Dijous, 4 de Juny de 2020
Sant Optat de Milevi, bisbe
  • Mossèn Robert Louan nomenat rector de la parròquia de Santa Maria de Butsènit
  • Iemen: Els donants internacionals prometen 1350 milions de dòlars per atendre la crisi humanitària
  • Un lloc web de les OMP per conèixer a Pauline Jaricot, inventora de "la primera xarxa social missionera"
  • Descendeix a Espanya el nombre de religiosos
  • Bisbe de Girona: Meditació des de l'experiència de la Covid-19
  • Papa Francesc: "Com Abraham, aprenguem a pregar amb fe"
  • Sant Vicenç de Sarrià celebra la festivitat del beat Pere Tarrés
  • L'Església Arxidiocesana de Barcelona celebra aquest 14 de juny la missa i processó de Corpus Christi a la catedral
  • El Papa: cap tolerància per al racisme, però no a la violència
  • El papa Francesc resarà pels sacerdots en una iniciativa d'oració al Sagrat Cor

Els cristians de Terra Santa dipositen la seva fe en la Resurrecció durant la pandèmia

A Jerusalem, durant aquesta Pasqua, la Via Dolorosa, l'últim tram que va recórrer Jesús en el seu camí a la crucifixió, ha estat desert tota la Setmana Santa. Però la famosa cerimònia del Foc Sant que celebra la Resurrecció de Jesús no serà virtual, com sí que ho han estat molts dels serveis religiosos de Pasqua.

CME, 17 abril 20

Normalment, durant les dues setmanes de les Pasqües catòlica i ortodoxa, Jerusalem està ple de gent i de celebracions. Però aquest Diumenge de Rams i aquesta Setmana Santa, la ciutat ha estat tranquil·la i buida a causa de les restriccions imposades arran del mortífer nou coronavirus.

Les trobades religiosos de les tres religions abrahàmiques -el cristianisme, el judaisme i l'islam- han estat estrictament restringits i les botigues han tancat en aquesta ciutat, normalment palpitant, que va ser testimoni de la crucifixió i la resurrecció de Jesús.

Mousa Emil Jarjoui, president del club d'àrabs ortodoxos de Jerusalem, dirigent escolta, sap desenvolupar-se en circumstàncies difícils, fins i tot en el distanciament social que imposa la pandèmia de COVID-19.

Normalment Jerusalem està plena de gent per Pasqua. Aquí veiem la processó del Diumenge de Rams de 2019, en la qual els escoltes exerceixen una important funció.

"Cada any, els cristians hem de sortejar diversos obstacles per celebrar la Pasqua, a causa de l'ocupació israeliana, als tancaments a la Ribera Occidental, i a les restriccions imposades als cristians que entren a Jerusalem, sobretot per a la cerimònia del Foc Sant, el dissabte, el dia de la Pasqua ortodoxa", explica Jarjoui per telèfon.

Els membres de la seva església, que pertanyen al Patriarcat de Jerusalem, preparen la celebració de la Pasqua. Per a les tropes de scouts que lidera és sempre una ocasió excepcional, encara que el virus hagi afectat greument Jerusalem.

Els escoltes continuen amb les seves obligacions

"Aquest any ens enfrontem a un desafiament molt més gran amb el coronavirus. Però farem tot el que puguem per entrar a la ciutat i fer que els escoltes la recorrin per portar l'alegria i la felicitat a les vides de la comunitat cristiana de Jerusalem", afirma Jarjoui, que gestiona una empresa turística, ara tancada per la pandèmia.

Explica que, dissabte, els cristians es coordinaran amb l'església per prendre el Foc Sant i repartir-lo a deu o quinze membres dels grups de scouts que tinguin més de vint anys i puguin conduir per distribuir la Santa Flama.

"La repartirem entre la nostra comunitat cristiana, la portarem fins a les seves llars", explica Jarjoui, sense necessitat que la gent hagi de sortir de casa seva. Celebraran la Pasqua amb els seus familiars propers, en lloc d'assistir a l'habitual acolorida processó en la qual participen els escoltes.

