Dilluns, 28 de Setembre de 2020
Beat Francesc Castelló i Aleu
  • La casa d'un sacerdot serà lloc simbòlic de convivència interreligiosa a Indonèsia
  • Cursos bíblics online per evangelitzar amb la Paraula en temps de pandèmia al Nepal
  • Migra Studium reclama les administracions acollir un nombre significatiu de les 13.000 persones atrapades a Lesbos
  • Cardenal Coutts: Necessitem ajuda urgent per afrontar els al·luvions del Pakistan
  • El Secretariat Interdiocesà de Catequesi proposa algunes mesures per la represa de la catequesi
  • El Bisbat de Girona compta amb un nou canal informatiu diocesà
  • “Els pactes en la vida política són bons i desitjables”
  • Se celebra l'Eucaristia amb motiu de Santa Tecla a la Catedral de Tarragona
  • Mn. Benigne Marquès rep la Creu de Sant Jordi 2020
  • Cada vegada hi ha més cristians assassinats a Nigèria

La mística renova el món

Tal com estava previst, els dies 23, 24 i 25 d’octubre s’ha celebrat al Santuari de Santa Teresina de Lleida el IV Congrés d’Espiritualitat, organitzat pels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears, que duia per títol “La mística renova el món. El testimoni de sant Pau”. Més de dues-centes cinquanta persones s’han aplegat al santuari carmelità per a reflexionar, pregar i gaudir en l’escolta de l’Oratori “Pau i Fructuós”, obra musical de Mons. Valentí Miserachs que s’interpretà dissabte al vespre a la seu vella de la diòcesi.

Flama.info, 26 octubre 09

El Congrés s’inicià amb la salutació del P. Josep Castellà, superior del Santuari de Santa Teresina, del vicari general dels carmelites descalços, P. Emilio Martínez, de Mons. Joan Piris, bisbe de Lleida i del P. Agustí Borrell, provincial dels carmelites descalços de Catalunya i Balears.

Tot seguit tingué lloc la Conferència inicial del Congrés, a càrrec del teòleg Juan Martín Velasco, titulada Una sociedad que espera la Buena noticia. Lectura mística de la realidad actual. Martín Velasco afirmà que “els trets característic de la situació actual des del punt de vista espiritual i religiós coincideixen a reclamar dels cristians, com a condició de supervivència i per a una presència significativa a la societat, la recuperació i el desenvolupament de l’element místic de la vida cristiana”.

Dissabte al matí, dedicat a reflexionar sobre la vida interior del cristianisme d’avui, hi hagué el treball simultani dels grups de joves, de laics adults i de religiosos i preveres. El treball de cada grup s’estructurà entorn d’una ponència, de tres testimonis i del diàleg. El ponent del grup de joves, el marista Marcelo Montori, reflexionà sobre els models antropològics dels joves d’avui i de les característiques de la seva espiritualitat. El Dr. Francesc Torralba, ponent del grup d’adults, parlà sobre els conceptes de vida interior i de vida exterior, d’aquelles actituds que poden afavorir-ne la primera, com ara el silenci, la música, la lectura, i d’aquelles realitats que la poden frenar o malmetre, com ara la massificació, la domesticació audiovisual, la saturació de missatges. Parlà també sobre la relació entre vida interior i exterior i de la vida interior i l’encontre amb el Crist. El jesuïta Josep Rambla, ponent del grup de religiosos i preveres, reflexionà sobre el fet de com viuen l’experiència de l’Esperit els religiosos i religioses tot defensant “una espiritualitat que, amb fets, més que no pas amb paraules, desemmascari les manipulacions ‘religioses’ de Déu i reveli el Déu que dóna la Vida a desdir”, una vivència dels “tres vots com a expressió de l’ésser i com afirmació de valors humans”, que “les pràctiques establertes d’oració cedeixin el pas a temps llarg de ‘cara a cara’ amb Déu personal en la soledat”, i que “l’exercici del ministeri del prevere sigui resultat d’una experiència espiritual”. Una espiritualitat, en definitiva, “oberta a l’Esperit que parla en esdeveniments i circumstàncies que trenquen les nostres previsions i desigs”.

La tarda del dissabte s’inicià amb la conferència del Dr. Armand Puig, titulada L’apòstol Pau, mestre i model de vida interior, durant la qual afirmà que “Pau es presenta a si mateix com un home espiritual que ha estat configurat a Jesucrist mort i ressuscitat ran de l’experiència de Damasc, aquell episodi de la seva vida en què Déu ha volgut posar-li al cor, com un segell, la persona de Jesús. A partir d’aleshores, Pau interpretarà  la seva vida en termes d’una relació única i total amb ell.” El conferenciant remarcà que l’home espiritual s’afaiçona segons el Crist, essent aquesta la base de la mística cristiana.

