Dimecres, 19 de Gener de 2022
Sant Canut, màrtir
 • AEN: "5.200 milions de persones viuen en països amb greus violacions a la llibertat religiosa"
 • “Aliments i medicines per la població! S'han d'obrir corredors humanitaris”: Tigray està patint crims atroços
 • P. Bausset: "La divisió de les Esglésies Cristianes és una vergonya i un escàndol per al nostre món"
 • El papa Francesc ajuda Filipines i els migrants de la frontera amb Biolorússia
 • Oxfam Intermón: Es duplica la riquesa dels 10 homes més rics del planeta
 • Afers Religiosos atén quasi 400 consultes en un any
 • Esparraguera es convertirà en la capital europea de les Passions
 • El pianista Ignasi Cambra torna al Palau de la Música Catalana amb obres de Chopin, Skriabin i Brahms
 • La Creu Roja creu que el tsunmi Tonga podria haver afectat el 75% de la població
 • Un recorregut per 10 països d'Àfrica a través d'una exposició

Tot a punt per la celebració del 1400 aniversari del Concili d’Ègara

El proper dimarts dia 13 de gener s’escau el 1400 aniversari de la celebració del Concili d’Ègara, una de les fites més importants en la història de la diòcesi d’Ègara. L’actual diòcesi de Terrassa té una profunda vinculació amb aquella diòcesi que existí als inicis del cristianisme en el mateix territori i que subsistí fins a començaments del segle VIII, les restes arquitectòniques de la qual es troben en el conjunt de les Esglésies de Sant Pere, La Seu d’Egara.

Bisbat de Terrassa, 9 gener 15

El bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz Meneses, ens recorda que “la diòcesi de Terrassa, creada el 15 de juny de 2004, és hereva de la seu egarenca, i nosaltres som hereus d’aquells germans nostres que fa setze segles celebraven la seva fe cristiana, predicaven l'Evangeli i compartien els seus béns. Aquestes celebracions ens ajudaran a mantenir la memòria de les nostres arrels, a refermar els nostres fonaments, a tenir ben presents els nostres orígens. Us convido a participar en els actes que al llarg d’aquest any es faran amb aquest motiu. Avui més que mai ens convé revifar els valors que han fet gran la nostra història que ens ajuden a viure el present i ens obren a un futur d’esperança.“

Els actes previstos per aquesta commemoració són els següents:

 • 13 de gener a les 19h. Vespres Solemnes a l’Església de Santa Maria d’Ègara, presidides per Mons. Salvador Cristau, Bisbe auxiliar.
 • 27 de gener a les 11h. Sessió dels Bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense a La Seu d’Egara i a les 13.30h. Recepció oficial amb Jordi Ballart, Alcalde de Terrassa.
 • 20 de febrer a les 20.30h Escola de Pregària per a Joves a l’Església de Santa Maria presidida per Mons. Josep Àngel Saiz Meneses, Bisbe diocesà.
 • 26 de febrer a les 19h. Conferència sobre “El Concili d’Egara” a càrrec del Dr. David Abadías Aurín, Cap d’Estudis de la Facultat d’Història de l’Església, Arqueologia i Arts Cristianes Antoni Gaudí, a l’Església de Santa Maria d’Egara.
 • 7 de març a les 12.30h. Trobada catequètica i musical d’infants a La Seu d’Egara, després de la sessió infantil de Cinema Espiritual amb motiu de la Setmana de Cinema Espiritual.
 • 23 de maig a les 18h. Via lucis (camí de la llum) des de Santa Maria d’Ègara (antiga catedral) a la Catedral del Sant Esperit amb la participació de diverses corals, i a les 20h. Missa en ritu hispanomossàrab a la Catedral, presidida per Mons. Josep Àngel Saiz Meneses, Bisbe diocesà.
 • 26, 27 i 28 de juny a les 21h. “Llum de llum”, espectacle musical religiós a La Seu d’Egara amb la col·laboració de diferents entitats populars.
 • 28 de juny a les 20h. Missa presidida per Mons. Josep Àngel Saiz Meneses, Bisbe diocesà, a la parròquia de Sant Pere amb motiu de la festa titular.

