ciutat oberta. Biennal de pensament, tenia un cartell atractiu i tota la maquinària del CCCB es va posar en funcionament.

més informació

Han ja recorregut uns 300 km, des de Tegucigalpa (Hondures) a Zacapa (Guatemala): hi ha uns tres mil hondurenys que a mesura que continuen el seu viatge als Estats Units reben a altres germans d'Amèrica Central que fugen de la pobresa, la violència i la corrupció. Van passar la nit acollits per un grup de metges i infermeres de Guatemala, que van seguir la ruta de la caravana a través de les xarxes socials i després van sortir a donar-los suport i ajudar-los.

més informacióAcció social - El Punt Avui, 17 oct. 18

L’increment constant de la població, a escala mundial, és un dels factors que més preocupa els experts en alimentació. El 2015, un 15% de la població tenia subnutrició i un 13% tenia sobrepès, unes xifres que van a l’alça. Per mirar d’aplicar mesures que permetin revertir aquesta situació, el govern va encarregar un informe que, sota el títol Mengem futur, situa l’educació i la conscienciació de la població com els eixos principals per millorar els hàbits alimentaris a partir d’un model més ecològic i saludable.

més informació

Acció social - El Punt Avui, 17 oct. 18

La plataforma Pobresa Zero-Justícia Global, que aglutina més de 3.200 organitzacions catalanes, va denunciar aquest dimarts 16 d'octubre a Barcelona que “la paràlisi política i institucional” en matèria d’avenços socials causa “greus retrocessos”, tant a Catalunya com a l’Estat espanyol. Durant la jornada L’alimentació, un dret vulnerat?, coorganitzada amb el Síndic de Greuges i emmarcada en el Dia Mundial de l’Alimentació, la plataforma va fer públic un manifest en què exigeix que es prioritzin les polítiques socials per part del govern com a resposta a “un sistema malalt i insostenible que condemna la població a patir pobresa”.

més informació

El model vigent de formació dels mestres ja no és suficient per fer front a les necessitats educatives actuals. Amb aquest plantejament com a punt de partida, el grup d’experts del Programa de Millora i Innovació en la Formació de Mestres (MIF) va presentar ahir un informe a la Universitat de Barcelona amb una sèrie de recomanacions que, de fet, aposten per una reformulació dels estudis de magisteri. Un dels eixos bàsics entorn del qual ha de bascular la reforma és la creació d’un únic cos docent d’educació bàsica per a primària i secundària.

més informacióEs pensava que la seva mare, que va perdre quan tenia vuit anys, havia mort de grip. Tampoc ningú no li havia dit que la seva tieta, que es deia com ella, Charlotte, s’havia llançat al buit quan encara no havia nascut. No en tenia ni la menor idea de l’historial de suïcidis de les dones de la seva família, una maledicció que es replicava generació rere generació. Fins que la seva àvia també va embogir i es va apagar davant seu. Llavors sí que l’avi, un personatge sinistre, li ho va confessar tot i la va animar a fer el mateix. “Mata’t!” Però no ho va fer: ella va triar viure.

més informació

Tal dia com avui de l’any 1147, fa 871 anys, en el marc de l’anomenada Croada d’al-Mariyya, les tropes de Ramon Berenguer IV, comte independent de Barcelona, prenien a l’assalt i es lliuraven al saqueig de la ciutat islàmica d'Almeria. Aquelles tropes formaven part d’un contingent militar integrat pels exèrcits de Castella, de les repúbliques de Gènova i de Pisa i el d’Aragó, que el rei Ramir va posar sota el comandament del seu futur gendre Ramon Berenguer IV. S’estima que el contingent militar dels exèrcits cristians estaria format per uns 10.000 efectius.

més informació

La Diputació de Barcelona, un any més, ha posat en marxa el programa "Anem al Teatre". Durant aquest curs, el programa oferirà a més de 96.000 alumnes d'educació infantil, primària i secundària de la demarcació de Barcelona, espectacles teatrals, de música i de dansa. La temporada de l'"Anem al teatre" va arrencar ahir, dimarts, al Teatre l'Atlàntida de Vic, amb l'obra Mon pare és un ogre, de la Companyia la Baldufa.

més informacióEl nou reglament general de protecció de dades comença a aplicar-se aquest 25 de maig.

més informacióMONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 19 D'OCTUBRE

CONCERT BENÈFIC DEL COR CARLIT GOSPEL A SANTA MARIA DEL PI. Els beneficis del concert es destinaran a un projecte de Mans Unides a Etiòpia, que vol millorar les condicions de les mares i els nadons de la regió de Gambo. Lloc: Basílica de Santa Maria del Pi - Plaça del Pi, 7, 08002, Barcelona. Hora: 21.00 h

DISSABTE, 20 D'OCTUBRE

JORNADA DE FORMACIÓ PERMANENT AMB EL TEMA “PER QUÈ COSTA TANT COMUNICAR LA FE AVUI? PROPOSTES”Organitza: Unió de Religiosos de Catalunya. A càrrec del: Dr. Xavier Morlans. Lloc: Salesianes – Col·legi Santa Dorotea, Passeig Sant Joan Bosco, 24, Barcelona. Hora: de 9.45 a 13.30 h

DIUMENGE, 21 D'OCTUBRE

PRIMERA TROBADA D’ACCIÓ CATÒLICA GENERAL AMB EL LEMA “SORTIM I CAMINEM JUNTS”Organitza: Acció Catòlica General. Lloc: c. de Sant Pau, 101, Barcelona. Hora: de 10 a 18 h; a les 17 h, eucaristia de cloenda presidida per Mons. Sergi Gordo, bisbe auxiliar de BarcelonaAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.