Dilluns, 30 de Març de 2020
Sant Joan Clímac, monjo
  • ”No ens oblidem de tu” Campanya de recollida d’aliments pels col·lectius més vulnerables
  • Càritas Europa demana desallotjar els camps de refugiats a Grècia pel coronavirus
  • El Papa mostra la seva gratitud cap als que es preocupen pels altres
  • Càritas no tanca
  • P. Josep Miquel Bausset: Quaresma, quarantena i estabilitat
  • El Papa fa una donació de 30 respiradors a hospitals italians i espanyols
  • Concurs Bíblic de Catalunya edició especial confinament
  • Nou servei d'atenció espiritual per a malalts ingressats en centres hospitalaris
  • Els bisbes catalans parlen de la pandèmia pel coronavirus
  • El Papa concedeix la indulgència plenària en una pregària per la fi de la pandèmia

En el Missal de 1962 entren els sants recents i set nous prefacis

Dos decrets de la Congregació per a la Doctrina de la Fe completen el treball iniciat sota el mandat de Benet XVI: en la forma extraordinària de la Missa estan ara presents també les celebracions dels sants canonitzats després de 1962 i set nous prefacis. Però l'ús és opcional.

Vatican News, 25 març 20

En la Solemnitat de l'Anunciació del Senyor, s’han publicat dos decrets de la Congregació per a la Doctrina de la Fe relatius a la litúrgia dels sants i alguns prefacis que s'insereixen en la forma extraordinària del Ritu Romà, és a dir, la celebració eucarística segons el Missal Romà promulgat per Sant Joan XXIII el 1962. Els Decrets, acompanyats per dos notes de presentació, porten la data del 22 de febrer passat, festa de la Càtedra de Sant Pere.

Un treball iniciat per Benet XVI

El papa Benet XVI, en la seva Carta als Bisbes amb ocasió de la publicació del Motu proprio Summorum Pontificum - sobre l'ús de la litúrgia romana anterior a la reforma duta a terme el 1970 - havia demanat la inclusió en el Missal de 1962 dels nous prefacis així com dels nous Sants canonitzats després de 1962.

Aquesta tasca s'havia confiat a la llavors Pontifícia Comissió Ecclesia Dei, instituïda pel papa Joan Pau II el 1988 amb la tasca d'ajudar a tots aquells que desitjaven conservar les tradicions espirituals i litúrgiques anteriors a la reforma de 1970. Les competències d’Ecclesia Dei - a instàncies de papa Francesc - van passar el 2019 a la Congregació per a la Doctrina de la Fe, que va completar la feina iniciada sota Benet XVI.

Enriquiment litúrgic

Després de dotze anys de treball, i d'acord amb la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, la Congregació per a la Doctrina de la Fe ofereix ara a tota l'Església l'esperat enriquiment litúrgic: el Decret Cum sanctissima dóna les indicacions per a la celebració, en la forma extraordinària del Ritu Romà, dels sants recentment canonitzats, mentre el Decret Quo magis s'aprova el text de set nous prefacis eucarístics que s'inseriran en el Missal de 1962.

Decret Cum sanctissima sobre els nous sants

El Dicasteri per a la Doctrina de la Fe remarca que la celebració dels sants més recents no és més que una possibilitat i, per tant, segueix sent opcional. Per tant, qui vulgui celebrar als sants seguint el calendari de la forma extraordinària tal com ho estableix el llibre litúrgic, és lliure de fer-ho. A la nota s'explica que a l'escollir si fer ús o no de les disposicions del Decret, s'apel·la al bon sentit pastoral del celebrant.

Decret Quo magis sobre els prefacis

De la mateixa manera també és opcional l'ús dels nous prefacis. A la nota s'explica a més, que el Decret no anul·la les eventuals concessions de prefacis propis fetes en el passat, de manera que si en casos particulars (llocs, instituts, etc.) existís ja, sobre la base del que s'ha concedit anteriorment, i per la mateixa circumstància litúrgica, un prefaci particular diferent, llavors es tindrà l'elecció entre aquell i el text recentment aprovat.

Continuïtat entre els Papes

La Congregació per a la Doctrina de la Fe subratlla l'harmonia que uneix els diferents períodes de la història de l'Església catòlica a través de la voluntat de quatre Papes, Joan XXIII, Joan Pau II, Benet XVI i Francesc, esperant que tots els fidels puguin descobrir o redescobrir en la pau els tresors litúrgics de l'Església.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

TOTS ELS ACTES HAN QUEDAT TEMPORALMENT SUSPESOS O AJORNATS.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.