Dissabte, 30 de Maig de 2020
Sant Ferran i santa Joana d'Arc, verge
  • XV Premi Memorial Joan Gomis: S'obre el període d'admissió d'obres i candidatures
  • Actualització de les mesures de prevenció davant l'entrada a la fase II del desconfinament al Bisbat de Girona
  • El P. Ramon Ribera-Mariné celebra el jubileu monàstic a Montserrat
  • Sant Pau VI a la Litúrgia de les Hores
  • Endesa reforça el servei elèctric de Montserrat amb un sistema de control remot
  • La basílica de la Nativitat de Betlem reobre les seves portes
  • La Pontifícia Universitat Antonianum té nou rector
  • La Catedral de Barcelona publica les homilies de Setmana Santa del cardenal Omella
  • Pérez Esquivel: Fem que sorgeixin rius subterranis de solidaritat
  • Els bisbes catalans parlen de la solemnitat de la Pentecosta i del Dia de l'Acció Catòlica i de l'Apostolat Seglar

Missatge del Papa per la 106 Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat

"Com Jesucrist, obligats a fugir. Acollir, protegir, promoure i integrar els desplaçats interns", és el tema del Missatge del papa Francesc per la 106 Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat, que se celebrarà el proper 27 de setembre.

Vatican News, 15 maig 20

"A principis d'any, en el meu discurs als membres del Cos Diplomàtic acreditat davant la Santa Seu, vaig assenyalar entre els reptes del món contemporani el drama dels desplaçats interns: «Les friccions i les emergències humanitàries, agreujades per les pertorbacions del clima, augmenten el nombre de desplaçats i repercuteixen sobre persones que ja viuen en un estat de pobresa extrema. Molts països colpejats per aquestes situacions no tenen estructures adequades que permetin fer front a les necessitats dels desplaçats» (9 de gener 2020)".

Paraules del papa Francesc, en el seu missatge per la 106 Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat que se celebrarà el 27 de setembre d'enguany. Un missatge que aborda el drama dels desplaçats interns. Sobre aquest tema, la Secció Migrants i Refugiats del Dicasteri per al Servei de Desenvolupament Humà Integral ha publicat les "Orientacions Pastorals sobre Desplaçats Interns", un document, diu el Papa, que desitja inspirar i animar les accions pastorals de l'Església en aquest àmbit concret.

Drama de desplaçats interns en temps de Covid-19

El drama dels desplaçats interns, és un drama sovint invisible, afirma el Pontífex, que la crisi mundial causada per la pandèmia de la COVID-19 s'ha agreujat. De fet, assenyala, aquesta crisi, per la seva intensitat, gravetat i extensió geogràfica, ha entelat moltes altres emergències humanitàries que afligeixen milions de persones, relegant iniciatives i ajudes internacionals, essencials i urgents per salvar vides, a un segon pla en les agendes polítiques nacionals. I recorda el Papa el seu missatge Urbi et orbi, quan va demanar que la crisi de la pandèmia no faci oblidar altres "tantes situacions d'emergència que porten amb si el patiment de moltes persones".

"A la llum dels tràgics esdeveniments que han caracteritzat l'any 2020, estenc aquest Missatge, dedicat als desplaçats interns, a tots els que han experimentat i continuen encara avui vivint situacions de precarietat, d'abandonament, de marginació i de rebuig a causa de la COVID-19", diu en el seu missatge.

Després de referir-se a l'escena que va inspirar al papa Pius XII en la redacció de la Constitució Apostòlica Exsul Família (1 agost de 1952). En la fugida a Egipte, el nen Jesús va experimentar, juntament amb els seus pares, la tràgica condició de desplaçat i refugiat, «marcada per la por, la incertesa, les incomoditats. El Sant Pare lamenta que encara avui en els nostres dies," milions de famílies poden reconèixer-se en aquesta trista realitat ". Gairebé cada dia la televisió i els diaris fan difusió de notícies de refugiats que fugen de la fam, de la guerra, d'altres perills greus, a la recerca de seguretat i d'una vida digna per a si mateixos i per les seves famílies, deia Francesc a l'Àngelus del 29 desembre de 2013. Jesús és present en cada un d'ells, obligat -com en temps de Herodes- a fugir per salvar-se, assenyala en el seu missatge el Papa.

