• La col·lecta "Òbol de Sant Pere" s'ajorna al 4 d'octubre
  • El Papa: la missió és un do gratuït de l'Esperit, no el resultat d'estratègies
  • Càritas segueix repartint targetes moneder per la compra d’aliments a les famílies afectades per la COVID-19
  • Mor a Bolívia el jesuïta català Maurici Barcardit
  • Pilar Ribas: “La majoria de persones que han vingut a Càritas no saben si en acabar el confinament tindran feina”
  • El Cardenal Czerny lliura els II Premi Pare Arrupe de Drets Humans
  • El bisbe Justí Guitart d’Urgell
  • CELAM i Religions per la pau: Proximitat als musulmans per la fi del Ramadà
  • Els bisbes catalans parlen de la 54a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials
  • La basílica del Sant Sepulcre reobre les seves portes aquest diumenge 24 de maig

Un senyor de la guerra condemnat a 30 anys per atrocitats comeses a la República Democràtica del Congo

La Cort Penal Internacional va sentenciar aquest dijous 7 de novembre a 30 anys de presó a Bosco Ntaganda, després de ser declarat prèviament culpable d'haver comès crims de lesa humanitat i crims de guerra a la localitat d'Ituri, a la República Democràtica del Congo, entre els anys 2002 i 2003, quan ostentava el càrrec de cap adjunt de l'Estat Major i comandant de les Forces de patriòtiques per a l'Alliberament de Congo.

ONU, 8 novembre 19

En un comunicat emès aquest dijous pel Tribunal, s'especifica que el temps que Ntaganda va estar detingut sota custòdia de la Cort Penal Internacional -del 22 de març de 2013 al 7 de novembre de 2019- s'ha de deduir de la sentència, la més severa imposada fins al moment pels jutges de tribunal situat a la ciutat holandesa de l'Haia.

La defensa i la fiscalia poden apel·lar aquesta sentència dins d'un termini de 30 dies i també s'indica que les reparacions a les víctimes s'examinaran en el seu degut moment.

Acusacions sobre Ntaganda

Conegut popularment com "Terminator", l'ex cap adjunt d'Estat Major i comandant d'operacions de les Forces Patriòtiques per a l'Alliberament del Congo (FPLC), va ser vinculat amb en l'assassinat, la violació, l'esclavitud sexual i el desplaçament forçat de les comunitats Lendu, en zones riques en or.

A més, va ser condemnat per reclutar nens menors de 15 anys i utilitzar-los per lluitar a les vastes regions orientals de país, frontereres amb Rwanda i Uganda, riques en recursos.

Finalment, també va ser declarat culpable de la violació d'alguns d'aquests joves i d'explotar a altres com a esclaus sexuals.

Assassinats 'a gran escala'

La Sala va condemnar a Ntaganda "per l'assassinat del menys 74 persones i l'intent d'assassinat d'altres cinc", van dir els magistrats, "a més de fer investigacions més extenses sobre l'assassinat d'un nombre no quantificat de persones. Això vol dir que l'assassinat es va cometre a gran escala".

Entre la llarga llista de crims que figuren en la sentència, la Cort indica que l'assassinat del clergue Abbé Bwanalonga, en el llogaret de Mongbwalu, rica en or, va causar un impacte devastador en aquells que el van conèixer.

Els testimonis van declarar que el seu assassinat va ser "rellevant entre el clergat i la població", mentre que les tres monges que van ser segrestades amb ell encara es neguen a parlar del que van presenciar.

L'ex militar va ser declarat culpable de 18 càrrecs de crims de guerra i crims de lesa humanitat el mes de juliol passat.

Tot i que la pena per aquests crims oscil·la entre els vuit i 30 anys de detenció per cada un d'ells, la seva sentència de 30 anys és la màxima permesa per l'Estatut de Roma.

Cronologia del cas

Després de dos ordres de detenció emeses per la Cort els anys 2006 i 2012, Ntaganda es va lliurar voluntàriament el 22 de març de 2013.

El judici va començar el 2 de setembre de 2015 i les observacions finals del cas van tenir lloc del 28 al 30 d'agost de 2018.
Durant les 248 audiències, la Sala va escoltar a 80 testimonis i perits citats per la fiscal de la Cort Penal Internacional, Fatou Bensouda; la defensa de Ntaganda va cridar a declarar 19 testimonis; els representants legals de les víctimes van aportar a tres testimonis i 5 dels perjudicats van exposar les seves opinions i preocupacions.

A més, i després de rebre l'autorització corresponent de la Sala del tribunal, van participar en el judici més de 2100 víctimes representades pels advocats de l'Oficina de Defensor Públic per a les Víctimes de la Cort Penal Internacional, Sarah Pellet i Dmitro Suprun.

El 8 de juliol passat, la Sala de Primera Instància VI va declarar Bosco Ntaganda culpable, més enllà de tot dubte raonable, de 18 càrrecs de crims de guerra i crims de lesa humanitat, comesos a la localitat d'Ituri, República Democràtica de Congo, els anys 2002 i 2003.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.