Diumenge, 11 d'Abril de 2021
Sant Estanislau, bisbe i màrtir
  • Mor el bisbe de Bafatà, primer bisbe missioner brasiler d'un territori de missió fora del Brasil
  • Batudes militars en esglésies i temples de Myanmar
  • Màrtirs de Quiché, Guatemala: "Denúncia valenta d'un sistema de mort"
  • El Síndic de Greuges recomana d’investigar la presència de l’extrema dreta en els cossos de seguretat
  • Reelegida Juliana Kinzaza com a priora de les Carmelites de Vilafranca del Penedès
  • Els bisbes catalans parlen del diumenge de la divina misericòrdia
  • Comencen les obres de neteja i restauració de la façana principal de la Catedral de Tortosa
  • Francesc Xavier Ciuraneta, bisbe de Lleida, i el conflicte de la Franja
  • Utopies reals. Construint una nova economia centrada en les persones
  • Papa Francesc: Les finances al servei del bé comú

NOTÍCIES DESTACADES

Magisteri - Santa Seu, 9 abr. 21

El papa Francesc es dirigeix, mitjançant una carta, als participants en les Reunions de Primavera 2021 del Grup del Banc Mundial i del Fons Monetari Internacional, que ha confiat el cardenal Peter Turkson, Prefecte del Dicasteri de la Santa Seu per a la Promoció del Desenvolupament Humà Integral. Francesc, en la carta diu que la pandèmia de la Covid-19 ha obligat a la societat mundial a "afrontar una sèrie de greus i interrelacionades crisi socioeconòmiques, ecològiques i polítiques. Espero que els seus debats contribueixin a un model de 'recuperació' capaç de generar solucions noves, més inclusives i sostenibles per donar suport a l'economia real, ajudant els individus i les comunitats a assolir les seves aspiracions més profundes i el bé comú universal".

més informacióDes de l’any 2000, cada segon diumenge de Pasqua l’Església celebra el Diumenge de la Divina Misericòrdia, una festivitat instituïda pel papa sant Joan Pau II quan va canonitzar Sor Faustina Kowalska, religiosa que havia rebut de Jesús, tal com explica en el seu diari, l’encàrrec de promoure la devoció a la Divina Misericòrdia, per tal que la misericòrdia sigui un refugi i protecció per a totes les ànimes i ens pugui ajudar a viure intensament la bona notícia de la Pasqua.

més informacióLa neteja i la restauració de la façana principal de la catedral de Tortosa començarà el proper dia 15 d'abril. El Bisbat de Tortosa ha adjudicat les obres a l’empresa EMR (Estudio Métodos de la Restauración) per un import de prop de 500.000 euros. La Diòcesi de Tortosa ha licitat el projecte per un import de 600.000 euros i l’havia plantejat per fases pel seu alt cost econòmic, però les subvencions del Ministeri de Foment (60% del cost) i els ajuts de l’Ajuntament de Tortosa (45.000 euros), la Diputació de Tarragona (45.000 euros) i la conselleria de Cultura (24.000 euros) ha animat el Bisbat a fer l’obra completa. El termini d’execució és d'un any.

més informacióDrets humans - Cristianisme i Justícia, 9 abr. 21

El proper dilluns 12 d'abril tindrà lloc una nova sessió del cicle "Els dilluns dels Drets Humans", dedicada a presentar diverses propostes concretes per construir una economia que tingui les persones al centre. Les entitats organitzadores són Justícia i Pau, el centre d'estudis Cristianisme i Justícia, Mans Unides, Càritas Diocesana de Barcelona i el Grup de Juristes Roda Ventura, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona. 

