Dissabte, 30 de Maig de 2020
Sant Ferran i santa Joana d'Arc, verge
  • XV Premi Memorial Joan Gomis: S'obre el període d'admissió d'obres i candidatures
  • Actualització de les mesures de prevenció davant l'entrada a la fase II del desconfinament al Bisbat de Girona
  • El P. Ramon Ribera-Mariné celebra el jubileu monàstic a Montserrat
  • Sant Pau VI a la Litúrgia de les Hores
  • Endesa reforça el servei elèctric de Montserrat amb un sistema de control remot
  • La basílica de la Nativitat de Betlem reobre les seves portes
  • La Pontifícia Universitat Antonianum té nou rector
  • La Catedral de Barcelona publica les homilies de Setmana Santa del cardenal Omella
  • Pérez Esquivel: Fem que sorgeixin rius subterranis de solidaritat
  • Els bisbes catalans parlen de la solemnitat de la Pentecosta i del Dia de l'Acció Catòlica i de l'Apostolat Seglar

Educació per ràdio, classes a través de Whatsapp o estudiants líders que es comuniquen amb companys que no tenen accés a l'ensenyament en línia

Són algunes de les accions que l’ONG dels Jesuïtes Entrecultures està posant en marxa per donar resposta a la crisi educativa causada per la COVID-19. Entrecultures alerta dels riscos d'aquesta crisi educativa i crida l'atenció sobre la necessitat que l'educació sigui essencial en l'atenció a l'emergència i la reconstrucció.

Entrecultures, 20 maig 20

"El tancament de l'escola afecta la meva vida com a professora i com a membre de la meva comunitat. Penso que el futur de la comunitat està en joc quan els nens i nenes no poden venir a l'escola" ens explica Makka Abdallah Dehie, Professora de Primària de l'escola al-Nahda del camp de persones refugiades de Mile, Txad. El tancament de les escoles en 156 països està afectant en aquest moment al 69,1% del total d'alumnat mundial -però va arribar a afectar fa uns dies a més del 91% -, dels quals la meitat no tenen accés a l’ordinador en la llar i el 43% no tenen Internet a casa seva. En un moment en què s'utilitza l'educació online per garantir la continuïtat de l'ensenyament en la immensa majoria dels països, aquestes i altres desigualtats constitueixen una veritable amenaça per a la continuïtat de l'aprenentatge i té conseqüències com ara, la disminució del rendiment educatiu, l'increment de l'abandonament escolar, la manca de nutrició de menors que depenen del menjar proporcionada en els centres educatius, o aïllament derivat de la manca de contacte amb altres estudiants. A més, les escoles constitueixen un espai segur, que garanteix a infants i, sobretot a nenes, una protecció enfront de la violència.

Per limitar les conseqüències de la interrupció de les classes, Entrecultures està responent a l'emergència amb projectes específics i, en altres casos, reorientant algunes intervencions cap a la nova situació, per donar suport i acompanyar les comunitats i a les persones amb les que treballa en projectes de cooperació al desenvolupament i acció humanitària en països d'Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia i en projectes educatius a Espanya en contextos de desigualtat.

Educació per ràdio, classes a través de WhatsApp, estudiants líders que es comuniquen amb altres companys i companyes que no tenen accés a l'ensenyament en línia, instal·lació de llocs de rentat de mans o repartiment d'aliments són algunes de les respostes que està posant en marxa a través de sis línies d'acció:

1. Educació en emergència per pal·liar els efectes negatius de la desigualtat educativa que ha posat de manifest aquesta crisi i garantir la cobertura educativa disminuïda pel tancament de les escoles, Entrecultures està fomentant l'educació en línia i per ràdio, donant suport a la connectivitat (dispositius i connexió) així com de la distribució de material escolar (quaderns, llapis, material imprès, etc.) que complementi els sistemes d'educació a distància i el suport psicosocial. Per exemple al Líban, a Beirut i en Vall del Beeka, s'està facilitant l'accés a l'educació on line de les persones refugiades sirianes i de les comunitats locals vulnerables a través d'aplicacions com Whatsapp i altres plataformes on line en què es pengen els vídeos de les lliçons i s'intercanviaran exercicis entre el personal docent i l'alumnat. O a Guatemala, on hi ha estudiants líders que es comuniquen amb altres companys i companyes que no tenen accés a l'educació en línia.

2. Prevenció i sensibilització per minimitzar el contagi en les poblacions vulnerables amb accions com distribució d’utensilis de lavabo de primera necessitat: aigua, sabó, guants, màscares i formació sobre pràctiques higièniques bàsiques individuals i comunitàries. Al Txad, a més de formacions sobre la prevenció s'estan instal·lant infraestructures d'aigua en els entorns escolars que permetin implementar les pràctiques higièniques apreses. En els camps de persones refugiades de Kavumu i Kinama, a Burundi, s'estan posant en marxa mesures preventives com el distanciament social o el rentat de mans freqüent, i les escoles -que de moment romanen obertes- s'estan convertint en espais de sensibilització i prevenció davant el coronavirus.