La diòcesi d’Ègara

En el territori que actualment forma part de la diòcesi de Terrassa existí a l'antiguitat la diòcesi d'Ègara, erigida a meitat del segle V com a desmembració de part del territori de la diòcesi de Barcelona, essent el seu primer bisbe Ireneu, i que subsistí fins a l'arribada dels sarraïns, a començaments del segle VIII.

El territori que ocupava aquella diòcesi és imprecís, tot i que abarcava bona part del que actualment són les comarques del Vallès Oriental i Occidental, i s'endinsava en part del territori de les comarques del Baix Llobregat, l'Anoia i l'Alt Penedès.

D'aquella època ha arribat fins a l'actualitat la llista d’un bon nombre dels bisbes que regiren aquella diòcesi: Ireneu, Nebridi, Taur, Sofroni, Eugeni, Vicenç i Joan.

El 13 de gener de l’any 615 es celebrà a Ègara un Concili provincial de la  Tarraconense. Van participar dotze bisbes i els representants d’altres dos. En les actes conciliars apareixen els noms, però no consten les seus episcopals. El text conciliar confirma les disposicions del Concili d’Osca (598) i fa referència a qüestions diverses sobre la vida i els costums dels eclesiàstics.

El conjunt monumental de les Esglésies de Sant Pere a Terrassa conté els vestigis més importants d'aquella època. Està format per l'església de Santa Maria, que fou la Catedral de la diòcesi, l'església de Sant Miquel, que serví com a Martyrium, i l'església de Sant Pere, que servia com a parròquia, edificis reconstruïts posteriorment a aquella època (segle XII) i que han estat objecte de diverses restauracions en els darrers segles.


  Imprimir notícia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Dimarts, 18 de gener

Sessió literària Jacint Verdaguer. De la més alta cima, a l’afrau amb Anna Maluquer

Lloc: Espai d’arts escèniques Casal d’Alella

Hora: 19.00

Concert de Nadal El cant dels ocells amb l’Escola Municipal de Músi

Lloc: Auditori d’Els Costals de Castellbisbal

Hora: 18.00

Dimecres, 19 de gener

Concert d'orgue amb Pau Riuró

Lloc: Catedral de Barcelona

Hora: 20.00

Dijous, 20 de gener

Eucaristia a la capella de Sant Sebastià de Santa Coloma de Farners

Hora: 11.00 h

Ballada de sardanes amb la cobla La Flama de Farners

Lloc: Plaça de Sant Sebastià, Santa Coloma de Farners

Hora: 16.30

Inauguració exposició “Viatge a Orient”

Lloc: Museu Diocesà de Barcelona (Avinguda de la Catedral, 4, Barcelona)    

Visita: 10 a 21 hores.

Taller-escola de pregària al Casal Don Bosco

Lloc: C/ Cardenal i Barraquer, 15, Barcelona

Hora: 19.00

Divendres, 21 de gener

Celebració de la solemnitat dels sants Fructuós, Auguri i Eulogi

Lloc: Amfiteatre de Tarragona i Catedral de Tarragona

10.00 h: Pregària i lectura de les Actes martirials a l’Amfiteatre.

19.00 h. Pontifical de Sant Fructuós a la catedral

Dissabte, 29 de gener de 2022

Cantata Solidària BWW 22 de J. S. Bach

Hora: 20.15

Lloc: Església Verge del Carme de Badalona

Adreça: Carrer Sant Miquel, 44, Badalona.

Dijous, 10 de febrer de 2022

Conferència: “Espeologia de l’Esperança” a càrrec d’Ôscar Mateos.

Lloc: Centre Pare Claret de Girona. Joan Maragall, 23, baixos.

Hora: 19 hores

-----------------------------

El grup Cor Nou format per l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström fan les Laudes a través del seu Facebook de dilluns a divendres a les 6.35 h del matí i els dissabtes i diumenges a les 9.00 h del matí


Fundació
Institució Josefa Maresch

Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.