• 258 milions de persones són immigrants fora del seu país
  • La Sagrada Família presenta com serà el terminal de Jesucrist que estarà acabat per una creu de quatre braços
  • La beatificació a Manresa dels tres màrtirs caputxins serà el 6 novembre
  • Raphaël Bedros XXI Minassian, nou Patriarca dels catòlics armenis
  • Filipines: La compassió és el camí a seguir durant la pandèmia
  • El Papa abraça un grup de famílies que van fugir de Kabul
  • Tot a punt per la Festa del Beat Francesc Castelló i la Jornada dels màrtirs de Lleida
  • La Jornada del Migrant i el Refugiat apunta “cap a un ‘nosaltres’ cada cop més gran”
  • Els bisbes catalans parlen de la 107a Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat

La Fundació Montserrat Torrent presenta els treballs d'acabament de l'orgue de Sant Felip Neri coincidint amb el 95è aniversari de l'organista

El proper 17 d’abril, dia del noranta-cinquè aniversari de Montserrat Torrent, a les 18.00 h, la fundació que porta el seu nom i que es va constituir el mes d’octubre passat per promoure el llegat musical d’aquesta il·lustre organista presentarà els treballs d’acabament de l’orgue de l'oratori de Sant Felip Neri del Barri Gòtic de Barcelona.

Redacció/Foto: Fundació Montserrat Torrent, 13 abril 21

Aquesta és la primera fita de la Fundació Montserrat Torrent. El nou instrument, que prendrà el nom d’Orgue Montserrat Torrent, esdevindrà l’orgue idoni per a la interpretació de repertori barroc que encara falta a la capital catalana i permetrà desplegar un doble programa de caràcter docent i cultural:

-La creació d’un centre d’interpretació de la música barroca i ibèrica d’orgue a Barcelona, amb classes magistrals de Montserrat Torrent i altres professors i especialistes europeus.

-L'establiment de convenis de cooperació amb l’Escola Superior de Música de Catalunya i altres centres superiors d’ensenyament musical

-La creació i atorgament de beques per a joves estudiants d’orgue.

-La creació d’un concurs internacional d’orgue.

-L'ampliació dels actuals cicles d’audicions a càrrec de l’organista titular Bernat Bailbé.

-La inclusió de l’Orgue Montserrat Torrent en cicles musicals de la ciutat i del país.

D’altra banda, la Fundació vetllarà per preservació del llegat de Montserrat Torrent, la catalogació del seu fons documental i la promoció de la seva figura.

L’acte, que complirà totes les mesures de seguretat sanitària vigents, també inclourà la presentació del llibre Montserrat Torrent, la dama de l’orgue, on el periodista Albert Torrens recull les memòries de l’organista. El volum, publicat per l’editorial Ficta, va aparèixer al mercat el mes de maig de l’any passat. La presentació acabarà amb un recital de Montserrat Torrent a la cadireta ja existent de l’orgue de Sant Felip Neri amb obres d’Aguilera de Heredia, Frescobaldi, Banchieri, Pachelbel i Mozart.

L'orgue de Montserrat Torrent

L’any 1967, Montserrat Torrent i altres amants de l’orgue van crear l’Associació d’Amics de l’Orgue, entitat que havia de gestionar la construcció i l’ús d’un gran orgue de nova planta d’estil barroc ubicat al centre de la ciutat, ja que Barcelona no disposava d’un orgue adient per interpretar i ensenyar aquest estil de música. D’ençà de la construcció de la primera part de l’orgue, ara fa més de cinquanta
anys, ha promogut més d’un miler de concerts i audicions amb notable assistència de públic, en bona mesura de les mans del seu organista titular, Bernat Bailbé.

Amb tot, el projecte es va completar tan sols parcialment. Durant molts anys, Montserrat Torrent es va esmerçar en concloure’l, oferint concerts benèfics per a aquesta finalitat i acudint a les institucions per tal de recaptar fons, però una època poc propícia no ho va fer possible. La ciutat de Barcelona no disposa encara, doncs, d’un gran instrument adequat per la interpretació del repertori de música
barroca i música ibèrica, en el qual ella és especialista.

El projecte iniciat l’any 1967 pels mestres orgueners Gabriel Blancafort i Georges Lhôte és de sonoritat barroca i transmissió mecànica, compta amb 50 registres, 3.481 tubs, distribuïts en 3 teclats manuals de 56 notes C-g’’’ i un pedal de 32 notes C-g’. L’any 1967, es va dur a terme la construcció del cos de cadireta i les dues torres de pedal.

L’acabament de l’instrument anirà a càrrec de Blancafort Orgueners de Montserrat, sota la direcció d’Albert Blancafort. La seva realització es preveu en dues fases: la primera, que consta de la caixa central, la consola i l’orgue major amb 7 registres, estarà llesta l’octubre de 2021. La segona fase, amb la construcció del tercer teclat, del cos de pedal i la resta de registres, es preveu acabar-la l’octubre de 2022.

Quan estigui acabat, l’Orgue Montserrat Torrent esdevindrà l’únic orgue barroc de gran format (amb 3 manuals i 16 peus de façana) de Barcelona. L’església de Sant Felip Neri, és l’espai ideal, cèntric i amb els braços oberts per acollir aquest instrument i el programa d’activitats que l’acompanyen.

Més informació: http://montserrattorrent.org/w/fundacio/


  Imprimir notícia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Dimecres, 22 de setembre

A les 16.30 h, pregària amb la imatge de la Immaculada d’Efes a la catedral de Lleida presidida pel bisbe de Lleida, Salvador Giménez; a les 19.00, trasllat a la parròquia de la Mercè de Lleida; a les 20.30, eucaristia i rosari; a les 23.00, trasllat a les germanes Carmelites de la Caparrella i adoració nocturna.

----------------------------------

Missa de Festa Major amb motiu de la Festivitat de la Mare de Déu de la Mercè, presidirà el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés.

Lloc: Basílica de la Mare de Déu de la Mercè (C/ de la Mercè, 1, Barcelona)

Hora: 10.30 h (retransmissió en directe a través de Ràdio Estel)

-------------------------------------------------

El grup Cor Nou format per l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström fan les Laudes a través del seu Facebook de dilluns a divendres a les 6.35 h del matí i els dissabtes i diumenges a les 9.00 h del matí.


Fundació
Institució Josefa Maresch

Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.