3. Seguretat alimentària ja que el cessament de les classes té com a conseqüència que, a més del dret a l'educació, quedin suspesos d'altres, com el dret a l'alimentació. Més de 85 milions d'alumnes i alumnes a Amèrica Llatina i el Carib van als menjadors escolars. A Veneçuela es distribueixen bosses de menjar mensuals en alguns centres educatius, combinat amb cash-transfers a les famílies per a la compra d'aliments.

4. Ajuda humanitària ja que hi ha 70.800.000 de persones refugiades i desplaçades internes que viuen en camps densament poblats o en refugis urbans amb baixes condicions de salubritat, sense accés a l’aigua potable i sanejament adequat. A la República Democràtica de Congo es distribueixen aliments, kits d'higiene i kits de primera necessitat a persones desplaçades internes de l'àrea de Masisi i es realitzen tallers de sensibilització sobre prevenció i higiene a través de la ràdio.

5. Atenció especial a nenes i dones ja que l'escola és per a elles un espai de protecció i seguretat enfront de la violència que poden patir a la llar, en la comunitat, o en els camps i perquè, a causa del confinament, pot augmentar. Si el bloqueig continua durant 6 mesos, s'esperen 31 milions de casos addicionals de violència de gènere i es preveu que l'efecte total de la pandèmia de COVID-19 resulti en 13 milions de matrimonis infantils addicionals. En alguns països com Perú, Malawi, Guatemala o el Txad s'estan dissenyant campanyes de sensibilització per ràdio o a través de missatges al mòbil per conscienciar famílies i comunitats sobre la prevenció de la violència i la importància de l'educació de les nenes.

6. Recuperació primerenca del fort impacte econòmic de la crisi amb projectes de generació d'ingressos de la població. Davant la situació de 'quarantena social', les persones més vulnerables, corren el risc de perdre oportunitats de generar ingressos, limitant la seva capacitat de compra i, per tant, la seva seguretat alimentària i l'habilitat per a cobrir altres necessitats bàsiques. A Goma, República Democràtica de Congo, es realitza capacitació socioeconòmica de joves i dones desplaçats interns en risc d'exclusió i a Uruguai un projecte de millora de les possibilitats d'inserció laboral d'adolescents.

En el cas d'Espanya, la intervenció d’Entrecultures va orientada a pal·liar les conseqüències de la desigualtat educativa en els centres escolars i grups amb els que treballen, així com a atendre els col·lectius més vulnerables, en col·laboració amb el Servei Jesuïta a Migrants i la Xarxa vímet, (Servei Jesuïta a la Infància i la Joventut).

En concret estan formant a professorat i educadors en suport emocional i acompanyament a adolescents en el context d'exclusió, així com donant suport a la reducció de la bretxa digital, que està deixant fora de la continuïtat educativa a molts nens, nenes i adolescents. Seguim l'evolució d'aquesta crisi, en contacte permanent amb els centres escolars amb els que treballen identificant necessitats, també de suport a les famílies i recerca de recursos per atendre necessitats puntuals.

Estem davant d'una emergència global que afecta a tots i a totes i de la qual només aconseguirem sortir des de l'empatia i la solidaritat. Entrecultures creu prioritari reforçar el paper de l'educació com a eina essencial per abordar una transformació social, per repensar-nos com humanitat, la manera de relacionar-nos entre nosaltres i amb la casa comuna i per donar una empenta definitiva a l'Agenda 2030 i a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 4 com a accelerador dels altres objectius. Per això impulsen l'educació per a la ciutadania global en tots els països en què tenen presència. Necessitem la millor educació, inclusiva, equitativa i de qualitat a les nostres polítiques nacionals, però també en les nostres polítiques de cooperació internacional i de governança global per pensar en un planeta més just i sostenible i, per descomptat, la necessitem per generar una ciutadania global crítica i solidària que sigui conscient de les problemàtiques globals que hem d'abordar conjuntament.

És el moment perquè aquesta situació es tradueixi en una política de cooperació i educació per a la ciutadania que inverteixi el 0,7% del nostre PIB com ha reivindicat històricament el sector de la cooperació i perquè l'educació en emergència sigui considerada una part essencial de l'acció humanitària no només per a la prevenció sinó també per a la reconstrucció d'un món que precisarà de més i millor educació per a la seva transformació després de la COVID-19.

Davant d'aquest immens desafiament Entrecultures vol servir d'ajuda als països i contextos de major vulnerabilitat en què la població ja està patint un gran impacte. Per a totes les persones que vulguin col·laborar en aquesta emergència Entrecultures posa a disposició els següents canals:


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.