Diumenge, 5 d'Abril de 2020
Sant Vicenç Ferrer, prevere
  • Els Salesians de Don Bosco davant la pandèmia del coronavirus
  • La Setmana Santa a Montserrat, en directe per les TV de la Xarxa de Comunicació Local i Montserrat RTV
  • La Catedral de Girona oferirà en streaming les celebracions litúrgiques de la Setmana Santa
  • Horaris de Setmana Santa als mitjans de comunicació
  • Setmana Santa a la Catedral de Barcelona
  • El Seminari de Vic cedeix 30 habitacions per a pacients de coronavirus
  • La gent més empobrida s'està tornant encara més pobre perquè no pot assumir l'alt cost de la vida
  • Celebració de la Setmana Santa a la Diòcesi d'Urgell
  • 24 hores d'activitat esportiva a favor del Banc dels Aliments
  • Els bisbes catalans parlen de la Setmana Santa en temps de pandèmia

Mans Unides denuncia la greu situació d'alguns països africans davant la sequera i el canvi climàtic

Amb motiu del Dia Mundial d'Aigua, Mans Unides alerta sobre les greus conseqüències que el canvi climàtic està provocant en diferents regions d'Àfrica, on les sequeres s'estan aguditzant i l'accés a fonts d'aigua segura és cada vegada més precari.

Mans Unides, 20 març 20

En aquests moments en què les autoritats sanitàries espanyoles urgeixen a la població al fet que extremi les mesures d'higiene rentant-se les mans de forma continuada per a evitar la propagació del coronavirus, milions de persones a tot el món viuen diàriament una emergència hídrica que els aboca a la fam i a la propagació de malalties.

Les  sequeres fan més mal als països més pobres

En un context global en el qual, segons dades de Nacions Unides, més de 2.000 milions de persones –més d'un terç de la població mundial– no disposa d'accés a aigua potable segura, els països més afectats són precisament els més empobrits, com és el cas de Zàmbia, on el 85% de la població viu sota el llindar de la pobresa.

A conseqüència del canvi climàtic, a Zàmbia les temporades de pluges són cada vegada més breus i les sequeres més dures, la qual cosa ha fet malbé la collita de blat de moro, un cultiu bàsic per a l'alimentació zambiana. A tancament de 2019 s'havia perdut el 70% dels cultius d'un país que està format essencialment per petits agricultors. «La situació és crítica, milions de persones estan passant fam i hi ha moltes necessitats, sobretot en les zones rurals en les quals es conrea per a autoconsum», afirma Leticia del Rio, responsable de projectes de Mans Unides a Zàmbia.

«La crisi climàtica ha provocat que en les zones de l'est del país on treballem no hagi caigut una gota durant vuit mesos seguits», assegura Leticia del Rio, «per la qual cosa la població està accedint a aigües molt contaminades de rierols llunyans, tolles i pous superficials on beuen els animals, la qual cosa provoca malalties a més de la malnutrició existent per l'escassetat d'aliments».

Pous enfront de la sequera

Les malalties diarreiques, derivades fonamentalment del consum d'aigua en mal estat, i que segons dades d'ONU maten cada dia a prop de 1.000 nens, estan també presents en aquestes regions de Zàmbia. Per a frenar la creixent mortalitat infantil en diversos llogarets de Lundazi i Chipata, Mans Unides i els seus socis locals han executat diversos projectes per a perforar pous prop dels llogarets i instal·lar sistemes d'irrigació que permetin als pagesos obtenir dues collites a l'any.

«Les comunitats tenen ara la possibilitat de regar les seves hortes i accedir a aigua potable prop de les seves llars», explica Leticia del Rio. Això, a més, ha canviat la vida de les dones, perquè són elles i els seus fills les encarregades d'anar a buscar aigua a quilòmetres de distància: «Estalvien temps i esforç, i redueixen molt el risc que corren els nens de sofrir picades d'insectes i l'atac d'alguns animals».

Obrir una aixeta és impensable en molts llocs del món, per la qual cosa una cosa tan bàsica com un pou resulta vital per a milions de persones. Mans Unides aborda intervencions d'aquest tipus en diferents regions del continent africà, algunes de gran importància, com l'executada durant 5 anys a Togo i en la qual s'ha invertit més d'un milió d'euros per a perforar 135 pous, la qual cosa ha beneficiat directament a prop de 70.000 persones que habiten en zones rurals molt complicades i aïllades.

«Encara que no deixem de construir pous –i cada vegada més profunds, a causa de la crisi ambiental–, el nostre enfocament és integral», sosté Encarni Escobar, de l'Àrea de Projectes de Mans Unides, «i van des de la protecció de fonts d'aigua fins a l'assessorament legal enfront de pràctiques abusives per part d'empreses extractives, l'apoderament i la formació de les comunitats per a la gestió i manteniment de les infraestructures a través de juntes comunitàries o comitès de gestió de l'aigua».

Defensant l'accés a l'aigua com a motor de desenvolupament

Mans Unides ha aprovat en els últims cinc anys 171 projectes d'accés i gestió de l'aigua per un import de 10.120.369 € per a fer costat directament a 789.951 persones a Àfrica, Amèrica i Àsia. Tan diversos són els usos de l'aigua en les diferents poblacions (higiene, agricultura, ramaderia, altres activitats productives, construcció d'habitatges, etc.) com a diverses són les condicions d'accés als recursos hídrics.

«Però a vegades els pous no són una opció», segons Àfrica Marcitllach, coordinadora de projectes de Mans Unides a Orient Mitjà. «En Palestina estan prohibides les perforacions de pous malgrat tenir grans reserves d'aigua en el subsòl, per la qual cosa fem costat a les famílies en la instal·lació de tancs de recollida d'aigua de pluja per al seu ús domèstic ».

En altres casos les necessitats s'enfoquen en «infraestructures per a frenar les conseqüències de pluges torrencials i inundacions cada vegada més violentes a causa del canvi climàtic –afirma Encarni Escobar–, en construcció de preses, en sistemes de recollida d'aigua de pluja i potabilització, fins i tot utilitzant per a això les teulades de les escoles, i en canalitzacions per a transportar l'aigua des de fonts llunyanes a comunitats aïllades com els llogarets berber que habiten a les muntanyes de l'Alt Atles, al Marroc». Aquest últim cas és un exemple de la capacitat de l'aigua per a generar canvis positius més enllà dels més evidents: «L'arribada de l'aigua als llogarets ha enfortit l'apoderament de les dones ja que ara disposen de més temps i han trobat un nou espai de trobada entre elles arran de la construcció d'un safareig comunitari, en el qual a més han col·laborat els homes, una cosa gens menyspreable en un context considerat masclista».

Amb el lema «Qui més sofreix el maltractament al planeta no ets tu», l'ONG dedica la seva campanya de 2020 a denunciar els efectes de la crisi ambiental en les poblacions més empobrides. Mans Unides defensa un desenvolupament sostenible i solidari per a totes les persones i recorda que tots som responsables de modificar les nostres maneres de producció i consum per a frenar l'avanç del canvi climàtic i evitar les devastadores conseqüències que està tenint entre els més pobres.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les vespres cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 19.00 h.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.