La Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència estudia la situació d'aquest dret a Catalunya

Garantir que totes les persones puguin exercir el dret fonamental a la llibertat religiosa i de pensament. Aquest és l'objectiu de la Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència de Catalunya, impulsada pel Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, desenvolupada des de principis d'any per l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura de la Universitat Ramon Llull i presentada oficialment aquest dimecres 15 de setembre.

Redacció/Foto: Blanquerna, 16 setembre 21

Per a la directora general d'afers religiosos, Yvonne Griley, la creació d'aquesta Càtedra respon a la voluntat i l'objectiu del Govern de garantir que totes les persones que viuen a Catalunya puguin exercir el dret humà a la llibertat religiosa. En aquest sentit, ha afirmat que la Càtedra "pot aportar un coneixement científic elaborat per investigadors independents sobre la situació i condicions de l'exercici d'aquest dret en el marc legal vigent a Catalunya, que permeti dissenyar noves polítiques i enriquir les que ja existeixen per avançar més eficaçment en la seva protecció". Amb els esmentats objectius, l'equip d'investigadors de la Càtedra està elaborant un informe exhaustiu precisament sobre la situació i condicions d'aquest exercici de la llibertat religiosa i de consciència a Catalunya i les bones pràctiques existents en la promoció d'aquest dret fonamental. 
 
Miriam Diez Bosch, directora de la Càtedra, ha assegurat, en aquest sentit, que "cal una societat on es pugui exercir el dret a creure i a no creure i és la nostra responsabilitat recollir informació que ho possibiliti". Segons la també directora de l'Observatori Blanquerna, "fins ara no s'havia sistematitzat mai un recull de casos i no teníem dades per saber quins són els motius de discriminació, quines són les confessions més afectades, ni quines zones del territori es troben en condicions més vulnerables". 
 
Aquesta recerca, que es publicarà durant la primavera del 2022, compta amb la participació de totes les confessions presents al país, d'experts de diverses disciplines i de mitjans de comunicació. La influència de les restriccions per la COVID-19 en la llibertat religiosa i l'anàlisi de la situació amb perspectiva de gènere centren també la dinàmica d'una investigació que, segons Griley, s'està duent a terme "amb la màxima excel·lència". 
 
De fet, tal com ha subratllat Josep Maria Carbonell, degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Institucionals Blanquerna, "des de l'Observatori impulsem activitats que vinculen l'aspecte religiós a la cohesió social i a la llibertat d'expressió en societats cada cop més complexes, amb la mirada posada, alhora, a Catalunya i al món". 
 
I Congrés Internacional sobre Llibertat Religiosa i de Consciència
 
Catalunya i el món són els espais on vol tenir presència la Càtedra. Per tot plegat, l'esmentada recerca culminarà amb la celebració del I Congrés Internacional sobre Llibertat Religiosa i de Consciència, organitzat conjuntament per a Càtedra i la Direcció General d'Afers Religiosos, un fòrum en què no només es presentaran els resultats de l'informe i es compartiran les bones pràctiques detectades, també serà l'àgora de trobada amb experts de les institucions internacionals més rellevants en aquest àmbit, com l'OSCE-ODIHR, la Network for Dialogue, l'European Academy of Religion o el Cities Faiths and Community Forum. La trobada tindrà lloc els dies 2 i 3 de juny del 2022 a Barcelona. 
 
Tal com ha destacat la directora general d'afers religiosos, Yvonne Griley, en la cloenda de l'acte, "només des de l'observança i l'avaluació independents i amb rigor científic podrem implementar accions positives d'interrelació i de prevenció contra els discursos no inclusius".


  Imprimir notícia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Dimarts, 19 d’octubre

Mans Unides organitza una taula rodona digital sobre Fam, violència i canvi climàtic: el cas d’Haití a través de l'enllaç que trobareu si cliqueu a l'agenda.

Hora: 17.30

Conferències de les Jornades de Formació i Animació Pastoral que tindran lloc entre el 25 i el 28 d'octubre a la Parròquia de Santa Maria de Vilafranca del Penedès

Temes: Família, eutanàsia, Sínode i ecologia són els temes d'enguany

Hora: 21.00 a 22.30

Més informació clicant la pestanya de l'agenda

-------------------------------------------------

El grup Cor Nou format per l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström fan les Laudes a través del seu Facebook de dilluns a divendres a les 6.35 h del matí i els dissabtes i diumenges a les 9.00 h del matí.


Fundació
Institució Josefa Maresch

Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.