• 258 milions de persones són immigrants fora del seu país
  • La Sagrada Família presenta com serà el terminal de Jesucrist que estarà acabat per una creu de quatre braços
  • La beatificació a Manresa dels tres màrtirs caputxins serà el 6 novembre
  • Raphaël Bedros XXI Minassian, nou Patriarca dels catòlics armenis
  • Filipines: La compassió és el camí a seguir durant la pandèmia
  • El Papa abraça un grup de famílies que van fugir de Kabul
  • Tot a punt per la Festa del Beat Francesc Castelló i la Jornada dels màrtirs de Lleida
  • La Jornada del Migrant i el Refugiat apunta “cap a un ‘nosaltres’ cada cop més gran”
  • Els bisbes catalans parlen de la 107a Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat

Jornades de Misericòrdia

Les Jornades Castelldaura, de formació per a preveres, han celebrat la 51a edició. Es tracta de la tradicional reunió de dos dies, en què un grup de mossens sactualitzen en teologia i en pastoral i debaten sobre fenòmens d’actualitat. Cada any, el tema de les jornades varia, i aquest cop, amb motiu de l’Any de la Misericòrdia i del Sínode de la Família, les jornades s’han titulat "La Família, escola de la Misericòrdia".

Arquebisbat de Barcelona/redacció2, 1 febrer 16

Després d’un primer dia discursiu amb el cardenal arquebisbe de Peruggia, Gualtiero Basseti, i amb el rector del santuari de Torreciudad, Javier Cremades, en el segon dia es va focalitzar en la misericòrdia i els refugiats.

Seducció de Misericòrdia

El bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Sebastià Taltavull, va ser el primer a intervenir, un cop resada la Pregària Tèrcia. Concretament, va exposar el tema de la misericòrdia aplicada a la figura del papa Francesc, sota el títol "Francesc: un Papa seduït per la misericòrdia". Va iniciar la ponència presentant-lo com "un home totalment seduït per la misericòrdia, i que es d’aquesta experiència que l’hem de conèixer i entendre". Segons va dir, "és aquesta manera de ser que el fa un home lliure", i així, "capaç de reconèixer-se pecador i cridar a tots a la conversió".

A poc a poc, va anar definint el concepte de misericòrdia, explicat pel Sant Pare, el qual insisteix a "buscar la pau, l’exercici dels drets humans i l’atenció als que viuen a les portes de la pobresa, així com a tots els refugiats".

A més a més, va recordar diversos moments viscuts pel papa Francesc, entre aquests, la seva visita a Lampedusa, quan va fer una crida global a lluitar per la dignitat dels més necessitats. El bisbe Taltavull va remarcar diferents cites de l’enciclica Misericordiae Vultus, en què es desgrana el tarannà del Sant Pare i d’on s’abstreu la profunditat del concepte misericòrdia, un gest d'amor "que movia Jesús a tots els seus actes, i la "biga mestra que sosté la vida de l’Església" (MV. 10).El perdó que estima

A continuació, la misericòrdia es va concretar en el perdó, un "acte d’amor" que demanem i donem quan s’estima de veritat. Així ho explicava Mn. Joan Costa, professor de la universitat de Teologia de Catalunya, a la seva ponència "El Perdó com a expressió de misericòrdia", en què va exposar la lògica i la dinàmica del perdó.

"Quan un perdona, està dient que el que l’ofereix aquella persona és valuós", explicava Mn. Costa. "Demanar perdó és una manera d’enaltir a l’altre i que vegi que és valuós per a mi, fer-lo sentir estimat". Segons el mossèn, el perdó es presenta com la "lluita més poderosa contra el mal", ja que un cop amb la culpa reconeguda amb humilitat i absolta per l’altre, aquell mal passa a ser un "camí de santedat". "Demostrem que ens estimem tot i el mal fet, i per tant ja no hi ha res que ens distanciï [...] El perdó és l’antivirus de la supèrbia i l’egoisme", afegia.

Per als refugiats

La taula rodona que va clausurar les jornades es va centrar en "Educar en la misericòrdia: el cas dels refugiats". Els encarregats de desenvolupar la situació van ser: Juana Martín, coordinadora del Servei d’Ajuda als Refugiats de Càritas Barcelona; Ariadna Blanco, delegada d’Ajuda a l’Església Necessitada, i Joan Reventós, director del Comitè Català d’Acnur.

Cada un va exposar la seva tasca, que demana més col·laboració per part dels ciutadans, i des d'on es mira de gestionar la solidaritat cap a tots aquells sirians, ucraïnesos, palestins, afganesos, etc. Tots els que arriben aquí i no tenen com subsistir. Una gestió que, segons Juana Martin, es presenta com un "repte" per tal de canalitzar amb la màxima eficiència totes les col·laboracions, ja siguin de les parròquies com de les entitats.

Aquest ajut "ha d’anar més enllà del mer assistencialisme", deia Blanco, la qual va conscienciar sobre la situació d’aquelles persones que han hagut de fugir, deixant-ho tot, fins i tot, els seus estimats. Una visió que ha de ser més crítica per part dels països europeus, tal com deia Reventós, segons el qual, "la modernitat hauria de portar a un món més just i més solidari, però no és així".

Així, entre tots, van anar desgranant el tema, ara de moda, però demà potser oblidat. Un tema per donar exemple de la misericòrdia de tots els cristians, el qual va concloure aquestes jornades.


  Imprimir notícia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Dimecres, 22 de setembre

A les 16.30 h, pregària amb la imatge de la Immaculada d’Efes a la catedral de Lleida presidida pel bisbe de Lleida, Salvador Giménez; a les 19.00, trasllat a la parròquia de la Mercè de Lleida; a les 20.30, eucaristia i rosari; a les 23.00, trasllat a les germanes Carmelites de la Caparrella i adoració nocturna.

----------------------------------

Missa de Festa Major amb motiu de la Festivitat de la Mare de Déu de la Mercè, presidirà el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés.

Lloc: Basílica de la Mare de Déu de la Mercè (C/ de la Mercè, 1, Barcelona)

Hora: 10.30 h (retransmissió en directe a través de Ràdio Estel)

-------------------------------------------------

El grup Cor Nou format per l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström fan les Laudes a través del seu Facebook de dilluns a divendres a les 6.35 h del matí i els dissabtes i diumenges a les 9.00 h del matí.


Fundació
Institució Josefa Maresch

Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.