Dimarts, 2 de Març de 2021
Sant Simplici, papa
  • Una nova edició d'Impliquem-nos' del Bisbat de Lleida apropa tres realitats solidàries als joves
  • Joan Planellas: "Déu ens crida a la conversió i nosaltres hem de respondre-hi"
  • Sant'Egidio presenta l'edició online de la guia "Com quedar-se a casa quan s'és ancià"
  • Ratzinger repeteix: "No hi ha dos Papes"
  • El Papa: No deixar sols a familiars i malalts de malalties rares
  • 5a Nit dels Animadors i Animadores de la Fe del MCECC
  • Pocs contenidors cremats?
  • “Les desigualtats que haurà generat la pandèmia només se superaran amb la solidaritat i la fraternitat universal”
  • El Papa: Que ningú hagi de patir per falta de pa o solitud
  • No es confirma l'alliberament de les 317 nigerianes raptades

"La teologia ha de tornar a entrar a la Universitat"

La Facultat de Teologia de Catalunya celebrà ahir dilluns l'acte acadèmic amb motiu del seu 40è aniversari. L'Arquebisbe de Chieti-Vasto, Mons. Bruno Forte, va ser l'encarregat de llegir la ponència "Parlar de Déu en el Global Village". L'acte va estar presidit per l'Arquebisbe de Barcelona Cardenal LLuís Martínez Sistach, el Nunci Apostòlic per a Espanya, Manuel Monteiro de Castro, i el Dr. Armand Puig, degà-president de la Facultat de Teologia de Catalunya.  A l'acte hi assistiren la pràctica totalitat dels bisbes catalans. També s'hi van fer presents el president de la Generalitat, M. Hble. Sr. José Montilla, l'ex-president del Parlament català, M. Hble. Sr. Joan Rigol i el Conseller de Cultura Sr. Manuel Tresserras i la directora general d'Afers Religiosos, Sra. Montserrat Coll. Durant els parlaments es feu palès el desig que la Facultat de Teologia tingui ple reconeixement per part del Govern català com el tenen les altres disciplines universitàries.

Flama.info, 26 febrer 08

Després de 40 anys, la Facultat de Teologia de Catalunya és ja adulta i reclama el lloc que li pertoca en el conjunt de centres universitaris públics.

“La teologia ha de tornar a entrar a la Universitat, s’hi ha de fer present, no solament amb la proposta clàssica de la creació de càtedres de teologia al seu interior, sinó sobretot amb la posada en marxa de projectes conjunts en l’ordre de la recerca i en l’ordre de la docència”, va reclamar el Dr. Puig adreçant-se a una sala plena de gom a gom d'autoriats religioses i civils, professors, alumnes i ex-alumnes de la Facultat de Teologia.

En definitiva el que es demana és un reconeixement públic. Des del seu origen la Facultat va optar pel català com a llengua oficial i ha contribuit en gran manera a la vida intelectual del país.

El degà de la Facultat de Teologia es va referir a les accions realitzades amb vista a cohesionar en quatre anys (1996-2000) una xarxa d’institucions acadèmiques –els Instituts Superiors de Ciències Religioses- que han esdevingut autèntiques institucions de referència en relació a les universitats de les ciutats on es troben ubicades, com són Barcelona, Girona, Lleida, Mallorca, Tarragona i Vic, i han posat a l'abast de molts cristians formació teológica en la proximitat geográfica.

En acabar, el Dr. Armand Puig manifestà que des de la Facultat, des d'"una renovació convençuda de la nostra identitat com a centre univesitari on s'exposa, en comunió plena amb l'Església, la teologia catòlica, volem eixamplar els nostres horitzons".

La ponència del Dr. Bruno Forte

El Dr. Salvador Pié-Ninot, professor de la FTC presentà el Dr. Bruno Forte, arquebisbe de Chieti-Vasto (Itàlia), un dels teòlegs-escriptors contemporanis més atents al diàleg amb el moment cultural actual, particularment amb la postmodernitat. La conferència, que titulà Parlar de Déu en el Global Village. La teologia entre la postmodernitat, revers de la història i trobament de les religions, l'articulà en tres apartats: 1. La teologia en el món postmodern; 2. La teologia des del revers de la història; 3. El trobament de les religions. Mons. Bruno Forte, que dictà la seva lliçó en català i en castellà, l'acabà amb la lectura del Cant Espiritual de Joan Maragall. 

Després de la intervenció del Dr. Armand Puig, degà-President, el President de la Generalitat s'adreçà als presents agraint la invitació a l'acte. Durant el seu breu parlament remarcà “l’aportació valuosa que el pensament cristià ha fet, durant segles, a la cultura del nostre país” i animar a prosseguir la contribució que la Facultat de teologia fa en la línia d'ajudar "a entendre de manera més plena el sentit profund de la vida".

El cardenal de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach, en la cloenda de l'acte,  remarcà la tasca de la Facultat de “mantenir un diàleg intel·lectual seriós amb la cultura”; “la societat catalana és permeable a moltes coses: per què no ho ha de ser a una teologia catòlica oberta i cordial, rigorosa i dialogant, en plena comunió de fe, però alhora plena d’amor pel món que l’envolta”.

El cardenal de Barcelona va dir que la FTC “ha d’aspirar a articular projectes acadèmics solvents en el marc del sistema universitari català, espanyol i europeu”; i va concloure amb aquesta afirmació: “la teologia, humil i no orgullosa, serventa abans que mestressa, dòcil a la Paraula de Déu, en comunió amb la Tradició de l’Església i els seus pastors, té un gran camí a fer en un segle global, el segle XXI”.

 

 


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

El grup Cor Nou format per l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström reprenen les Laudes a través del seu Facebook de dilluns a divendres a les 6.35 h del matí.


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.