Diumenge, 5 d'Abril de 2020
Sant Vicenç Ferrer, prevere
  • Els Salesians de Don Bosco davant la pandèmia del coronavirus
  • La Setmana Santa a Montserrat, en directe per les TV de la Xarxa de Comunicació Local i Montserrat RTV
  • La Catedral de Girona oferirà en streaming les celebracions litúrgiques de la Setmana Santa
  • Horaris de Setmana Santa als mitjans de comunicació
  • Setmana Santa a la Catedral de Barcelona
  • El Seminari de Vic cedeix 30 habitacions per a pacients de coronavirus
  • La gent més empobrida s'està tornant encara més pobre perquè no pot assumir l'alt cost de la vida
  • Celebració de la Setmana Santa a la Diòcesi d'Urgell
  • 24 hores d'activitat esportiva a favor del Banc dels Aliments
  • Els bisbes catalans parlen de la Setmana Santa en temps de pandèmia

Catequesi del Papa: "En tot cor hi ha la set de veritat i bé, que és la set de Déu"

"La nostra reflexió d'avui ens porta a considerar la benaurança: «Feliços els qui tenen fam i set de justícia, perquè seran sadollats », que no es refereix a un desig genèric sinó a una exigència vital i quotidiana de tot ésser humà: la necessitat de nodrir-se per sobreviure ", ho ha dit el papa Francesc a l'Audiència General del segon dimecres de març de 2020 - que ha estat transmesa des de la Biblioteca Apostòlica - continuant amb el seu cicle de catequesi sobre les Benaurances a partir de l'Evangeli de Mateu.

Vatican News, 11 març 20

Fam i set, necessitats vitals

En la seva catequesi, el Sant Pare ha continuat amb el recorregut d'aquest esplendent camí de la felicitat que el Senyor ens ha donat en les Benaurances. "Hem trobat la pobresa d'esperit i el plor - ha esmentat el Pontífex - ara ens confrontem amb un altre tipus de debilitat, aquella relacionada amb la fam i la set. Fam i set són necessitats primàries, es refereixen a la supervivència". Això cal subratllar-ho, ha dit el Papa, aquí no es tracta d'un desig genèric, sinó d'una necessitat vital, d'una exigència quotidiana, com és la nutrició.

Les injustícies fereixen la humanitat

En aquest sentit, el papa Francesc es pregunta: què significa tenir fam i set de justícia? Certament no es refereix a aquells que volen venjança; per contra ha afirmat el Pontífex, en la benaurança anterior hem parlat de mansuetud. També és veritat que, les injustícies fereixen la humanitat; la societat humana té una necessitat urgent d'equitat, de veritat i de justícia social; recordem que el mal que pateixen les dones i els homes del món arriba fins al cor de Déu Pare. Quin pare no patiria pel dolor dels seus fills?

Una justícia més gran que el dret humà

El Sant Pare recordant que, les Escriptures parlen del dolor dels pobres i oprimits que Déu coneix i comparteix i davant d'això baixa per alliberar el seu poble, ha dit que, "la fam i la set de justícia de la qual ens parla el Senyor és encara més profunda que la legítima necessitat de justícia humana que tot home porta en el seu cor ". En el mateix "Sermó de la Muntanya", ha assenyalat el Papa, una mica més endavant, Jesús parla d'una justícia més gran que el dret humà o la perfecció personal, dient: «Si la vostra justícia no és superior a la dels escribes i fariseus, no entraran en el Regne del cel »(Mt 5, 20). I aquesta és la justícia que ve de Déu (cf. 1 Cor 1:30).

En tot cor s'amaga un anhel de llum

Si bé és cert, en les Escriptures trobem expressada una set més profunda que aquella física, que és un desig posat en l'arrel del nostre ésser, com diu el Salm 63, també els Pares de l'Església parlen d'aquesta inquietud que habita al cor de l'home. Sant Agustí diu: «Ens has fet per a tu, Senyor, i el nostre cor està inquiet fins que descansi en tu». Hi ha una set interior, una fam interior, una inquietud. "En cada cor, fins i tot en la persona més corrupta i allunyada del bé - ha precisat el Pontífex - s'amaga un anhel de llum, encara que estigui sota la runa de l'engany i l'error, però sempre hi ha la set de veritat i del bé, que és la set de Déu. És l'Esperit Sant qui suscita aquesta set: és Ell l'aigua viva que ha plasmat el nostre pols, és Ell l'alè creador que li ha donat vida".

L'Evangeli és la més gran justícia

Per això, ha subratllat el Sant Pare, l'Església és enviada a anunciar a tothom la Paraula de Déu, impregnada de l'Esperit Sant. "Perquè l'Evangeli de Jesucrist és la més gran justícia que es pot oferir a cor de la humanitat, que té una necessitat vital, encara que no se n'adoni". És amb l'ajuda de la gràcia de Déu que els matrimonis, els joves i els infants han d'anar endavant, per això és necessari protegir i alimentar en el cor de tots aquest desig d'amor, de tendresa, d'acollida que s'expressen en els seus impulsos sincers i lluminosos. Per això, tota persona està cridada a descobrir el que realment importa, el que realment necessita, el que li fa viure bé i, al mateix temps, el que és secundari i de quina cosa es pot prescindir.

Demanem la gràcia de tenir set de justícia

Així mateix, el papa Francesc ha assenyalat que, "Jesús anuncia en aquesta benaurança - fam i set de justícia - que hi ha una set que no serà decebuda; una set que, si és sostinguda, serà sadollada i sempre arribarà la fi, perquè correspon al mateix cor de Déu, al seu Esperit Sant que és amor, i també a la llavor que l'Esperit Sant ha sembrat en els nostres cors ". "Que el Senyor ens doni aquesta gràcia - ha conclòs el Papa - de tenir aquesta set de justícia que és precisament el desig de trobar-ho, de veure a Déu i de fer el bé als altres".

L'Evangeli, l'únic capaç de saciar la nostra set de Déu

Abans de concloure la seva catequesi i saluda cordialment els fidels de llengua espanyola, el papa Francesc ha convidat a tots a demanar la gràcia que mai ens falti la set i fam de Déu. "Demanem a el Senyor Jesús que mai ens faci faltar l'aigua viva del seu Evangeli, única capaç de saciar la nostra set de Déu, i ens concedeixi també el seu Esperit Sant per poder complir la voluntat del Pare, amb un cor ple de l'amor de Déu i ben disposat al servei dels germans".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les vespres cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 19.00 h.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.