Diumenge 25, en el treball de grups, sota l’epígraf “Viure Units a Crist: el testimoni de Pau”, la Dra. Begonya Palau va ser la ponent del grups de Joves. La professora presentà el testimoni de Pau, d’home contemplatiu: “la crida de Jesús té una tal atracció per a ell que la seva resposta és àgil. I en la seva resposta jove, ràpida, intuïtiva, hi descobrim la radicalitat i la promptitud del discipulatge més genuí”; “Pau és icona d’un cristianisme viscut a ple pulmó, sense escatimar esforços, decidit a abandonar-ho tot per l’amor radical al Crist”. La ponent del grup d’adults va ser la professora Concepció Huerta. En primer lloc, centrà la reflexió sobre el món interior de Pau que basteix el seu testimoni existencial i la seva predicació. “La trobada amb Jesús fa que Pau descobreixi que les promeses de Déu fetes als avantpassats en la fe s’han realitzat plenament en un fill del seu poble, els seguidors del qual ell perseguia a mort”. La revelació de Jesús va fer esvair els criteris jueus de Pau: “ara sap i creu que el que salva els homes no és el compliment de la Llei de Moisès, sinó la fe en Jesucrist”. En segon lloc es referí a la projecció del testimoni de Pau en la vida del cristià: “també nosaltres, per camins sovint insoldables, suaument, sense estridències, hem estat atrapats pel Senyor, més que no pas, ell atrapat per nosaltres; i ho hem estat íntegrament. Déu a través del Crist ha pronunciat el seu Sí envers nosaltres”; “el testimoni de Pau ens mostra el veritable camí del qui sabent-se salvat per la fe en Jesucrist, adopta unes pautes de comportament en la seva vida d’acord amb la realitat de salvat”. La Dra. Núria Calduch, ponent del grup de religiosos/es-preveres, centrà la seva reflexió entorn del testament espiritual de Pau, en la carta als cristians de Filips, on afirma que el cristià es gloria en Jesucrist, en comptes de refiar-se d’un títol humà. Pau es podia gloriar del seu passat jueu fariseu, tanmateix, per Crist, s’ha avingut a perdre-ho tot i a considerar-ho escòria, a canvi de guanyar-lo a ell.

Durant l’acte de cloenda del Congrés el P. Emilio Martínez, vicari general dels Carmelites descalços, pronuncià una conferència sobre De san Pablo a santa Teresa. Raíces paulinas de la espiritualitat carmelitana, en la que va resseguir el pensament de Teresa d’Àvila, Joan de la Creu, Teresa de Lisieux i Isabel de la Trinitat remarcant la lectura, assimilació i comunicació que aquests mestres del Carmel fan del testimoni de Pau.

El P. Agustí Borrell, que va cloure el Congrés, va anunciar la celebració del proper, que tindrà lloc també a Lleida, el mes d’octubre de l’any 2015 i es centrarà en la figura de Teresa d’Àvila, coincidint amb els cinc-cents anys del seu naixement.

El contrapunt a les sessions de treball van ser les estones de pregària a l’inici de cada sessió i les eucaristies presidides per l’Arquebisbe de Tarragona i primat, Mons. Jaume Pujol (dissabte al vespre) i la de diumenge a migdia presidida pel bisbe de Lleida, Mons. Joan Piris.

Com a joiell del Congrés, els congressistes assistiren a l’execució de l’Oratori Pau i Fructuós, obra de Mons. Valentí Miserachs, que la va dirigir, i lletra de Mn. Joan Roig. Es tracta d’una peça d’una gran qualitat musical, que va ser magníficament interpretada per l’Orquestra de Cambra de Vilaseca, el Cor de la ciutat de Tarragona, el Cor de la Universitat Rovira i Virgili i el Cor dels Amics de la Catedral de Tarragona. En van ser els solistes Josep Pieres, Daniel Mas, Mercè Obiol, Albert Deprius, Francesc Garrigosa, Marta Mathéu i Josep Solé.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Cor Nou format per l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström torna a cantar laudes en català de dilluns a divendres a les 6.35 h a través del seu facebook.

Dimecres, 30 de setembre

Celebració ecumènica en el Temps de la Creació: Jubileu per la Terra. Església de Betlem. C/ del Carme, 2, Barcelona. Hora: 19.00 h

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.