Reconèixer en ells el rostre de Crist

Cada cristià està cridat a reconèixer en els seus rostres el rostre de Crist, famolenc, assedegat, nu, malalt, foraster i empresonat, "que ens interpel·la". Si ho reconeixem, diu el Papa, serem nosaltres qui li agrairem el haver-lo conegut, estimat i servit.

"Els desplaçats interns ens ofereixen aquesta oportunitat de trobada amb el Senyor,« fins i tot si als nostres ulls els costa reconèixer-ho: amb la roba trencada, amb els peus bruts, amb la cara deformada, amb el cos nafrat, incapaç de parlar la nostra llengua» (Homilia, 15 de febrer de 2019)".

És un "repte pastoral a què estem cridats" a respondre amb els quatre verbs que va assenyalar el Papa en el seu missatge per a aquesta mateixa Jornada a 2018: acollir, protegir, promoure i integrar. A aquests quatre, en aquest missatge d'avui, el Papa afegeix "sis parelles de verbs, que es corresponen a accions molt concretes, vinculades entre si en una relació de causa-efecte".

Cal conèixer per comprendre

El coneixement és un pas necessari cap a la comprensió de l'altre. El Papa recorda que quan es parla de migrants i desplaçats, gairebé sempre s'esmenten en números. Però no són números, sinó persones! Si les trobem, podrem conèixer-les, ens clama el Papa, podem conèixer les seves històries i comprendre. Podrem comprendre, per exemple, diu Francesc, que la precarietat que hem experimentat amb patiment, a causa de la pandèmia, és un element constant en la vida dels desplaçats.

Cal fer-se proïsme per servir

"Les pors i els prejudicis -tants prejudicis-, ens fan mantenir les distàncies amb altres persones i sovint ens impedeixen" acostar-nos com proïsme "i servir-los amb amor". Per Francesc, acostar-se al proïsme significa, sovint, estar disposats a córrer riscos, com ens han ensenyat tants metges i personal sanitari en els últims mesos. Aquest estar a prop per servir, va més enllà de l'estricte sentit del deure. L'exemple més gran ens el va deixar Jesús quan va rentar els peus dels seus deixebles: es va treure el mantell, es va agenollar i es va embrutar les mans (cf. Jn 13,1-15).

Per reconciliar es requereix escoltar

Una altra parella de verbs que avui el Papa ens ensenya en el seu missatge, és el d'escoltar per reconciliar-se. Ens ho ensenya Déu mateix, que va voler escoltar el gemec de la humanitat amb orelles humanes, diu el Papa, enviant el seu Fill al món: «Déu ha estimat tant al món que ha donat el seu Unigènit, perquè tot el que creu en ell [...] tinguin vida eterna »(Jn 3,16-17). L'amor, el que reconcilia i salva, comença per una escolta activa. En el món d'avui es multipliquen els missatges, però s'està perdent la capacitat d'escoltar. El Pontífex ens diu que només a través d'una escolta humil i atenta podrem arribar a reconciliar-nos de veritat.

"Durant el 2020, el silenci es va apoderar per setmanes senceres dels nostres carrers. Un silenci dramàtic i inquietant, que, però, ens va donar l'oportunitat d'escoltar el crit dels més vulnerables, dels desplaçats i del nostre planeta greument malalt. I, gràcies a aquesta escolta, tenim l'oportunitat de reconciliar-nos amb el proïsme, amb tants descartats, amb nosaltres mateixos i amb Déu, que mai es cansa d'oferir-nos la seva misericòrdia ".

