Dilluns, 30 de Març de 2020
Sant Joan Clímac, monjo
  • ”No ens oblidem de tu” Campanya de recollida d’aliments pels col·lectius més vulnerables
  • Càritas Europa demana desallotjar els camps de refugiats a Grècia pel coronavirus
  • El Papa mostra la seva gratitud cap als que es preocupen pels altres
  • Càritas no tanca
  • P. Josep Miquel Bausset: Quaresma, quarantena i estabilitat
  • El Papa fa una donació de 30 respiradors a hospitals italians i espanyols
  • Concurs Bíblic de Catalunya edició especial confinament
  • Nou servei d'atenció espiritual per a malalts ingressats en centres hospitalaris
  • Els bisbes catalans parlen de la pandèmia pel coronavirus
  • El Papa concedeix la indulgència plenària en una pregària per la fi de la pandèmia

Joves i nous espais de religiositat

Cada any Cristianisme i Justícia i l’Espai Interreligiós de la Fundació Migra Studium organitzen un curs i una jornada on s’aborden qüestions relacionades amb l’àmbit del diàleg interreligiós. Enguany es va triar el tema de les representacions de l’experiència religiosa en l’espai on van participar experts (arquitectes, gestors públics, filòsofs...) durant les sis sessions que va durar el curs. La jornada de clausura va ser el divendres 28 de febrer amb una conferència, una taula rodona i una vetlla de música i pregària.

Jesuïtes, 6 març 20

La xerrada va anar a càrrec de Mar Griera, professora de la UAB, directora de l’Institut de Sociologia de les Religions (ISOR), que va dedicar la seva conferència a analitzar les noves formes de religiositat. Segons la ponent, la crisi de les manifestacions institucionals i tradicionals no ens hauria de portar a la conclusió de que anem a una societat sense religió o sense espiritualitat. La veritat és més aviat contrària, més que secularització el que estem vivint és una explosió de pluralitat de manifestacions. A més, la decisió d’entrar a formar part d’una determinada tradició religiosa, s’està ajornant, entre altres coses perquè no hi ha necessitat de prendre aquesta decisió.

A aquesta anàlisi més acadèmica, li va seguir una taula on precisament es posava de manifest aquesta pluralitat. Era una taula d’experiències de nous espais religiosos sorgits al cor de la ciutat de Barcelona i promoguts sobretot per joves: la iniciativa juevo-musulmana Salam Shalom, la jueva Casal Mozaika i la cristiana Casal Loiola. Les tres experiències van demostrar que els joves busquen espais autogestionats, on s’intenta cultivar la pròpia identitat religiosa a través de la celebració i la trobada. Les tres persones que van parlar van mostrar moltes coincidències com la dificultat de viure la seva fe quan es tracta d’expressions minoritàries. Fins i tot la cristiana, tot i ser la religió majoritària, es viu com a minoritzada en entorns juvenils com la universitat o el treball. Per tant, sorgeix la necessitat d’aquests espais nous d’expressió religiosa, que ja no estan lligats com ho eren en el passat als oratoris, les sinagogues o les parròquies. Aquesta autonomia institucional, els permet ser molt més diversos i oberts a l’hora d’abordar aquelles temàtiques que realment els preocupen.

Finalment la jornada va acabar amb una vetlla musical en clau de pregària i meditació a càrrec d’Amparo Navarro, responsable de l’Espai Interreligiós de l'SJM València. La música i el cant també com un nou “espai religiós” de trobada entre persones de confessions religioses diverses.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

TOTS ELS ACTES HAN QUEDAT TEMPORALMENT SUSPESOS O AJORNATS.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.