Diumenge, 9 de Maig de 2021
El profeta Isaïes

La Fundació Montserrat Torrent presenta els treballs d'acabament de l'orgue de Sant Felip Neri coincidint amb el 95è aniversari de l'organista

El proper 17 d’abril, dia del noranta-cinquè aniversari de Montserrat Torrent, a les 18.00 h, la fundació que porta el seu nom i que es va constituir el mes d’octubre passat per promoure el llegat musical d’aquesta il·lustre organista presentarà els treballs d’acabament de l’orgue de l'oratori de Sant Felip Neri del Barri Gòtic de Barcelona.

Redacció/Foto: Fundació Montserrat Torrent, 13 abril 21

Aquesta és la primera fita de la Fundació Montserrat Torrent. El nou instrument, que prendrà el nom d’Orgue Montserrat Torrent, esdevindrà l’orgue idoni per a la interpretació de repertori barroc que encara falta a la capital catalana i permetrà desplegar un doble programa de caràcter docent i cultural:

-La creació d’un centre d’interpretació de la música barroca i ibèrica d’orgue a Barcelona, amb classes magistrals de Montserrat Torrent i altres professors i especialistes europeus.

-L'establiment de convenis de cooperació amb l’Escola Superior de Música de Catalunya i altres centres superiors d’ensenyament musical

-La creació i atorgament de beques per a joves estudiants d’orgue.

-La creació d’un concurs internacional d’orgue.

-L'ampliació dels actuals cicles d’audicions a càrrec de l’organista titular Bernat Bailbé.

-La inclusió de l’Orgue Montserrat Torrent en cicles musicals de la ciutat i del país.

D’altra banda, la Fundació vetllarà per preservació del llegat de Montserrat Torrent, la catalogació del seu fons documental i la promoció de la seva figura.

L’acte, que complirà totes les mesures de seguretat sanitària vigents, també inclourà la presentació del llibre Montserrat Torrent, la dama de l’orgue, on el periodista Albert Torrens recull les memòries de l’organista. El volum, publicat per l’editorial Ficta, va aparèixer al mercat el mes de maig de l’any passat. La presentació acabarà amb un recital de Montserrat Torrent a la cadireta ja existent de l’orgue de Sant Felip Neri amb obres d’Aguilera de Heredia, Frescobaldi, Banchieri, Pachelbel i Mozart.

L'orgue de Montserrat Torrent

L’any 1967, Montserrat Torrent i altres amants de l’orgue van crear l’Associació d’Amics de l’Orgue, entitat que havia de gestionar la construcció i l’ús d’un gran orgue de nova planta d’estil barroc ubicat al centre de la ciutat, ja que Barcelona no disposava d’un orgue adient per interpretar i ensenyar aquest estil de música. D’ençà de la construcció de la primera part de l’orgue, ara fa més de cinquanta
anys, ha promogut més d’un miler de concerts i audicions amb notable assistència de públic, en bona mesura de les mans del seu organista titular, Bernat Bailbé.

Amb tot, el projecte es va completar tan sols parcialment. Durant molts anys, Montserrat Torrent es va esmerçar en concloure’l, oferint concerts benèfics per a aquesta finalitat i acudint a les institucions per tal de recaptar fons, però una època poc propícia no ho va fer possible. La ciutat de Barcelona no disposa encara, doncs, d’un gran instrument adequat per la interpretació del repertori de música
barroca i música ibèrica, en el qual ella és especialista.

El projecte iniciat l’any 1967 pels mestres orgueners Gabriel Blancafort i Georges Lhôte és de sonoritat barroca i transmissió mecànica, compta amb 50 registres, 3.481 tubs, distribuïts en 3 teclats manuals de 56 notes C-g’’’ i un pedal de 32 notes C-g’. L’any 1967, es va dur a terme la construcció del cos de cadireta i les dues torres de pedal.

L’acabament de l’instrument anirà a càrrec de Blancafort Orgueners de Montserrat, sota la direcció d’Albert Blancafort. La seva realització es preveu en dues fases: la primera, que consta de la caixa central, la consola i l’orgue major amb 7 registres, estarà llesta l’octubre de 2021. La segona fase, amb la construcció del tercer teclat, del cos de pedal i la resta de registres, es preveu acabar-la l’octubre de 2022.

Quan estigui acabat, l’Orgue Montserrat Torrent esdevindrà l’únic orgue barroc de gran format (amb 3 manuals i 16 peus de façana) de Barcelona. L’església de Sant Felip Neri, és l’espai ideal, cèntric i amb els braços oberts per acollir aquest instrument i el programa d’activitats que l’acompanyen.

Més informació: http://montserrattorrent.org/w/fundacio/


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Diumenge, 9 de maig

Audició musical en directe, gratuïta, amb el Cor Lerània sota la direccció de Jordi Noguera.

Obres:

- Schaffe in mir, Gott de Johannes Brahms
- Locus iste d'Anton Bruckner
 
Lloc: Monestir Benedictines de Sant Pere de les Puel·les (C/ Anglí, 55, Barcelona)
 
Hora: 19.00 h
 
Dijous, 20 de maig

L'Institut Emmanuel Mounier de Catalunya i la Facultat de Filosofia de Catalunya faran el lliurament del "Reconeixement Emmanuel Mounier 2021" a la «Cooperativa l’Olivera» de Vallbona de les Monges (Urgell). Seguidament hi haurà la conferència “La misericòrdia i la compasió com a eines de construcció de la comunitat cívica” a càrrec del Dr. Joan Lluís Pérez Francesch, Vicepresident de l'Institut Emmanuel Mounier Catalunya.

Lloc: Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar (C/Diputació, 231 Barcelona)

Hora: 19.00 h

Dissabte, 29 de maig
 
Missa amb motiu del 116è aniversari del naixement del beat Pere Tarrés a la Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià.
Presidirà Mn. Pere Montagut, vicepostulador de la causa de canonització del P. Tarrés.
 
Lloc: Plaça de Sarrià, s/n, Barcelona

Hora: 19.15 h
 
El grup Cor Nou format per l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström fan les Laudes a través del seu Facebook de dilluns a divendres a les 6.35 h del matí i els dissabtes i diumenges a les 9.00 h del matí.

Fundació
Institució Josefa Maresch

Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.