Dilluns, 30 de Març de 2020
Sant Joan Clímac, monjo
  • ”No ens oblidem de tu” Campanya de recollida d’aliments pels col·lectius més vulnerables
  • Càritas Europa demana desallotjar els camps de refugiats a Grècia pel coronavirus
  • El Papa mostra la seva gratitud cap als que es preocupen pels altres
  • Càritas no tanca
  • P. Josep Miquel Bausset: Quaresma, quarantena i estabilitat
  • El Papa fa una donació de 30 respiradors a hospitals italians i espanyols
  • Concurs Bíblic de Catalunya edició especial confinament
  • Nou servei d'atenció espiritual per a malalts ingressats en centres hospitalaris
  • Els bisbes catalans parlen de la pandèmia pel coronavirus
  • El Papa concedeix la indulgència plenària en una pregària per la fi de la pandèmia

Commemoració dels 40 anys del martiri del jesuïta català Lluís Espinal

El 21 de març de 1980 a la nit, a Bolívia, i el jesuïta català Lluís Espinal sortia del cinema. Uns desconeguts el van fer entrar en un jeep. Espinal va ser torturat i assassinat. Lluís Espinal havia arribat a Bolívia el 1968, quan aquest país -i pràcticament tot l'Amèrica Llatina- vivia una època de dictadures, repressió i violacions dels Drets Humans. És també l'any de l'assemblea dels bisbes de l'Amèrica Llatina a Medellín, el moment en què sectors de l'església van madurant un procés de proximitat als pobres i a les seves lluites: la teologia de l'alliberament. A Bolívia, Espinal es convertí en Lucho, i exercint la seva feina com a periodista i crític de cinema, va denunciar la injustícia, la pobresa, la falta de llibertat o la repressió militar. La seva veu s'havia fet incòmoda per a molts. Tres dies després, a El Salvador, era assassinat també el bisbe Oscar Romero.

Cristianisme i Justícia, 10 març 20

Espinal havia treballat a Televisió Espanyola als anys 60 però el contingut de crítica social dels seus programes va topar amb la censura. L'any 1967, li van prohibir un programa sobre els habitatges miserables dels barris marginals de Barcelona i una entrevista amb Alfonso Carlos Comín, per la qual cosa va dimitir. Ja a Bolívia, el seu compromís el va portar, com ell mateix deia, a "gastar la vida pels altres".

A casa nostra, recull el seu llegat la Fundació que porta el nom de Lluís Espinal, i que treballa en el diàleg fe-justícia a través centre d'estudis Cristianisme i Justícia, amb seu a Barcelona. 

Coincidint amb el 40è aniversari de la seva mort, la Companyia de Jesús a Catalunya i el centre d'estudis Cristianisme i Justícia (Fundació Lluís Espinal) organitzen diversos actes.

Record, memòria i projecció: El proper 17 de març tindrà lloc la taula rodona "Record, memòria i projecció", que comptarà amb la participació de Víctor Codina, jesuïta i company d'Espinal; Sonia Herrera, doctora en comunicació i membre de l'equip directiu de la Fundació Lluís Espinal; Francesc Xavier Victori Espinal, nebot de Lluís Espinal; i Anna Masllorens, periodista i autora del documental Un màrtir incòmode. L'acte tindrà lloc a la sala d'actes de Cristianisme i Justícia, al carrer Roger de Llúria 13 de Barcelona, a les 19:00h.

Vetlla de pregària "Gastar la vida": El divendres 20 de març a les 21.00h, a l'Església dels Jesuïtes del carrer Casp es farà una vetlla de pregària sota el lema "Gastar la vida", liderada per MAGIS i "Cançons a la intempèrie". 

Caminada de Montserrat a Manresa: Els dies 3 i 4 d'abril es farà una vetlla a Montserrat i caminada fins a Manresa, que recorda el camí que va fer Sant Ignasi de Loiola però que aquest any servirà també per recordar el compromís i el testimoni de Lluís Espinal. 

Reedició de Pregàries a boca de canó

En commemoració dels 40 anys del seu martiri, Cristianisme i Justícia reedita el quadern Pregàries a boca de canó de Lluís Espinal, que es va publicar fa 20 anys. Ara s'hi ha afegit una introducció a càrrec de Víctor Codina, que ajuda a emmarcar la figura de Lluís Espinal i a entendre aquestes pregàries que va escriure per a ser llegides a la ràdio. Inclou també aquesta edició el Testimoni de la vaga de fam, on el mateix Espinal explica l'experiència viscuda durant els 19 dies de vaga de fam a La Paz, a finals de 1977. Es tracta d'un text inèdit, que es publica per primera vegada en català i que té un gran valor testimonial.

Dades biogràfiques de Lluís Espinal

Lluís Espinal Camps va néixer Sant Fruitós de Bages el 4 de febrer de 1932. Va fer els estudis secundaris al col·legi i seminari menor Sant Josep de Roquetes, a Tarragona. L'any 1949 va entrar al noviciat de la companyia de Jesús de Veruela, a Saragossa. Aviat va manifestar-se la seva facilitat per escriure i comunicar les seves experiències i conviccions. Estudia llatí, grec, literatura,... i més endavant fa els estudis de filosofia i de teologia a la Universitat Eclesiàstica de Sant Cugat del Vallès. Ja aleshores apareix el seu sentit crític enfront de la teologia tradicional que rebia a les aules.

El juliol de 1962 s'ordena sacerdot a Sant Cugat. En aquells moments, l'església està vivint canvis fonamentals i Espinal se sent entusiasmat per les perspectives obertes pel Concili Vaticà II. El 64, marxa cap a Bérgamo, a Itàlia, per estudiar Periodisme Audiovisual amb l'especialització de cinema per a televisió. A la seva tornada a Catalunya treballa a Televisió Espanyola al programa "Cuestión Urgente", que aborda temes d'implicació social. L'any 1967, la censura prohibeix un programa on apareixen les vivendes miserables dels barris marginals de Barcelona i una entrevista amb Alfonso Carlos Comín. Espinal dimiteix.

El 1968 marxa cap a Bolívia, on es convertirà en Lucho. Arriba a un país amb una gran riquesa humana i material, però que es troba entre els més pobres de l'Amèrica Llatina. Des del 68 fins a la seva mort, al 80, Espinal viu una època de terribles dictadures, repressió, presons, afusellaments i violacions dels drets humans... Es va dedicar a la crítica i producció de cinema, a la televisió, la ràdio i el periodisme. Va voler fer dels mitjans de comunicació un instrument de servei al poble bolivià. Va denunciar la dramàtica situació del poble, la repressió militar, i el narcotràfic. 

El desembre de 1977 se suma a la vaga de fam d'un grup de dones mineres per obtenir una amnistia per als presos polítics de la dictadura. Van ser desallotjats per la policia però un petit grup va continuar fins que el govern va concedir la plena amnistia. Espinal va definir la vaga de fam com una de les experiències més intenses de la seva vida.

La nit del 21 de març de 1980, a la sortida del cinema, uns desconeguts l'obliguen a entrar a un jeep. El traslladen a l'escorxador del barri d'Achachicala. Allà és torturat i assassinat amb 17 ferides de bala. L'endemà a la matinada, un camperol troba el seu cos en un abocador camí de Chacaltava.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

TOTS ELS ACTES HAN QUEDAT TEMPORALMENT SUSPESOS O AJORNATS.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.