Dimarts, 18 de Juny de 2019
Sant Marc i sant Marcel·lià, màrtirs
  • 19 de juny, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Sexual en els Conflictes 2019
  • La imatge de la Mare de Déu del Remei retorna a la seva ermita
  • Renovats els membres del Patronat de la Sagrada Família
  • El Papa obre el debat per ordenar homes casats
  • Mèxic: L'Episcopat lamenta "amb dolor i tristesa" els assassinats de Leonardo i Norberto
  • Proper llançament del llibre "El Sínode per a l'Amazònia" del cardenal Hummes
  • Mons. Chica Arellano: planificar solucions sostenibles per fer front a la sequera
  • Mèxic serà seu de la IV Trobada Mundial de Joves organitzat per Scholas i World ORT
  • Colòmbia- El bisbe de Buenaventura: violència a nivells aterridors, la gent té por de denunciar
  • Papa a Frares Menors: prediquin la pau i continguin l'hemorràgia de l'abandonament

L’Escola Lurdes recull en un documental més de 130 anys d’història

A finals del segle XIX Mataró passa de ser un poble a una ciutat industrial. Comencen a funcionar moltes fàbriques tèxtils i és aquí on se situen els orígens del treball de la congregació de les germanes de Sant Felip Neri a la ciutat. La germana filipense Teresa San Miguel, que és la titular de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes, ho explica en un documental. El vídeo compta amb més de 10.600 reproduccions dins del nou canal Facebook d'aquest centre.

Escola Lurdes 2, 27 febrer 17

"La dona no tenia cap importància per a la societat d’aquella època, i encara menys si eren menors. Es va veure que aquestes nenes no tenien cap accés a l’educació i la congregació va decidir fer-ho possible adaptant-se als seus horaris", explica San Miguel. "En aquell moment va tenir en contra la gent més d’esquerra, perquè ensenyaven la doctrina cristiana a les obreres, i l'oligarquia, perquè educaven i donaven cultura a les joves obreres, que no els convenia en absolut. L’única comunitat religiosa que van expulsar de Mataró van ser les germanes de Sant Felip Neri", reconeix.

Un altre dels aspectes més innovadors de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes va ser l’aposta per la interioritat. Fa gairebé 30 anys va impulsar el treball de la interioritat i des de llavors cada matí, just abans de començar les classes, dediquen una estona a fer una sèrie d’exercicis per conrear-la i harmonitzar els diferents nivells que constitueixen l’ésser humà.

Aquest vídeo ha fet retrobar-se a la xarxa social a vàries generacions d’alumnes, exalumnes, mestres, pares i mares i comunitat educativa en general d’un projecte educatiu que va néixer l’any 1880 amb l’esperit de donar cultura a la societat catalana. En només 6 dies, la presentació del documental dels més de 130 anys d’història de l’escola que es va fer la setmana passada a través del nou canal de Facebook de l’escola, ha fet bullir la xarxa i ja compta amb més de 10.640 reproduccions, 174 comparticions i un gran nombre de comentaris d’agraïment que van en augment. 

"Quants records... 4 generacions de la meva família van anar a aquesta escola, des de la meva àvia fins el meu fill. Jo vaig ser de la primera promoció mixta, tota una revolució llavors... Gràcies per tots aquests anys!", explica la Belén Boya, una de les exalumnes que s’ha animat a escriure a la xarxa.

Reconeixement i trajectòria de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes

L’any 2013 la Generalitat els va atorgar el reconeixement III Memorial Cassià Just, que reconeix el servei destacat d’aquesta comunitat religiosa al país, a la pedagogia i a l’espiritualitat. L’any següent, el 2014, van rebre la Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona.

En la dècada de 1960 l’escola va participar activament en la recuperació pedagògica catalana obrint els seus locals a grups de discussió i recerca. La primera escola d’estiu Rosa Sensat (1966), en plena dictadura, es va celebrar a l’Escola Nostra Senyora de Lurdes.

El curs 1972-1973 l’escola va obtenir autorització de l’Administració per començar la coeducació a primària, i d’aquesta manera va arribar a ser la primera escola religiosa mixta del país.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIMECRES, 19 DE JUNY

CELEBRACIÓ DE FINAL DE CURS AL SEMINARI CONCILIAR DE BARCELONA. Lloc: Seminari Conciliar de Barcelona, c. Diputació, 231, Barcelona. Hora: 19 h

DISSABTE, 22 DE JUNY

VETLLA EUCARÍSTICA DIOCESANA DEL CORPUSLloc: Basílica de la Sagrada Família, c. Mallorca, Barcelona. Hora: de 20 a 22 h

DIUMENGE, 23 DE JUNY

EUCARISTIA DE CORPUS A TOTS ELS BISBATS I PROCESSÓ DEL SANTÍSSIM. Bisbats catalans. A dintre de l'agenda hi ha tots els horarisAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.