Dilluns, 1 de Juny de 2020
Sant Justí, màrtir
  • XV Premi Memorial Joan Gomis: S'obre el període d'admissió d'obres i candidatures
  • Actualització de les mesures de prevenció davant l'entrada a la fase II del desconfinament al Bisbat de Girona
  • El P. Ramon Ribera-Mariné celebra el jubileu monàstic a Montserrat
  • Sant Pau VI a la Litúrgia de les Hores
  • Endesa reforça el servei elèctric de Montserrat amb un sistema de control remot
  • La basílica de la Nativitat de Betlem reobre les seves portes
  • La Pontifícia Universitat Antonianum té nou rector
  • La Catedral de Barcelona publica les homilies de Setmana Santa del cardenal Omella
  • Pérez Esquivel: Fem que sorgeixin rius subterranis de solidaritat
  • Els bisbes catalans parlen de la solemnitat de la Pentecosta i del Dia de l'Acció Catòlica i de l'Apostolat Seglar

Bisbe Jaume Camprodon: “L’època de les catedrals s’ha acabat, l’Església ha de mostrar senzillesa i ser al costat dels pobres”

El dimecres passat, 18 de gener, el bisbe emèrit de Girona, Mons. Jaume Camprodon, va assistir al ple del Parlament de Catalunya convidat per la diputada de Convergència i Unió, Glòria Renom. El bisbe fou rebut pel president de la Generalitat de Catalunya Artur Mas i la Presidenta del Parlament Núria De Gispert.

Flama.info, 23 gener 12

Durant el transcurs del matí, Mons. Jaume Camprodon va concedir, molt amablement, una entrevista a l’Agència Cristiana de Notícies FLAMA.INFO.

Després de la salutació que ens féu el president Mas, vam poder compartir uns minuts amb el bisbe emèrit de Girona, durant el qual vam conversar sobre diferents temes d’actualitat, d’Església i de caire social.

- Quin balanç fa sobre l’exposició de Gaudí a Roma?

Molt positiu. El cardenal Tarcisio Bertone ha estat una figura clau en l'establiment d'aquests lligams, Catalunya i el Vaticà. El secretari d’Estat té molt bona relació amb l’Església catalana, ha ajudat molt i pot continuar fent-ho.

- Creu que el Congrés de la Nova Evangelització que s’ha fet recentment a Manresa, organitzat pels bisbats de Vic i Solsona, pot ajudar tots els cristians i la nostra societat en general?

És un fet positiu. No se'n pot esperar una resposta immediata. Són mitjans que ajuden a prendre consciència de la necessitat de difondre l’Evangeli. Entre tots hem d’edificar l’Església de Jesucrist. Cada època és diferent, per exemple, Sant Francesc durant el segle XIII va viure en un context del qual sorgiren moltes personalitats amb ganes d’ajudar l’Església. L’evangelització és un procés lent. L’Església ha de procurar tenir bones relacions amb el Govern sigui quin sigui el seu color polític però no ha involucrar-s’hi. El ciutadans cristians hem d’estar compromesos, hi ha d’haver diàleg i pot ser un enriquiment, i el Govern pot ajudar.

- El Vaticà i les diòcesis catalanes i sobretot l’Arquebisbat de Barcelona volen potenciar l’Atri dels Gentils. Creu que aquest pot ajudar a enfortir la relació entre creients i no creients?

El fet d’asseure’s i dialogar és un enriquiment i s’ha de valorar positivament. Demana un coneixement de les dues posicions i una conversió de la mentalitat i la manera de relacionar-se amb els ciutadans. El procés, insisteixo, és lent.

- Com està actualment la situació de Salt pel que fa a la immigració?

Està en vies de calmar-se els ànims. La majoria dels habitants tenen ganes i s’esmercen per viure en pau. El que és difícil és la integració: són cultures molt diferents, no és com la immigració andalusa dels anys 50 i 60. El fet que els immigrants vagin a les mateixes escoles que els alumnes d’aquí pot ajudar però és un procés que s’ha d’anar fent en mica en mica. És molt important afrontar el problema amb serenor. La tasca principal l'ha de fer l’Església. Els immigrants, en general, no han partit del seu país per gust. Quan han vingut aquí és perquè al seu país vivien més malament. Es treballa molt des de diferents entitats d’Església i aquest treball moltes vegades no es ben valorat i reconegut. L’Evangeli ens diu que “el que faci la mà dreta no ho sàpiga la mà esquerra”. És una missió netament evangèlica, no en el sentit de captar adeptes sinó d'ajudar les persones que es troben en necessitat.

- Quin paper han d'ocupar els laics en l'Església?

L’Església ha de donar responsabilitats als laics sempre i quan tinguin una formació de fe viscuda. L’Església s’ha de centrar en el seu missatge fonamental que és l’Evangeli, és a dir el de Jesucrist, perquè l’època de les catedrals s’ha acabat. L’Església ha de mostrar senzillesa i ser al costat dels pobres.

- Finalment, ens podria explicar quin és el seu dia a dia de bisbe emèrit de Girona?

Quan t’hi trobes no s’accepta plenament, però l’afronto amb molta serenor. Has de renunciar a un ministeri que l’Església t’havia confiat. No vol dir prescindir de les tasques, perquè és fonamental la comunió amb els bisbes, la pregària, el saber comprendre les visions i les mentalitats de les persones, entre altres qüestions. Des que vaig deixar de ser bisbe titular de la diòcesi de Girona, ja fa deu anys, les coses han canviat, però has de continuar sent tu, no pots imitar el rol d’altres persones. I òbviament has de comptar amb l’ajuda dels col·laboradors en l’episcopat.

Mons. Jaume Camprodon va cloure l'entrevista mostrant la seva preocupació per les moltes famílies i sobretot pels joves que estan a l’atur. El seu missatge és clar: és necessària una formació humana sòlida, perquè si tens una bona formació és més fàcil trobar feina.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.