• Fulton Sheen serà beat el proper 21 de desembre
  • Trobada de voluntaris de la Pastoral de la Salut al bisbat de Sant Feliu de Llobregat
  • Comencen les obres de restauració de l'església de Santa Maria d'Almenar
  • Convocada la 85è edició del Concurs de Pessebres i la 45è de l'infantil i juvenil
  • Nota final de l'Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola
  • 400 establiments de la demarcació de Tarragona comencen a recollir les donacions del Gran Recapte
  • El Papa convida els catòlics tailandesos a convertir-se en deixebles missioners
  • El web del Museu Diocesà de Tarragona incorpora una visita virtual a les sales d’exposició permanent
  • Els bisbes catalans parlen de la Solemnitat de Nostre Senyor Jesucrist, Rei de tot el món
  • El Papa als bisbes tailandesos: "Siguin pares del seu poble, no clericalitzin la missió"

El Papa: les presons sintetitzen la cultura del rebuig

"És més fàcil reprimir que educar", "negar la injustícia present a la societat" i crear "espais per tancar en l'oblit als infractors", que "oferir igualtat d'oportunitats de desenvolupament a tots els ciutadans": així el Papa va assenyalar el deute social amb els descartats, incitant a promoure "un desenvolupament humà integral" que redueixi les circumstàncies d'accions il·lícites.

Vatican News, 8 novembre 19

La situació de les presons sintetitza "la cultura del rebuig" present en les nostres societats, sent "reflex de la nostra realitat social i conseqüència del nostre egoisme i indiferència": van ser paraules del Papa dirigint-se als responsables de la pastoral carcerària aquest divendres 8 de novembre al migdia, en el marc de la seva trobada internacional.

Promoure desenvolupament que redueixi circumstàncies d'accions il·lícites

Concloent que "és més fàcil reprimir d'educar", "negar la injustícia present a la societat" i "crear aquests espais per tancar en l'oblit als infractors", que "oferir igualtat d'oportunitats de desenvolupament a tots els ciutadans", el Papa va tocar una vena sortint a la societat, en assenyalar el nostre propi deute amb els descartats.

El papa Francesc va assenyalar que en lloc de buscar "la promoció d'un desenvolupament integral de les persones que redueixi les circumstàncies que afavoreixen la realització d'accions il·lícites", sota una perspectiva de "recerca del bé i la seguretat" es procura "amb l'aïllament i l'empresonament", el que és la" solució última "als problemes de vida de la comunitat.

La solució que diu el Papa, en canvi, està en el procurar veritablement la promoció d'un desenvolupament integral de les persones, "que redueixi les circumstàncies que afavoreixen la realització d'accions il·lícites".

La veritable reinserció ha de garantir oportunitats

El Papa també va constatar que els llocs de detenció "no poques vegades fracassen en l'objectiu de promoure els processos de reinserció". Això perquè "no tenen recursos suficients que permetin atendre els problemes socials, psicològics i familiars" que experimenten les persones detingudes.

El tema de la "freqüent superpoblació a les presons", també va ser subratllat pel Pontífex, que va indicar que la mateixa converteix aquests centres "en veritables llocs de despersonalització".

La veritable reinserció social, ha assegurat, "comença garantint oportunitats de desenvolupament, educació, treballs dignes, accés a la salut, així com generant espais públics de participació ciutadana".

Superar l'estigmatització de qui ha comès un error

La situació en què es troba la persona en sortir de la presó també va ser abordada pel Papa en el seu discurs: moltes vegades en sortir de la presó, - va dir - la persona s'enfronta a un món que li és aliè, i que a més no el reconeix digne de confiança, arribant fins i tot a excloure de la possibilitat de treballar per obtenir un digne sosteniment.

Es tracta d'una situació que suscita, segons el Papa, que quedin "novament exposades als perills que acompanyen la manca d'oportunitat de desenvolupament, enmig de la violència i la inseguretat". Per això va cridar a que com a "comunitats cristianes" ens plantegem una pregunta:

"Si aquests germans i germanes han pagat ja la pena pel mal comès, per què es posa sobre les seves espatlles un nou càstig social amb el rebuig i la indiferència?"

En moltes ocasions, ha advertit, "aquesta aversió social és un motiu més per exposar-los a reincidir en les pròpies faltes".

Gratitud del Papa als que serveixen a aquests germans

Ja gairebé al final del seu discurs el Sant Pare va elevar una pregària a Déu per cada persona que "des del silenci generós serveix a aquests germans, reconeixent en ells al Senyor". I es va congratular "per totes les iniciatives amb les que, no sense dificultats, també s'assisteix pastoralment a les famílies dels detinguts i les acompanyen en aquest període de gran prova, perquè el Senyor beneeixi a tots".

Una lliçó de maternalitat per a l'Església

El papa Francesc va voler concloure el seu discurs deixant dues imatges per als participants: una, la de les finestres d'una presó: "no es pot parlar d'un ajust de deute amb la societat en una presó sense finestres", ha dit, ja que "no hi ha una pena 'humana', sense horitzó ". "Fins i tot una pena perpètua - que per a mi és discutible - hauria de tenir un horitzó", ha afegit.

La segona imatge va ser la de la fila de la gent que va a visitar els detinguts, en particular, la de les mares: dones a les que "tothom veia", perquè feien una "cua d'una hora abans d'entrar" , per ser després sotmeses a les revisions de seguretat, "moltes vegades humiliants": "Aquestes dones no tenien vergonya que les veiés tothom. 'El meu fill està allà', i donaven la cara pel fill", va recordar el Papa a partir de la seva experiència a Buenos Aires.

"Que l'Església aprengui maternalitat d'aquestes dones, i aprengui els gestos de maternalitat que hem de tenir envers aquests germans i germanes que estan detinguts".

"La finestra, i la mare fent cua: són les dues imatges que els deixo".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES 22 DE NOVEMBRE

FESTIVAL CANÒLICH MUSIC AMB EL LEMA “ATREVEIX-TE. SIGUES TU MATEIX”. 7è Festival de Música CristianaOrganitzen: Bisbat d’Urgell i parròquia de Sant Julià de Lòria. Dies: 22 i 23. A càrrec de: Vocal Groove, Cesc, Dj Nira i Dj Garden. Lloc: Sant Julià de Lòria. Andorra). Més informació a dins l'agenda hi ha l'enllaç del festival.

DIUMENGE 24 DE NOVEMBRE

RETRANSMISSIÓ DE LA MISSA(des del Monestir de Sant Domènec, de les Monges Dominiques, a Sant Cugat del Vallès)Presideix la celebració: Mn. Carles Cahuana. Intervenció en els cants: Coral Tívoli, de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès, diòcesi de Sant Feliu de Llobregat). Director: Gregori Martínez Pérez. Canal: TVE 2. Hora: 10.30 h.

DIMECRES 27 DE NOVEMBRE

“LA QUARTA HORA DE DIMECRES”. CONFERÈNCIA SOBRE “PER QUÈ ESTUDIAR RAMON LLULL EN TEMPS DE CRISI”. En el marc de l’Acte acadèmic amb motiu de la festivitat del beat Ramon Llull, patró de la Universitat Ramon Llull, organitzat per la Facultat de Filosofia de Catalunya. A càrrec de: Dra. Maribel Ripoll. Lloc: Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona, c. Diputació, 231, Barcelona. Hora: 12.10 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.