Dimecres, 5 d'Agost de 2020
Sant Joan Maria Vianney, prevere
  • QUE TINGUEU UNES BONES VACANCES
  • Recull de les cartes dominicals dels bisbes de Catalunya
  • 24.000 entrades per visitar la Sagrada Família durant els caps de setmana
  • Arturo Sosa: "No volem un món on els pobres siguin els que paguen la factura"
  • El Síndic recomana a les administracions que garanteixin l’alimentació d’infants vulnerables durant l’estiu
  • L'AUSP, primera institució universitària a oferir cursos de copte, siríac, egipci, arameu i hebreu modern
  • Mn. Fidel Catalán, nou vicari general del Vallès Occidental
  • Togo: La diòcesi de Sokode es beneficia del programa de govern per combatre la pobresa
  • Les paraules del Papa en coreà: un ajut espiritual per als fidels
  • Els temples de Lleida i sis poblacions del Segrià ja celebren Missa amb un terç de l'aforament

Eutanàsia, bisbes espanyols: "No és humà causar la mort, sí ho és alleujar el dolor"

El president de la Subcomissió Episcopal per a la Família i Defensa de la Vida, Mons. Mario Iceta, ha presentat el document "Sembradors d'esperança. Acollir, protegir i acompanyar en l'etapa final d'aquesta vida "dedicat a el tema de l'eutanàsia i el suïcidi assistit.

Vatican News, 5 desembre 19

Mitjançant un llarg i extens document titulat «Sembradors d'esperança. Acollir, protegir i acompanyar en l'etapa final d'aquesta vida», els bisbes espanyols han tractat el tema de l'eutanàsia i el suïcidi assistit, coincidint amb un moment en què al país hi ha un debat sobre el tema novament. De fet, hi ha una proposta presentada pel Partit Socialista (PSOE) que planeja incloure, en el sistema de salut pública, l'opció de rebre "un tractament adequat per acabar amb la vida en els casos en què el pacient s'enfronta una malaltia incurable que causa condicions físiques o mentals intolerables".

Quan un malalt demana morir, en realitat demana alleugeriment de dolor

En aquest document, els bisbes espanyols asseguren que l'experiència mostra que quan un pacient malalt demana morir, "bàsicament està demanant alleujament de dolor, tant físic com moral". Una vegada que rep "alleugeriment físic, suport psicològic, proximitat afectiva, atenció mèdica i sociosanitària adequada, el pacient deixa de demanar la mort". Sobretot perquè, segons el document, "la vida humana no és només un bé personal, sinó també un bé social, un bé per als altres ".

Negar el dolor és deshumanitzar la realitat

Centrant-se en el concepte de mort, els bisbes expliquen que "el dolor i la mort són dimensions, fases de l'existència humana" i "negar-los", transformant la fugida d'ells en valor suprem, "significa negar la realitat humana, deshumanitzar-la, fer-la frustrant ". També expliquen que és "natural" tenir por de morir, perquè "l'ésser humà està orientat a la felicitat i la mort és un trauma". Per tant, davant el debat que recentment s'ha revifat sobre la vida humana, l'eutanàsia i el suïcidi assistit, els bisbes espanyols desitgen, mitjançant els 7 capítols que formen el document, més una introducció i un epíleg, proposar "una mirada d'esperança en aquests moments que conclouen la nostra vida terrenal".

Cures pal·liatives com a alternativa a l'eutanàsia

El text episcopal se centra en temes específics, com l'ètica mèdica, les cures pal·liatives, la il·legalitat de l'obstinació terapèutica i la necessitat de promoure una cultura de respecte a la dignitat humana i en ell es llegeix com els bisbes destaquen algunes distorsions, per exemple: "un concepte de llibertat concebut com una voluntat absoluta, alliberat de la veritat sobre el bé", o "els eufemismes ideològics i semàntics" que no parlen de causar la mort a una persona malalta, sinó de "mort digna, elecció autònoma, alliberament del dolor "; "La tendència a presentar als defensors de la vida com retrògrads, intransigents, contraris a la llibertat individual i al progrés" així com "la difusió de la idea que l'eutanàsia representa una demanda urgent de la població".

Les objeccions dels bisbes davant aquells que promouen l'eutanàsia

En aquest document també rebaten els nombrosos arguments presentats pels promotors de l'eutanàsia per recolzar les seves pròpies hipòtesis, com per exemple quan es parla de posar fi als "patiments insuportables" dels malalts, els bisbes responen recordant la possibilitat de cures pal·liatives; quan es diu que l'eutanàsia és una obra de compassió, els bisbes responen que no és humà causar la mort, sinó que és humà "donar la benvinguda als malalts, donar-los suport i alleujar el seu dolor"; per aquells que es refereixen a la "mort digna", els bisbes responen que la vida humana té valor en si mateixa i que mereix ser viscuda independentment de la seva qualitat i davant aquells que veuen l'acceptació de l'eutanàsia i el suïcidi assistit com "un signe de civilització", l'Església espanyola recorda que la civilització es basa en la base de la dignitat de la persona humana, independentment de qualsevol altra circumstància (raça, sexe, religió, salut, habilitats mentals o econòmiques).

Per llegir tot el document: https://www.conferenciaepiscopal.es/sembradores-de-esperanza-acoger-proteger-y-acompanar-en-la-etapa-final-de-esta-vida/


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DE MOMENT LA MAJORIA DELS ACTES PRESENCIALS HAN QUEDAT SUSPESOS O AJORNATS.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.