Dimecres, 5 d'Agost de 2020
Sant Joan Maria Vianney, prevere
  • QUE TINGUEU UNES BONES VACANCES
  • Recull de les cartes dominicals dels bisbes de Catalunya
  • 24.000 entrades per visitar la Sagrada Família durant els caps de setmana
  • Arturo Sosa: "No volem un món on els pobres siguin els que paguen la factura"
  • El Síndic recomana a les administracions que garanteixin l’alimentació d’infants vulnerables durant l’estiu
  • L'AUSP, primera institució universitària a oferir cursos de copte, siríac, egipci, arameu i hebreu modern
  • Mn. Fidel Catalán, nou vicari general del Vallès Occidental
  • Togo: La diòcesi de Sokode es beneficia del programa de govern per combatre la pobresa
  • Les paraules del Papa en coreà: un ajut espiritual per als fidels
  • Els temples de Lleida i sis poblacions del Segrià ja celebren Missa amb un terç de l'aforament

Mons. Taltavull serà el pare predicador de la festa de Sant Sebastià del Pont de Suert

El bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, serà enguany el predicador de la festa de Sant Sebastià del Pont de Suert, segons ha anunciat el seu rector, Mn. Daniel Gómez. La festa ha estat declarada d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya.

Catalunya Cristiana/Jordi Curcó, 11 gener 11

L’auxiliar de Barcelona es diu Sebastià, fet aquest que ha estat un dels motius pels qual s’ha convidat el bisbe Taltavull a presidir la celebració de Sant Sebastià i també del seu patró, al Pont de Suert.

La festa, organitzada per la Confraria de Sant Sebastià, té dues dimensions principals, la religiosa amb les celebracions en honor del sant, les misses amb les homilies a càrrec del pare predicador, la solemne del dia de la festa del patró i la processó. L’altra és la més lúdica i gastronòmica, amb els àpats tradicionals de la Confraria, solament per a homes.

Les celebracions s’inicien el vespre del dia 19, amb les confessions i la missa de la Vigília de la Solemnitat de Sant Sebastià, amb la predicació a càrrec del pare predicador convidat i el cant dels goigs. Acabada la celebració, té lloc el sopar, primer dels àpats rituals de què consta la festa i que tenen lloc a la seu de la Confraria, amb la participació d’uns 400 comensals.

Els actes del dia 20, el dia gran de la festa del patró, comencen amb el segon dels àpats, l’esmorzar. A continuació se celebra la missa de la solemnitat, amb predicació i cant dels goigs, per continuar amb la tradicional processó amb la imatge del sant pels carrers del poble. Tot seguit es fa el dinar, en el decurs del qual i seguint l’antiga tradició, s’obsequia el pare predicador amb una perdiu cuinada, com a plat exquisit que se li presenta en una safata elegantment preparada, davant l’aplaudiment de tots els comensals. Al vespre, abans del sopar, té lloc el rosari i la veneració de la relíquia de sant Sebastià.

Les activitats del dia 21 consisteixen en el tradicional esmorzar, la celebració d’una missa que s’aplica per l’etern descans dels confrares morts al llarg de l’any i, posteriorment, el dinar, durant el qual té lloc el nomenament dels nous priors, que es faran càrrec de l’organització de la festa l’any següent. Es tracta d’una cerimònia que duen a terme els dos priors que han tingut cura de la Confraria i la festa durant el darrer any, els quals entreguen una safata amb una poma vermella als confrares que seran els nous priors, que l’accepten restant així formalment nomenats. Seguidament es procedeix a l’entrega de la poma a les noves priores, esposes dels priors nomenats i que participaran igualment en la responsabilitat d’organitzar la propera festa. Finalment, al vespre se celebra un sopar, el darrer dels àpats que conformen la festa i que, en aquest cas, serveix de comiat i cloenda.

Mn. Daniel Gómez diu que aquests àpats reflecteixen la tradició gastronòmica ribagorçana, basada en plats abundants i consistents, en els recursos naturals del territori, i amb presència destacada del corder.

La festa gaudeix d’una participació multitudinària de gent, tant del mateix Pont de Suert, com de Vilaller i poblacions de tota l’Alta Ribagorça. Tanmateix té la seva continuïtat el darrer dissabte de gener a la ciutat de Lleida, amb la celebració d’una missa al santuari de Santa Teresina, a la qual assisteixen molts pontorrins i ribagorçans devots del sant, residents a Lleida i voltants, que per motius de distància i altres compromisos no poden participar de la festa en el Pont de Suert. Tot seguit es fa un dinar de germanor.

Tant a la missa com al dinar és costum que també hi participin els nous priors triats al Pont de Suert, l’alcalde, el rector, i altres mossens fills de la comarca o que han estat rectors al Pont de Suert i parròquies de la comarca.

La Festa de Sant Sebastià del Pont de Suert té el seu origen en la institució de la Confraria de Sant Sebastià d’aquest municipi l’any 1586. El Llibre Vell (1730) de la Confraria recull el text fundacional i els estatuts de l’entitat, on s’estableix la celebració anual de la festa, i es fixen els diferents actes que es fan: religiosos, gastronòmics i culturals. Les úniques interrupcions conegudes de la festa es van produir els anys 1937 i 1938, com a conseqüència de la guerra civil.

El 19 d’octubre el Pont de Suert va rebre la notícia que el Govern de la Generalitat de Catalunya reconeixia oficialment la festa, en haver acordat declarar-la Festa Tradicional d’Interès Nacional , alhora que s’incloïa en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

Una altra bona notícia per a la festa, aquesta més recent, l’ha donat Correus, anunciant que amb motiu d’aquest 425è aniversari, Correos España presentarà el dijous 20 de gener, dia de Sant Sebastià i a la mateixa localitat del Pont de Suert, un nou segell de correus dedicat a aquesta festa. En el segell apareix reproduïda la imatge del patró del Pont.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DE MOMENT LA MAJORIA DELS ACTES PRESENCIALS HAN QUEDAT SUSPESOS O AJORNATS.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.