més informacióOpinió - Redacció/Foto: Bisbat de Lleida, 9 abr. 21

Amb aquest títol, el professor d’història de l’art antic i medieval, Francesc Fité, ha fet, recentment, un escrit arran del trasllat de les 41 obres d'art amb la qual es completa la devolució dels 111 béns del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal a la diòcesi de Barbastre-Montsó. Segons Fité "el 14 de setembre de 2006, el bisbe Ciuraneta havia presentat demanda davant el Tribunal de la Santa Rota Romana, suplicant li fos reconegut a Lleida el dret de propietat sobre els bens en litigi". Pel seu interès, seguidament, reproduïm tot l'escrit.

més informacióEsglésia catalana - Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, 9 abr. 21

Hi ha monestirs, entre ells el de la Mare del Déu del Carme, a Vilafranca del Penedès, que cada tres anys han de passar Visita Canònica i elecció de priora. Per aquest motiu, el dia 27 de març passat el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, va visitar aquest monestir, acompanyat pel delegat per a la Vida Consagrada, P. Josep M. Henríquez, osb, i pel secretari general, Mn. Joan-Pere Pulido.

més informació

Església en el món - Santa Seu/Foto: Vatican News, 9 abr. 21

A 15 dies de la beatificació dels tres preveres espanyols i set companys laics guatemalencs assassinats per odi a la fe, entre 1980 i 1991, Monsenyor Bianchetti dirigeix un missatge a les comunitats de la diòcesi guatemaltenca, "memòria viva" dels màrtirs.

més informació

Els darrers mesos de l’any 2020 es van publicar algunes notícies sobre comportaments i actituds perilloses amb relació al sistema democràtic d’alguns membres de les forces armades, com ara una declaració de respecte i desgreuge al general Franco, que va ser signada per 181 militars retirats, que protestava per l’anunci d’exhumació de les restes del dictador del Valle de los Caídos; unes imatges gravades en una caserna amb motiu de la celebració del dia de la Immaculada Concepció, on es veien assistents fent la salutació nazi i cantant una cançó de la División Azul, o l’existència de diversos xats integrats per militars en la reserva en què s’intercanviaven missatges ultradretans.També s’han fet públiques determinades actuacions de la Guàrdia Civil que es podrien atribuir a prejudicis ideològics vinculats a l’extrema dreta, com els crits de “A por ellos” de l’octubre de 2017; atestats com els que van avaluar el paper dels Mossos d’Esquadra per la seva actuació el mateix any, desautoritzats per la Sentència 20/2020, o el discurs del director general de la Guàrdia Civil a la caserna de Sant Andreu de la Barca l’octubre de 2019, entre d’altres, tal com informe el Síndic de Greuges.

més informació"Avui és urgent reconstruir la persona, el cor del poble, perquè la gent pateix psicològica i espiritualment, a més de per la pobresa. Cal promoure la reconciliació i la pau. Bafatà és una regió habitada per molts musulmans, per la qual cosa és necessari el diàleg per treballar junts". Amb aquestes paraules, en una entrevista concedida a l'Agència Fides, José Pedro Carlos Zilli, bisbe de Bafatà, a Guinea Bissau, descrivia la situació de la diòcesi, llavors recentment formada, a l'hora d'assumir el seu nou càrrec.

més informació

Drets humans - Redacció/Foto: Fides, 9 abr. 21

Les esglésies cristianes i els temples budistes pateixen contínues incursions militars i violents registres per part de l'exèrcit birmà, que busca activistes ocults o suposades activitats il·legals. Segons han confirmat fonts de l'Agència Fides, en els últims dies l'exèrcit ha fet batudes en nombroses esglésies cristianes de totes les confessions a l'estat de Kachin, al·legant que s'estava duent a terme una activitat subversiva.

més informació

Església catalana - Cristianisme i Justícia, 9 abr. 21

José Ignacio García serà el nou director del centre d'estudis Cristianisme i Justícia a partir del proper curs, substituint a Xavier Casanovas, que ha ocupat aquest càrrec al llarg dels últims set anys. José Ignacio García, jesuïta, va néixer a Madrid el 1964 i va entrar a la Companyia de Jesús el 1983. És teòleg i economista. Va estudiar Economia i Administració d’Empreses (ICADE) a Madrid. Entre 1992 i 1994 va ser destinat a Malawi per treballar amb el Servei Jesuïta als Refugiats (JRS) al costat de la població refugiada de Moçambic.

