Dijous, 4 de Juny de 2020
Sant Optat de Milevi, bisbe
  • Mossèn Robert Louan nomenat rector de la parròquia de Santa Maria de Butsènit
  • Iemen: Els donants internacionals prometen 1350 milions de dòlars per atendre la crisi humanitària
  • Un lloc web de les OMP per conèixer a Pauline Jaricot, inventora de "la primera xarxa social missionera"
  • Descendeix a Espanya el nombre de religiosos
  • Bisbe de Girona: Meditació des de l'experiència de la Covid-19
  • Papa Francesc: "Com Abraham, aprenguem a pregar amb fe"
  • Sant Vicenç de Sarrià celebra la festivitat del beat Pere Tarrés
  • L'Església Arxidiocesana de Barcelona celebra aquest 14 de juny la missa i processó de Corpus Christi a la catedral
  • El Papa: cap tolerància per al racisme, però no a la violència
  • El papa Francesc resarà pels sacerdots en una iniciativa d'oració al Sagrat Cor

El Cardenal Czerny lliura els II Premi Pare Arrupe de Drets Humans

L'Institut d'Estudis sobre Migracions (IUEM) ha concedit el II Premi Pare Arrupe de Drets Humans al Servei Jesuïta a Refugiats i al periodista Jesús Blasco de Avellaneda. El Cardenal Michael Czerny, SJ, responsable de la Secció Migrants i Refugiats del Vaticà, ha lliurat els guardons el 20 de maig passat.

Vatican News, 25 maig 20

El nom del premi, pare Arrupe, es refereix a qui va ser superior general dels jesuïtes, pioner en denunciar el drama dels desplaçats i refugiats, víctimes d'un planeta que es convertia en veïnatge universal.

L'Institut d'Estudis sobre Migracions (IUEM) de la Universitat Pontifícia Comillas, referent en la investigació i abordatge de la immigració, asil i moviments migratoris- ha premiat al Servei Jesuïta a Refugiats (JRS) -organització internacional catòlica que té la missió acompanyar, servir i defensar els drets dels refugiats a tot el món- i a Jesús Blasco de Avellaneda, periodista molt compromès amb la defensa dels drets fonamentals, de la llibertat de premsa i d'expressió, dels drets i la dignitat de les persones més vulnerables.

En aquesta segona edició, el Premi Pare Arrupe als Drets Humans -que serà lliurat pel Cardenal Michael Czerny, SJ, responsable de la Secció Migrants i Refugiats del Vaticà- torna a reconèixer el mèrit a persones i institucions que destaquin per la seva tasca en la defensa i promoció dels drets humans en l'àmbit de les migracions i el refugi, i es consolida com un dels guardons més importants en l'àmbit de les migracions i els drets humans.

Paraules del papa Francesc

El primer a unir-se a nosaltres és el Sant Pare, ha afirmat en el seu missatge de lliurament del premi el cardenal Czerny, el papa Francesc, amb les seves pròpies paraules d'esperança i alè: "Estimats amics: Inspirats pel pare Pedro Arrupe, el lliurament d’aquests premis ens anima a obrir sempre més els ulls, les orelles i les mans als que pateixen fam, injustícia i violència, agreujats per la pandèmia COVID-19 ".

Sobre aquest tema, Czerny subratlla en el seu missatge: "La COVID-19 no només agreuja les violacions dels drets humans que ja s'estan donant, sinó que actua com un amplificador, una lupa o una radiografia que revela les immorals estructures socials presents en el món".

Responsabilitat de governants i ciutadans davant la crisi socioambiental

El cardenal ha insistit en la responsabilitat dels governants i ciutadans per l'actual crisi socioambiental que vivim: "L'esdeveniment d'avui té lloc durant la setmana Laudato si ', el cinquè aniversari de l'encíclica. Els drets humans són la base no només de la vida, la vida en plenitud, sinó també de l'ecologia integral. "No hi ha dues crisis separades, una ambiental i una altra social, sinó una sola i complexa crisi socioambiental" (LS 139). Els drets humans són el bon govern de la nostra casa comuna".

Czerny va fer present la figura de pare Pedro Arrupe, a qui va visitar a mitjans de l'any 1980 a la infermeria de la Cúria Jesuïta a Roma. "Totalment alerta, molt present però paralitzat pel seu vessament cerebral, les seves paraules es van reduir a només dues:" Gràcies "i" Sí ". Repetint les dues úniques paraules que va poder, sento que va resumir la seva espiritualitat i la seva visió ".

Drets humans. Implicacions

El purpurat reflexiona en el seu missatge sobre el significat i implicacions dels drets humans en la vida actual: "Els drets humans tenen la seva història i la seva jurisprudència, la seva teoria i la seva pràctica, les seves glòries i els seus abusos. "Lamentablement, tot i els drets humans poden ser utilitzats com a justificació d'una defensa exacerbada dels drets individuals o dels drets dels pobles més rics".

I insisteix: Laudato si 'subratlla el desafiament: "En les condicions actuals de la societat mundial, on hi ha tantes iniquitats i cada vegada són més les persones descartables, privades de drets humans bàsics, el principi del bé comú es converteix immediatament, com a lògica i ineludible conseqüència, en una crida a la solidaritat i en una opció preferencial pels més pobres "(LS 158).

Periodisme i migració

Referint-se als guardonats, el cardenal Czerny ha afirmat: "El premi als mitjans de comunicació i a la migració també adquireix un significat en relació amb el Gràcies i el Sí del P. Arrupe, amb la seva gratitud i missió. Perquè les responsabilitats fonamentals del periodista inclouen la llibertat d'expressar la veritat i la defensa de la dignitat dels més vulnerables. La comunicació honesta sobre els drets humans ens mostrarà on la situació de les persones mereix gratitud i on exigeix la condemna i el canvi; on es respecten els drets humans de les persones vulnerables en moviment, però posarà en evidència també les omissions, la indiferència, l'abandó i fins i tot la repressió que passa en altres llocs. Gràcies, Jesús Blasco, per ser ulls, oïdes i veu dels drets humans dels migrants en el nostre temps.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.