Dijous, 4 de Juny de 2020
Sant Optat de Milevi, bisbe
  • Mossèn Robert Louan nomenat rector de la parròquia de Santa Maria de Butsènit
  • Iemen: Els donants internacionals prometen 1350 milions de dòlars per atendre la crisi humanitària
  • Un lloc web de les OMP per conèixer a Pauline Jaricot, inventora de "la primera xarxa social missionera"
  • Descendeix a Espanya el nombre de religiosos
  • Bisbe de Girona: Meditació des de l'experiència de la Covid-19
  • Papa Francesc: "Com Abraham, aprenguem a pregar amb fe"
  • Sant Vicenç de Sarrià celebra la festivitat del beat Pere Tarrés
  • L'Església Arxidiocesana de Barcelona celebra aquest 14 de juny la missa i processó de Corpus Christi a la catedral
  • El Papa: cap tolerància per al racisme, però no a la violència
  • El papa Francesc resarà pels sacerdots en una iniciativa d'oració al Sagrat Cor

El Papa: la missió és un do gratuït de l'Esperit, no el resultat d'estratègies

L'anunci de l'Evangeli és "una altra cosa respecte a qualsevol proselitisme polític o cultural, psicològic o religiós". La missió és un do gratuït de l'Esperit i no pot confiar-se a "cursos de capacitació dedicats" ni pot confiar-se a aquests "sistemes eclesiàstics" que "sembla que són absorbits per l'obsessió de promocionar-se a si mateixos i les seves pròpies iniciatives", potser "en publicitat". Francesc torna a reflexionar sobre els fonaments de la missió cristiana amb un missatge a les Obres Missionals Pontifícies (OMP), que s'haurien d'haver reunit a Roma per l'assemblea general anual, ajornada a causa de la pandèmia.

Vatican News, 25 maig 20

Fonaments de la missió

El papa Francesc recorda que el "tret genètic més íntim" de la missió de l'Església és "ser obra de l'Esperit Sant i no una conseqüència de les nostres reflexions i intencions". Rebre l'alegria de l'Esperit "és una gràcia" i és "l'única força que podem tenir per predicar l'Evangeli". La salvació "no és la conseqüència de les nostres iniciatives missioneres, ni dels nostres discursos sobre l'encarnació de la Paraula" sinó que "només pot passar a través de la mirada de la trobada amb ell, que ens crida" i, per tant, pot ser la conseqüència i la reverberació d'Alegria i gratitud. Anuncia l'Evangeli qui dóna testimoni de l'obra d’un Altre.

Trets distintius

Prenent-los de l'exhortació Evangelii gaudium, Francesc descriu els trets distintius de la missió. En primer lloc, l'atractiu: l'Església creix al món per atracció i no per proselitisme, i "si es segueix Jesús feliç de sentir-se atret per ell, els altres ho notaran". I poden sorprendre’s ". Altres característiques són la gratitud i la gratuïtat, perquè" el fervor missioner mai es pot obtenir com a resultat del raonament o el càlcul ", o perquè hi ha una obligació en aquest sentit, però és "un reflex de la gratitud" . Després hi ha la humilitat, perquè si la felicitat i la salvació "no són la nostra possessió" o una meta assolida pels nostres mèrits, l'Evangeli "només es pot anunciar amb humilitat", sense arrogància. Tot i així, hi ha la característica de facilitar, no complicar: la missió autèntica no afegeix "càrregues inútils" a les vides ja fatigades de les persones, ni imposa "camins d'entrenament sofisticats i laboriosos per gaudir el que el Senyor dóna amb facilitat". Altres dues característiques distintives són la proximitat a la vida "en acció", perquè la missió arriba a les persones "allà on són i com estan", el "sensus fidei" del poble de Déu i la preferència pels petits i els pobres, que "no és una opció opcional per a l'Església ".

