• Ministeris eclesials per a les dones
  • Assemblea de la Comissió Episcopal de Comunicació Social de la CEE
  • Amuntegament, epidèmies i violència a les presons d'Hondures
  • La muntanya Hermon és ara una reserva natural del Líban
  • Moçambic: Destruïda completament la missió de Nangololo, ocupada pels insurgents a l'octubre
  • La Pastoral d'Escolta de l'Arquebisbat de Lima atén més de 2.600 trucades
  • Escrits dominicals dels bisbes catalans
  • Moren dos preveres del Bisbat de Solsona
  • Estats Units prepara la seva tradicional col·lecta per a l'Església d'Amèrica Llatina
  • V Setmana de la Bíblia amb el lema “Sortim a sembrar la Paraula”

Fra Valentí Serra presenta una obra sobre l'aportació dels caputxins a la societat catalana

Ahir 31 de març  es va presentar a la Facultat de Teologia de Catalunya el setè volum d'una sèrie històrica que Fra Valentí de Manresa publica en Col·lectània Sant Pacià titulat "Aportació dels framenors caputxins a la cultura catalana: des de la seva fundació a la Guerra Civil (1578-1936).

Flama.info, 1 abril 09

L'obra va ser glosada per Joan Ferrer, professor de la Universitat de Girona, i per Mn. Joan Bada, professor emèrit de la Universitat de Barcelona i de la Facultat de Teologia de Catalunya, que orienta la feina de l'autor.

Joan Bada explica que tradicionalment els caputxins són considerats molt populars a l'Europa occidental i Catalunya no és una excepció. A més, comenta que aquest llibre està dedicat a aprofundir les tradicions que generava l'exercici de la paraula: predicació, missions populars i celebració del sagrament de la penitència. Els caputxins van formar part d'ambaixades de pau en moments difícils pel que fa al vessant social i polític.

La divisa franciscana Pax et bonum (pau i bé) queda reflectida en unes actuacions de caràcter pacificador i bondadós. Un capítol del llibre es refereix als caputxins com instruments de pau. Segons Fra Valentí Serra de Manresa, va ser especialment rellevant l'acció pacificadora dels frares caputxins en el motí conegut com el "rebombori del pa", que es va produir a Barcelona el febrer de 1789. Aquests incidents anaven directament contra els arrendataris del pa pel preu excessiu, en uns moments molt difícils per la població barcelonina. Davant la incapacitat de les autoritats municipals, els caputxins van ser convidats a participar activament en les seves tasques de pacificació de la població barcelonina, tenint en compte la bona reputació i estima cap als frares.

Valentí Serra i Fornell (Manresa, 1959), és religiós caputxí i sacerdot. Doctor en Història per la Universitat de Barcelona. Col·laborador científic de la Facultat de Teologia de Catalunya (2007) forma part, alhora, del Claustre de Doctors de la Universitat de Barcelona (1997). Des de l'any 1987 és l'arxiver provincial dels caputxins i el director de la Biblioteca Hispano-Caputxina. Corresponsal a Barcelona de la Revue d'Histoire Ecclésiastique (Universitat de Lovaina) i membre del consell de redacció de la revista Analecta Sacra Tarraconensia (Balmesiana), és també redactor de la revista de crítica bibliogràfica Índice Histórico Español, fundada l'any 1953 per Jaume Vicens Vives i editada pel "Centro de Estudios Históricos Internacionales".

Ha investigat amb metodologia crítica la història institucional dels framenors caputxins de Catalunya des de l'adveniment borbònic (1700) fins a l'esclat de la Guerra Civil (1936); la de les clarisses-caputxines des de la seva fundació a casa nostra (1599) fins al final de la Guerra civil espanyola (1939). També ha estudiat l'evolució del laïcat franciscà vinculat als caputxins en el període contemporani (1883-1957) i la història missionera dels caputxins catalans a ultramar (1680-1989); recerques que ocupen sis volums de la Col.lectània Sant Pacià que edita la Facultat de Teologia de Catalunya.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DE MOMENT LA MAJORIA DELS ACTES PRESENCIALS HAN QUEDAT SUSPESOS O AJORNATS.

El grup Cor Nou format per l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström reprenen les Laudes a través del seu Facebook de dilluns a divendres a les 6.35 h del matí.


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.