"Si és possible, intentarem portar el Foc Sant a casa, és part de la nostra responsabilitat social. És un dia molt important per a nosaltres, els cristians de Jerusalem. A la gent li agrada portar la Santa Flama a casa, és una tradició molt antiga ".

Els escoltes contribuiran a establir la comunicació amb les comunitats prenent amb l'emblemàtica flama fanals que situaran davant dels habitatges, per així evitar tot contacte físic amb la gent, explica Jarjoui.

L'hotel Christmas per Pasqua

Jarjoui és copropietari de l'hotel Christmas, on no hi haurà cap turista aquesta Pasqua.

Sí hi haurà, en canvi, personal mèdic. Molts vénen des de la Ribera Occidental per treballar en els hospitals de Jerusalem, i troben dificultats per entrar i sortir de la banda israeliana.

El germà Ibrahim Shomali, del Patriarcat Llatí, ha lamentat que aquest any no hi haurà res de les multituds que solen atestar l'Església del Sant Sepulcre, amb el toc de color que afegeixen els escoltes a l'església on, segons la creença, va ser enterrat Jesús.

Una persona grava un servei de Pasqua celebrat pel Patriarcat Llatí a l'Església del Sant Sepulcre, l'abril de 2019.

"Estem emetent els serveis en directe via Internet per la seva retransmissió per televisió i en els mitjans socials"; explica Shomali, que destaca que només s'ha permès l'accés a la històrica església a sis sacerdots.

Per Rafi Ghattas, secretari general del grup de joves catòlics Joventut de Palestina, Terra de Jesús (The Youth of Jesus 'Homeland Palestine), veu en la situació actual dels cristians de Terra Santa el que van viure els seguidors de Jesús fa dos mil anys.

"Com a cristians, recordem que els seguidors de Jesús llavors van sentir molta por, fins i tot després de la Resurrecció de Jesús. Ara vivim una situació similar a la que es va viure en temps de Jesús: tothom té por i prega a casa seva", diu l'estudiant de 22 anys, que recentment ha obtingut la seva llicenciatura en ciències de la comunicació.

"A l'igual que llavors, esperem que l'Esperit Sant vingui a aquesta terra perquè acabi amb aquest coronavirus i amb totes les coses que ens fan por, i així puguem seguir les nostres vides amb la nostra fe".

L'oració a través dels mitjans socials

El seu grup de joves fa servir els mitjans socials per comunicar-se entre ells, per pregar i dur a terme totes les seves activitats; per mitjà de Facebook, Instagram, snapchat, i plataformes similars.

"El més important d'aquest període és que tots hauríem de replantejar-nos les nostres vides. Vivim la vida amb fortalesa, o som alguna cosa insignificant en l'univers? ¿I què farem amb la nostra política?", diu Ghattas.

El bisbe Sani Ibrahim Azar, de l'Església Evangèlica Luterana de Jordània i de Terra Santa a Jerusalem, afirma que aquesta Pasqua, en plena crisi sanitària mundial per la COVID-19, "hem tornat a entrar a la tomba amb Jesús". "Estem asseguts, quiets, expectants del que Déu té previst. Com sempre, confiem en la promesa de la Resurrecció, fins i tot sota l'ombra de la creu. Com sempre, confiem que l'amor és més fort que l'odi, la llum, més forta que la foscor, la vida, més forta que la mort ", diu.

I en el seu missatge de Pasqua, els tretze patriarques i caps de les esglésies de Jerusalem, van destacar que, davant la pandèmia, el món afronta por, ansietat i ambigüitat, mentre molts països pateixen la pèrdua i el dolor, i els nous contagis no deixen de créixer.

Tot i això, "la festa de la Resurrecció és un moment de renovació de l'esperança, de restauració, i de victòria sobre tota forma de mort i destrucció".

Els dirigents eclesials afirmen: "Creiem que el nostre Déu és el Déu dels vius, i no el dels morts".

"La Resurrecció ens confirma que, fins i tot enmig de la mort i el patiment, Déu hi és, i la mort de Crist ens dóna la victòria".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.