Talents per desenvolupar

Mirant cap al futur, Francesc recorda que les Obres Missionals Pontifícies "van néixer espontàniament, del fervor missioner expressat per la fe dels batejats" i estan vinculades al sensus fidei del Poble de Déu. Van avançar en els dos camins de pregària i caritat; sempre han estat estimats per l'Església de Roma, i la seva vocació mai ha estat vista com un "camí alternatiu", una afiliació "externa" respecte a les formes de vida ordinàries de les Esglésies particulars. S'han convertit en una xarxa generalitzada en tots els continents: una pluralitat que ha de protegir-se de les "aprovacions ideològiques".

Errors a evitar

Després, el Papa enumera algunes patologies que planen en el camí de les Obres Missionals Pontifícies. La primera és l'autoreferència, amb el risc de prestar atenció a l'auto-promoció i celebrar les pròpies iniciatives en clau publicitària ". Després hi ha l'ansietat de comandament, és a dir, el reclam d'exercir funcions de control cap a les comunitats a les quals aquests cossos haurien de servir. Tot i així, hi ha la patologia de l'elitisme, la idea tàcita de creure que pertany a "una classe alta d'especialistes". Està l'aïllament del poble, vist com "una massa inerta, que sempre necessita ser reviscuda i mobilitzada ", com si" la certesa de la fe fos la conseqüència d'un discurs persuasiu o mètodes d'entrenament ". Altres esculls estan representats per l'abstracció i el funcionalisme, perquè tot se centra" en la imitació de models d'eficiència mundans ".

Consells per al camí

Francesc suggereix a les Obres Missionals Pontifícies que preservin o redescobreixin la seva inserció "dins del Poble de Déu", submergint-se en la vida real de les persones i entrellaçant-se amb la xarxa eclesial de diòcesis, parròquies, comunitats i grups. També les demana que romanguin lligades a les pràctiques de pregària i a la recol·lecció de recursos per a la missió, també buscant noves formes, però sense "complicar el que és simple". Les Obres Missionals Pontifícies "són i han de ser viscudes com un instrument de servei a la missió a Esglésies particulars": no hi ha necessitat de súper estrategs o "gerents centrals" de la missió, a qui ha de delegar la tasca de despertar l'esperit missioner.

Han d'operar en contacte amb totes les realitats, sense esterilitzar mai en una dimensió exclusivament burocràtica-professional. Francesc demana mirar fora, no mirar al mirall, alleugerint les estructures en lloc de fer-les més pesades.

Donacions

El Papa demana no transformar les Obres Missionals Pontifícies a una ONG dedicada per complet a recaptar fons. Si en algunes àrees falla la recol·lecció de donacions generalitzades, un no s'ha de veure temptat a cobrir el problema simplement anant a la recerca de grans donants. És bo que la sol·licitud d'ofertes per a les missions "continuï dirigida principalment a tota la multitud de batejats", centrant-se també d'una nova manera en la col·lecta a les esglésies de tots els països a l'octubre, amb motiu de la Jornada Mundial de les Missions. En l'ús dels fons recaptats, cal tenir en compte les necessitats primàries de les comunitats, evitant formes de benestar que corrin el risc d'alimentar fenòmens de "patrocini parasitari" a l'Església també. I no hem d'oblidar als pobres. Les OMP, amb la seva xarxa, reflecteix un poble amb mil cares i, per tant, no ha d'imposar una forma cultural específica juntament amb la proposta de l'Evangeli: "el reclam d'estandarditzar la forma de l'anunci també pot" eclipsar la universalitat de la fe cristiana. Francesc recorda que les Obres Missionals Pontifícies no són una entitat per dret propi i entre les seves especificitats hi ha el vincle amb el Papa. Francesc tanca el seu missatge recordant les paraules de Sant Ignasi, demanant-li a OMP que faci el millor que pugui el seu treball "com si tot depengués de vostès, sabent que en realitat tot depèn de Déu".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.