Dimarts, 2 de Març de 2021
Sant Simplici, papa
  • Una nova edició d'Impliquem-nos' del Bisbat de Lleida apropa tres realitats solidàries als joves
  • Joan Planellas: "Déu ens crida a la conversió i nosaltres hem de respondre-hi"
  • Sant'Egidio presenta l'edició online de la guia "Com quedar-se a casa quan s'és ancià"
  • Ratzinger repeteix: "No hi ha dos Papes"
  • El Papa: No deixar sols a familiars i malalts de malalties rares
  • 5a Nit dels Animadors i Animadores de la Fe del MCECC
  • Pocs contenidors cremats?
  • “Les desigualtats que haurà generat la pandèmia només se superaran amb la solidaritat i la fraternitat universal”
  • El Papa: Que ningú hagi de patir per falta de pa o solitud
  • No es confirma l'alliberament de les 317 nigerianes raptades

L’Escola Lurdes recull en un documental més de 130 anys d’història

A finals del segle XIX Mataró passa de ser un poble a una ciutat industrial. Comencen a funcionar moltes fàbriques tèxtils i és aquí on se situen els orígens del treball de la congregació de les germanes de Sant Felip Neri a la ciutat. La germana filipense Teresa San Miguel, que és la titular de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes, ho explica en un documental. El vídeo compta amb més de 10.600 reproduccions dins del nou canal Facebook d'aquest centre.

Escola Lurdes 2, 27 febrer 17

"La dona no tenia cap importància per a la societat d’aquella època, i encara menys si eren menors. Es va veure que aquestes nenes no tenien cap accés a l’educació i la congregació va decidir fer-ho possible adaptant-se als seus horaris", explica San Miguel. "En aquell moment va tenir en contra la gent més d’esquerra, perquè ensenyaven la doctrina cristiana a les obreres, i l'oligarquia, perquè educaven i donaven cultura a les joves obreres, que no els convenia en absolut. L’única comunitat religiosa que van expulsar de Mataró van ser les germanes de Sant Felip Neri", reconeix.

Un altre dels aspectes més innovadors de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes va ser l’aposta per la interioritat. Fa gairebé 30 anys va impulsar el treball de la interioritat i des de llavors cada matí, just abans de començar les classes, dediquen una estona a fer una sèrie d’exercicis per conrear-la i harmonitzar els diferents nivells que constitueixen l’ésser humà.

Aquest vídeo ha fet retrobar-se a la xarxa social a vàries generacions d’alumnes, exalumnes, mestres, pares i mares i comunitat educativa en general d’un projecte educatiu que va néixer l’any 1880 amb l’esperit de donar cultura a la societat catalana. En només 6 dies, la presentació del documental dels més de 130 anys d’història de l’escola que es va fer la setmana passada a través del nou canal de Facebook de l’escola, ha fet bullir la xarxa i ja compta amb més de 10.640 reproduccions, 174 comparticions i un gran nombre de comentaris d’agraïment que van en augment. 

"Quants records... 4 generacions de la meva família van anar a aquesta escola, des de la meva àvia fins el meu fill. Jo vaig ser de la primera promoció mixta, tota una revolució llavors... Gràcies per tots aquests anys!", explica la Belén Boya, una de les exalumnes que s’ha animat a escriure a la xarxa.

Reconeixement i trajectòria de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes

L’any 2013 la Generalitat els va atorgar el reconeixement III Memorial Cassià Just, que reconeix el servei destacat d’aquesta comunitat religiosa al país, a la pedagogia i a l’espiritualitat. L’any següent, el 2014, van rebre la Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona.

En la dècada de 1960 l’escola va participar activament en la recuperació pedagògica catalana obrint els seus locals a grups de discussió i recerca. La primera escola d’estiu Rosa Sensat (1966), en plena dictadura, es va celebrar a l’Escola Nostra Senyora de Lurdes.

El curs 1972-1973 l’escola va obtenir autorització de l’Administració per començar la coeducació a primària, i d’aquesta manera va arribar a ser la primera escola religiosa mixta del país.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

El grup Cor Nou format per l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström reprenen les Laudes a través del seu Facebook de dilluns a divendres a les 6.35 h del matí.


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.