Per créixer cal compartir

En aquesta parella de verbs, el Papa recorda el pilar fonamental de la primera comunitat cristiana: l'acció de compartir. «El grup dels creients tenia un sol cor i una sola ànima: ningú deia que era seu res del que tenia, ja que ho posseïen tot en comú» (Ac 4,32). Al respecte, assenyala que Déu no va voler que els recursos del nostre planeta beneficiessin únicament a uns pocs. No, el Senyor no va voler això! Hem d'aprendre a compartir per créixer junts, sense deixar fora a ningú, ressalta Francesc, i afirma que la pandèmia ens ha recordat que tots estem en el mateix vaixell. Adonar-nos que tenim les mateixes preocupacions i temors comuns, ens ha demostrat, una vegada més, que ningú se salva sol. Per créixer realment, hem de créixer junts, compartint el que tenim, com aquest noi que li va oferir a Jesús cinc pans d'ordi i dos peixos ... I van ser suficients per a cinc mil persones! (Cf. Jn 6,1-15).

Es necessita involucrar-se per promoure

"Així va fer Jesús amb la dona samaritana (cf. Jn 4,1-30). El Senyor es presentà, la va escoltar, va parlar al seu cor, per després guiar-la cap a la veritat i transformar-la en anunciadora de la bona nova:«Veniu a veure un home que m'ha dit tot el que he fet; ¿serà aquest el Messies? » (V. 29). De vegades, l'impuls de servir els altres ens impedeix veure les seves riqueses".

Al respecte, el Papa diu que si volem realment promoure a les persones a qui oferim assistència, hem de involucrar-les i fer-les protagonistes del seu propi rescat. La pandèmia ens ha recordat com d’essencial és la coresponsabilitat i que només amb la col·laboració de "tots -fins i tot de les categories sovint subestimades- és possible encarar la crisi". “Hem de -afegeix el Papa- motivar espais on tothom pugui sentir-se convocats i permetre noves formes d'hospitalitat, de fraternitat i de solidaritat”. (Meditació a la Plaça de Sant Pere, 27 Març de 2020).

És indispensable col·laborar per construir

Això és el que l'apòstol sant Pau recomana a la comunitat de Corint: «Us prego, germans, en nom de nostre Senyor Jesucrist, a que digueu tots el mateix i que no hi hagi divisions entre vosaltres. Estigueu ben units amb un mateix pensar i un mateix sentir »(1 Co 1,10). La construcció del Regne de Déu, assenyala finalment Francesc, és un compromís comú de tots els cristians i per això es requereix que aprenguem a col·laborar, sense deixar-nos temptar per la gelosia, les discòrdies i les divisions. I en l'actual context, cal reiterar que: «Aquest no és el temps de l'egoisme, perquè el desafiament que enfrontem ens uneix a tots i no fa distinció de persones» (Missatge Urbi et orbi, 12 abril de 2020). Per preservar la casa comuna i fer tot el possible perquè s'assembli, cada vegada més, al pla original de Déu, el Papa diu que ens hem de comprometre a garantir la cooperació internacional, la solidaritat global i el compromís local, sense deixar fora a ningú .

Finalment, en el seu missatge dedicat a la Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat, el papa Francesc deixa una oració, "suggerida per l'exemple de sant Josep, de manera especial quan es va veure obligat a fugir a Egipte per salvar el Nen"

Pare, Tu vas encomanar a sant Josep el més valuós que tenies: el Nen Jesús i la seva mare, per protegir-los dels perills i de les amenaces dels malvats.

Concedeix-nos, també a nosaltres, experimentar la seva protecció i la seva ajuda. Ell, que va patir el patiment de qui fuig a causa de l'odi dels poderosos, fes que pugui consolar i protegir a tots els germans i germanes que, empesos per les guerres, la pobresa i les necessitats, abandonen la seva llar i la seva terra, per posar-se en camí, com a refugiats, cap a llocs més segurs.

Ajuda'ls, per la seva intercessió, a tenir la força per seguir endavant, el consol en la tristesa, el valor en la prova.

Dóna a qui els acullen una mica de la tendresa d'aquest pare just i savi, que va estimar Jesús com un veritable fill i va sostenir a Maria al llarg del camí.

Ell, que es guanyava el pa amb el treball de les seves mans, pugui proveir del necessari a qui la vida els ha tret tot, i donar-los la dignitat d'un treball i la serenitat d'una llar.

Us ho demanem per Jesucrist, el vostre Fill, que sant Josep va salvar en fugir a Egipte, i per intercessió de la Mare de Déu, a qui va estimar com a espòs fidel segons la teva voluntat. Amén.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.