Dimarts, 26 de Maig de 2020
Sant Felip Neri, prevere
  • El Papa reprendrà el rés del Regina Coeli amb fidels a la plaça de Sant Pere
  • Assistència als oficis de Montserrat durant la Fase 1
  • La tornada de la Missa Dominical al Bisbat de Lleida
  • Una Eucaristia per commemorar el final de curs
  • El coronavirus posa en risc el primer Congrés dels nens de la Infància Missionera a Malawi
  • El Museu Episcopal de Vic reobre portes aquest dissabte amb una aposta per gaudir de l'art amb seguretat
  • Nova comunitat de la xarxa d'Hospitalitat a Sant Cugat del Vallès
  • Catholic Relief Service llança una campanya per acabar amb la fam
  • El Papa: La unitat no és només el resultat de la nostra acció, és do de l'Esperit
  • Dissabte 30 de maig la pregària del Rosari amb el papa Francesc

El Papa: les presons sintetitzen la cultura del rebuig

"És més fàcil reprimir que educar", "negar la injustícia present a la societat" i crear "espais per tancar en l'oblit als infractors", que "oferir igualtat d'oportunitats de desenvolupament a tots els ciutadans": així el Papa va assenyalar el deute social amb els descartats, incitant a promoure "un desenvolupament humà integral" que redueixi les circumstàncies d'accions il·lícites.

Vatican News, 8 novembre 19

La situació de les presons sintetitza "la cultura del rebuig" present en les nostres societats, sent "reflex de la nostra realitat social i conseqüència del nostre egoisme i indiferència": van ser paraules del Papa dirigint-se als responsables de la pastoral carcerària aquest divendres 8 de novembre al migdia, en el marc de la seva trobada internacional.

Promoure desenvolupament que redueixi circumstàncies d'accions il·lícites

Concloent que "és més fàcil reprimir d'educar", "negar la injustícia present a la societat" i "crear aquests espais per tancar en l'oblit als infractors", que "oferir igualtat d'oportunitats de desenvolupament a tots els ciutadans", el Papa va tocar una vena sortint a la societat, en assenyalar el nostre propi deute amb els descartats.

El papa Francesc va assenyalar que en lloc de buscar "la promoció d'un desenvolupament integral de les persones que redueixi les circumstàncies que afavoreixen la realització d'accions il·lícites", sota una perspectiva de "recerca del bé i la seguretat" es procura "amb l'aïllament i l'empresonament", el que és la" solució última "als problemes de vida de la comunitat.

La solució que diu el Papa, en canvi, està en el procurar veritablement la promoció d'un desenvolupament integral de les persones, "que redueixi les circumstàncies que afavoreixen la realització d'accions il·lícites".

La veritable reinserció ha de garantir oportunitats

El Papa també va constatar que els llocs de detenció "no poques vegades fracassen en l'objectiu de promoure els processos de reinserció". Això perquè "no tenen recursos suficients que permetin atendre els problemes socials, psicològics i familiars" que experimenten les persones detingudes.

El tema de la "freqüent superpoblació a les presons", també va ser subratllat pel Pontífex, que va indicar que la mateixa converteix aquests centres "en veritables llocs de despersonalització".

La veritable reinserció social, ha assegurat, "comença garantint oportunitats de desenvolupament, educació, treballs dignes, accés a la salut, així com generant espais públics de participació ciutadana".

Superar l'estigmatització de qui ha comès un error

La situació en què es troba la persona en sortir de la presó també va ser abordada pel Papa en el seu discurs: moltes vegades en sortir de la presó, - va dir - la persona s'enfronta a un món que li és aliè, i que a més no el reconeix digne de confiança, arribant fins i tot a excloure de la possibilitat de treballar per obtenir un digne sosteniment.

Es tracta d'una situació que suscita, segons el Papa, que quedin "novament exposades als perills que acompanyen la manca d'oportunitat de desenvolupament, enmig de la violència i la inseguretat". Per això va cridar a que com a "comunitats cristianes" ens plantegem una pregunta:

"Si aquests germans i germanes han pagat ja la pena pel mal comès, per què es posa sobre les seves espatlles un nou càstig social amb el rebuig i la indiferència?"

En moltes ocasions, ha advertit, "aquesta aversió social és un motiu més per exposar-los a reincidir en les pròpies faltes".

Gratitud del Papa als que serveixen a aquests germans

Ja gairebé al final del seu discurs el Sant Pare va elevar una pregària a Déu per cada persona que "des del silenci generós serveix a aquests germans, reconeixent en ells al Senyor". I es va congratular "per totes les iniciatives amb les que, no sense dificultats, també s'assisteix pastoralment a les famílies dels detinguts i les acompanyen en aquest període de gran prova, perquè el Senyor beneeixi a tots".

Una lliçó de maternalitat per a l'Església

El papa Francesc va voler concloure el seu discurs deixant dues imatges per als participants: una, la de les finestres d'una presó: "no es pot parlar d'un ajust de deute amb la societat en una presó sense finestres", ha dit, ja que "no hi ha una pena 'humana', sense horitzó ". "Fins i tot una pena perpètua - que per a mi és discutible - hauria de tenir un horitzó", ha afegit.

La segona imatge va ser la de la fila de la gent que va a visitar els detinguts, en particular, la de les mares: dones a les que "tothom veia", perquè feien una "cua d'una hora abans d'entrar" , per ser després sotmeses a les revisions de seguretat, "moltes vegades humiliants": "Aquestes dones no tenien vergonya que les veiés tothom. 'El meu fill està allà', i donaven la cara pel fill", va recordar el Papa a partir de la seva experiència a Buenos Aires.

"Que l'Església aprengui maternalitat d'aquestes dones, i aprengui els gestos de maternalitat que hem de tenir envers aquests germans i germanes que estan detinguts".

"La finestra, i la mare fent cua: són les dues imatges que els deixo".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.