Dissabte, 30 de Maig de 2020
Sant Ferran i santa Joana d'Arc, verge
  • XV Premi Memorial Joan Gomis: S'obre el període d'admissió d'obres i candidatures
  • Actualització de les mesures de prevenció davant l'entrada a la fase II del desconfinament al Bisbat de Girona
  • El P. Ramon Ribera-Mariné celebra el jubileu monàstic a Montserrat
  • Sant Pau VI a la Litúrgia de les Hores
  • Endesa reforça el servei elèctric de Montserrat amb un sistema de control remot
  • La basílica de la Nativitat de Betlem reobre les seves portes
  • La Pontifícia Universitat Antonianum té nou rector
  • La Catedral de Barcelona publica les homilies de Setmana Santa del cardenal Omella
  • Pérez Esquivel: Fem que sorgeixin rius subterranis de solidaritat
  • Els bisbes catalans parlen de la solemnitat de la Pentecosta i del Dia de l'Acció Catòlica i de l'Apostolat Seglar

El Vaticà suggereix estratègies per després de la pandèmia

Referents del Vaticà van participar aquest dissabte 16 de maig passat d'una conferència dedicada al tema "Covid-19, crisi alimentària i ecologia integral: l'acció de l'Església", a la sala Joan Pau II de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu.

AICA, 18 maig 20

Van participar el cardenal Peter Kodwo Appiah Turkson, prefecte del Dicasteri per al Servei de Desenvolupament Humà Integral; monsenyor Bruno Casa Duffé, secretari d'aquest dicasteri; el sacerdot argentí Augusto Zampini-Davies, secretari adjunt del dicasteri, i Aloysius John, secretari general de Càritas Internationalis.

"Em sembla molt important, diria que providencial en cert sentit, que parlem d'aquesta crisi i de les coses que podem fer junts per superar-la, en el temps en què celebrarem una Setmana de Laudato si “, ha destacat el cardenal Turkson, i ha afegit : "Veiem que aquesta crisi és per a nosaltres, i per a tots els pobles, una oportunitat que cal no perdre per imaginar un futur millor".

"En una de les últimes trobades que vam tenir amb el papa Francesc, ens va demanar que 'preparéssim el futur': no ??'preparar per al futur', sinó preparar-lo, anticipar-lo", va puntualitzar.

El purpurat va explicar que la pandèmia va donar un enfocament especial a les activitats del dicasteri i va crear una àrea prioritària "ad tempus" que, amb el consentiment del Papa, es diu Comissió Covid-19 del Vaticà.

Per la seva banda, monsenyor Duffé posat èmfasi en "l’amenaça" que va sacsejar la societat en diferents nivells, començant per la física.

"No podem seguir pensant que som totpoderosos i immunes als desastres climàtics i naturals", va dir, i va alertar sobre la falla política que es va fer evident en la manca de previsió o anticipació a la crisi, així com en el forat que va resultar per la manca d'inversió en sanitat.

El referent vaticà ha precisat que la "fragilitat econòmica" es va reflectir en el fet d'haver considerat la salut "com un mer instrument per produir més i més, en una lògica d'interessos creats i miops".

"Avui estem redescobrint la salut i la solidaritat com a condicions i pilars de la nostra economia", ha assegurat.

Monsenyor Duffé va proposar, a més, una reflexió a l'Església dels vincles que tenen les perspectives sanitàries, ecològiques, econòmiques i socials d'aquesta crisi perquè, va afirmar, tot està connectat.

Al seu torn, el pare Zampini va exhortar els governs a destinar el pressupost armamentístic al sector alimentari i a pensar en aconseguir "un conjunt de mesures laborals d'emergència per a les persones que treballen en el sector agrícola".

Així mateix, ha demanat que es promoguin polítiques que abordin la "emergència climàtica" per contrarestar-ne els efectes en les comunitats i països més pobres, especialment els seus desafiaments en la producció d'aliments, i va instar els cristians a reduir el malbaratament del menjar.

"Com a ciutadans particulars podem reduir el malbaratament i malbaratament d'aliments, i començar a canviar les nostres dietes, per menjar aliments de temporada i evitar productes altament contaminants", va suggerir.

El sacerdot argentí també va considerar "realista" la condonació del deute als països pobres i en desenvolupament i va defensar la idea d'establir un ingrés universal per a treballadors informals del món, com va reclamar el papa Francesc.

El pare Zampini va advertir que "la crisi alimentària, com la provocada per la Covid-19, és internacional i les conseqüències socioeconòmiques creixen de manera desproporcionada, i fins i tot catastròficament, una vegada que es trenquen certs llindars com la capacitat hospitalària".

Finalment, el secretari general de Càritas Internationalis ha destacat que aquesta organització caritativa ha estat en la primera línia de la resposta a la crisi de la Covid-19 i que els seus membres van adaptar els seus programes davant l'emergència i les necessitats dels més pobres.

"En aquest moment dramàtic en què tota la humanitat ha d’unir-se en solidaritat davant la tràgica pandèmia, Caritas Internationalis reitera fermament seva crida a la comunitat internacional perquè 's'aixequin les sancions econòmiques contra l'Iran, Líban, Síria, Líbia i Veneçuela, per que es garanteixi l'ajuda a la població afectada i Càritas, a través de l'Església, pugui seguir exercint el seu paper de suport als pobres i més vulnerables ", ha detallat.

També va demanar que "es cancel·li el deute dels països més pobres o almenys es cancel·lin els pagaments dels interessos del deute per a 2020" i que "se segueixi subministrant ajuda internacional als països necessitats i no es desviï a altres finalitats".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.