Dijous, 4 de Juny de 2020
Sant Optat de Milevi, bisbe
  • Mossèn Robert Louan nomenat rector de la parròquia de Santa Maria de Butsènit
  • Iemen: Els donants internacionals prometen 1350 milions de dòlars per atendre la crisi humanitària
  • Un lloc web de les OMP per conèixer a Pauline Jaricot, inventora de "la primera xarxa social missionera"
  • Descendeix a Espanya el nombre de religiosos
  • Bisbe de Girona: Meditació des de l'experiència de la Covid-19
  • Papa Francesc: "Com Abraham, aprenguem a pregar amb fe"
  • Sant Vicenç de Sarrià celebra la festivitat del beat Pere Tarrés
  • L'Església Arxidiocesana de Barcelona celebra aquest 14 de juny la missa i processó de Corpus Christi a la catedral
  • El Papa: cap tolerància per al racisme, però no a la violència
  • El papa Francesc resarà pels sacerdots en una iniciativa d'oració al Sagrat Cor

Un vessament de petroli posa en risc prop de 150 comunitats amazòniques a l'Equador i el Perú

El 7 d'abril passat tenia lloc un lliscament de terra a la província equatoriana d'Orellana que va provocar el trencament de les canonades del Sistema d'Oleoductes Transecuatorià (SOTE) i de l'Oleoducte de Crus Pesats (OCP), el que va produir un vessament de petroli al riu Coca que, posteriorment, va aconseguir el riu Napo i va travessar la frontera amb el Perú, afectant també a comunitats indígenes peruanes.

Mans Unides, 22 abril 20

Mans Unides, que treballa a la zona al costat del Front de Defensa de l'Amazònia (FDA), se suma a la preocupació expressada per la Xarxa Eclesial PanAmazònica (REPAM) en un comunicat en què denuncia l'impacte socioambiental que suposa el vessament per a les «aproximadament 97.000 persones afectades en les riberes del Coca i el Napo». La REPAM denuncia la «irresponsabilitat de les empreses OCP Equador SA, EP Petroecuador i CELEC EP davant la falta de precaució, prevenció, informació clara i puntual sobre el trencament dels dos oleoductes», així com per fer cas omís a les advertències derivades de la desaparició de la cascada de Sant Rafael el passat febrer i «els impactes ambientals del projecte hidroelèctric Coca Colze Sinclair en la llera del riu Coca i els reiterats vessaments de petroli a la zona».

Coronavirus: la manca d'aigua arriba en el pitjor moment

El desastre es va produir en el sector de la cascada de Sant Rafael i es va conèixer a partir dels vídeos publicats en xarxes socials per les comunitats riberenques, alarmades davant les taques de petroli que avançaven per les aigües que banyen les seves poblacions. Segons algunes estimacions, 150 comunitats, principalment d'ètnia Kichwa i Shuar, estarien afectades per l'abocament.

«Aquestes comunitats es troben en una situació de doble vulnerabilitat a causa del vessament i de la pandèmia actual», afirma Digna Erazo, coordinadora de REPAM Equador. «A més de no poder accedir a aigua segura per beure, cuinar, pescar i rentar-se -en un moment en què la rentada de mans és la primera barrera de protecció-, els pobladors es veuen obligats a sortir a la recerca d'aigua i aliments a altres poblacions, el que els exposa a una major probabilitat de contagi en una regió on ja hi ha casos de coronavirus i on hi ha escassos centres de salut i molt distants».

Segons Luis Yanza, fundador de l'FDA -organització amb la qual Mans Unides treballa per garantir l'accés a l'aigua potable en zones de contaminació -, la pandèmia obstaculitza també una valoració minuciosa de la gravetat del que ha passat: «Sabem que les comunitats afronten un seriós problema d'abastament d'aigua i alimentació, ja que la pesca s'ha suspès i els cultius propers a les riberes també estan contaminats, però no es coneix com estan afrontant la situació, ja que la pandèmia i les consegüents restriccions de mobilitat no han permès visitar les comunitats per determinar el seu estat actual. La major part de les comunitats estan abandonades».

Reclams a l'Estat i al sector empresarial

Diverses organitzacions consideren que els fets es podien haver evitat. En paraules de Luis Yanza, es tracta d'una «crònica d'un desastre anunciat», ja que dues dècades enrere, abans de la construcció de l'OCP, «diverses organitzacions ambientalistes i socials van advertir del perill d'un desastre com aquest pel fet que la zona és altament sísmica». Així mateix, el FDA recrimina el govern equatorià que hi hagi «demostrat el seu interès només a rehabilitar la transferència del cru -com va succeir en 1987, quan es va trencar l'oleoducte després de l'erupció del volcà Reventador-, sense desenvoolupar mesures concretes per mitigar els efectes d'aquesta nova contaminació».

Per la seva banda, Digna Erazo demana a les autoritats i companyies privades que assumeixin la responsabilitat del que ha passat i posin en marxa «mesures immediates que garanteixin l'accés a l'aigua i aliments per a les poblacions». Del total de comunitats afectades, només set d'elles haurien rebut kits d'aigua i alimentació per part de l'empresa Petroecuador, segons la REPAM.

«El passat 17 d'abril, el Consell de la Judicatura va suspendre la presentació de demandes i altres mesures jurídiques, evitant així la implementació de mesures cautelars», assegura Digna Erazo. «Això es veu com una mesura inconstitucional, ja que la Comissió Interamericana de Drets Humans va emetre un avís i va demanar a l'Estat equatorià la seva derogació».

A data de 20 d'abril, tant REPAM Equador com el FDA s'estan sumant a les denúncies i les reclamacions que està efectuant la Confederació de Nacionalitats Indígenes de l'Amazònia Equatoriana -principal organització indígena nacional- i, així mateix, estan realitzant les primeres visites a les comunitats per donar suport a les famílies i lliurar màscares de protecció i material il·lustratiu per prevenir la transmissió del coronavirus. Per la seva banda, Mans Unides es troba en contacte permanent amb els seus socis locals per reaccionar amb rapidesa en cas que sigui necessària una intervenció d'emergència.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.