més informacióAcció social - Arxiprestat Badalona Nord, Montgat i Tiana, 9 abr. 21

El dimecres 14 d’abril a les 19.00 h es presentarà a la parròquia de Sant Pau de Badalona (C/ de Llefià, 1) la campanya solidària «Àfrica és l’horitzó» en benefici de les persones afectades per l’incendi de la nau al barri del Gorg. 150 escultures en 6 models diferents de cayucos que ja s’estan venent (fins al moment, gairebé una tercera part) permetran recollir fons econòmics (s’estima uns 5.500 €) per tal de possibilitar un projecte d’inserció sociolaboral de membres d’aquest col·lectiu.

més informació

Església en el món - Redacció, 9 abr. 21

El prevere Jaume Sidera ha adreçat una carta al bisbe de Barbastre-Montzó, Ángel Pérez, arran del trasllat de les 41 obres d'art amb la qual es completa la devolució dels 111 béns del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal a la seva diòcesi, ubicada al nord de la província d'Osca. Segons Sidera "Lleida no podia tornar el que honradament va adquirir, amorosament va restaurar, i pacíficament va conservar durant més de cent anys. En aquest fet no té raó el Suprem Tribunal de la Signatura Apostòlica, que ni tan sols es va dignar a obrir la documentació que li va presentar l'humil i valent bisbe Xavier Ciuraneta". I afegeix una frase atribuïda al mateix bisbe Pérez "Aquest procés el vam iniciar amb humilitat i sense afany de prepotència i amb l'única intenció que es fes justícia".  I el prevere Sidera puntualitza "però amb una dotzena de furgonetes de la guàrdia civil i un helicòpter sobrevolant la ciutat. I amb amenaces de fins a 600 euros de multa per cada dia que el museu retingués el que era seu".

més informació

La Presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina, va tenir una gran vinculació amb l'economista i activista per la pau, Arcadi Oliveres, que ens va deixar el 6 d'abril passat. Alsina va participar durant força anys a les tertúlies del programa El Primer Cafè de Ràdio Estel, en les quals, compartia el col·loqui amb el mateix Arcadi Oliveres. "Quan t’adreçaves a ell per demanar-li una col·laboració, no recordo mai haver-li sentit dir un no, la seva resposta acostumava a ser: 'deixa que miri l’agenda' i consultava aquella agenda totalment farcida mirant de poder-hi trobar un forat", ha apuntat Francina Alsina, en el següent article, publicat a la nostra Agència Cristiana de Notícies FLAMA, en la qual glossa la figura de l'enyorat Arcadi.

més informacióEls propers 12 i 13 d’abril, a les 20.00 h, arriba al Palau de la Música Catalana un dels projectes més emblemàtics de la temporada. La integral de les Simfonies de Robert Schumann seran interpretades en dos dies consecutius: dia 12, Simfonies núm. 1 i núm. 3, i dia 13, Simfonies núm. 2 i núm. 4, per la Mahler Chamber Orchestra, dirigida per Daniele Gatti. 

més informacióMONOGRÀFIC
Agenda

Dijous, 8 d'abril fins dijous, 6 de maig

Iniciació a la Bíblia per a aquells que l’obren per primera vegada, per José Manuel Andueza.

Hora: de 19:00 a 20.30 h
 
Lloc: Cristianisme i Justícia (Carrer de Roger de Llúria 13, Barcelona)

El grup Cor Nou format per l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström fan les Laudes a través del seu Facebook de dilluns a divendres a les 6.35 h del matí i els dissabtes i diumenges a les 9.00 h del matí.


Fundació
Institució Josefa Maresch

Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.