Dissabte, 30 de Maig de 2020
Sant Ferran i santa Joana d'Arc, verge
  • XV Premi Memorial Joan Gomis: S'obre el període d'admissió d'obres i candidatures
  • Actualització de les mesures de prevenció davant l'entrada a la fase II del desconfinament al Bisbat de Girona
  • El P. Ramon Ribera-Mariné celebra el jubileu monàstic a Montserrat
  • Sant Pau VI a la Litúrgia de les Hores
  • Endesa reforça el servei elèctric de Montserrat amb un sistema de control remot
  • La basílica de la Nativitat de Betlem reobre les seves portes
  • La Pontifícia Universitat Antonianum té nou rector
  • La Catedral de Barcelona publica les homilies de Setmana Santa del cardenal Omella
  • Pérez Esquivel: Fem que sorgeixin rius subterranis de solidaritat
  • Els bisbes catalans parlen de la solemnitat de la Pentecosta i del Dia de l'Acció Catòlica i de l'Apostolat Seglar

Germà Roger, fundador de la Comunitat de Taizé: la reconciliació és la primavera de l'ànima

Fa 105 anys naixia el Gmà. Roger, fundador de la Comunitat de Taizé, focus d'ecumenisme. El seu llegat continua inspirant a la joventut d'avui, que més enllà de les fronteres i diferències religioses segueix en recerca de pau i reconciliació.

Vatican News, 13 maig 20

Avui es compleixen 105 anys del naixement del germà Roger, fundador de la comunitat ecumènica de Taizé. Roger Louis Schutz va néixer el 12 de maig de 1915 a Provença, un país de la Suïssa francòfona. Fill d'un pastor protestant i biblista, el jove Roger, es va graduar en Literatura i en Teologia a Lausana. El 1940, Roger va deixar la seva família mogut pel desig de construir una "vida de comunitat en la qual la reconciliació segons l'Evangeli, seria viscuda en una realitat concreta" i es va dirigir al país natal de la seva mare, França. Amb bicicleta, al mes d'agost, va arribar a Taizé, un llogaret de la regió de Borgonya i allí va tenir la intuïció de fundar una comunitat que pogués oferir una forma de fraternitzar entre les persones, que la guerra i les religions sovint havien dividit dramàticament. Així, en plena Segona Guerra Mundial, van començar a arribar a Taizé refugiats de tot el món, molts jueus, i sobretot joves atrets per l'espiritualitat del fundador.

La comunitat, signe de reconciliació i unitat dels cristians

"L'ecumenisme és l'intent de fer visible la unió fraternal entre els batejats, i això sense humiliar a ningú, sinó amb humilitat", afirmava el fràgil mestre. Avui, fins al turó de la petita ciutat de sud de França, arriben cada estiu milers joves de diverses Esglésies cristianes, per viure una setmana especial. La comunitat, té com a vocació particular l'acompanyament espiritual d'aquests joves a través de la formació, la pregària i la meditació. Sota la direcció des de 2005 del germà Alois, sacerdot catòlic alemany, la Comunitat de Taizé organitza també trobades internacionals en diferents ciutats europees a finals de cada any.

Moments de pregària i cant

Els moments a Taizé estan marcats per la pregària comunitària, tres vegades al dia. A l'Església de la Reconciliació, al final de l'oració comuna, acompanyada per cants amb un estil musical que reflecteix la naturalesa meditativa de la comunitat, el Germà Roger trobava sovint als joves.

Perdó i misericòrdia

Algunes setmanes abans de morir assassinat per una persona desequilibrada, el 16 d'agost de 2005, el prior de Taizé va escriure una carta:

"Que Déu ens estima és una realitat a vegades poc accessible. Però quan vam descobrir que el seu amor és sobretot perdó, el nostre cor es calma i també es transforma". Però què vol dir estimar? Serà potser compartir els patiments dels més maltractats? Sí, exactament això. Serà tenir una infinita bondat de cor i oblidar-se d'un mateix pels altres, de forma desinteressada? Sí, certament. I de nou: què vol dir estimar?

"Estimar és perdonar, viure com a persones reconciliades. I reconciliar és sempre una primavera de l'ànima”.

Paraules que recorden les del papa Francesc i les seves incessants crides al perdó i la misericòrdia.

La carta de Francesc a la Comunitat

El 2015, any de la celebració del 75è aniversari de fundació de la comunitat de Taizé, centenari del naixement del germà Roger i 10è aniversari de la seva mort, el papa Francesc va dirigir una carta a la Comunitat, en la qual es llegeix:

El germà Roger comprenia a les noves generacions; confiava en ells. Ell va fer de Taizé un lloc de trobada on joves de tot el món se senten respectats i acompanyats en la seva recerca espiritual. El germà Roger va estimar als pobres, als oblidats, als que, aparentment, no compten per a res; i va testimoniar, amb la seva vida i amb la dels seus germans, que l'oració va de la mà amb la solidaritat humana.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.