• Fulton Sheen serà beat el proper 21 de desembre
  • Trobada de voluntaris de la Pastoral de la Salut al bisbat de Sant Feliu de Llobregat
  • Comencen les obres de restauració de l'església de Santa Maria d'Almenar
  • Convocada la 85è edició del Concurs de Pessebres i la 45è de l'infantil i juvenil
  • Nota final de l'Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola
  • 400 establiments de la demarcació de Tarragona comencen a recollir les donacions del Gran Recapte
  • El Papa convida els catòlics tailandesos a convertir-se en deixebles missioners
  • El web del Museu Diocesà de Tarragona incorpora una visita virtual a les sales d’exposició permanent
  • Els bisbes catalans parlen de la Solemnitat de Nostre Senyor Jesucrist, Rei de tot el món
  • El Papa als bisbes tailandesos: "Siguin pares del seu poble, no clericalitzin la missió"

Declaració de la COMECE en el 30è aniversari de la caiguda del mur de Berlín

L'Assemblea Plenària de la COMECE, que reuneix tots els bisbes delegats de les Conferències Episcopals d'Europa, ha fet pública una declaració amb motiu del 30è aniversari de la caiguda del Mur de Berlín. Per part de la Conferència Episcopal Espanyola signa el document el bisbe d'Almeria, Mons. Adolfo González Montes.

Redacció, 7 novembre 19

"La caiguda del mur de Berlín el 9 de novembre de 1989 va ser un dels esdeveniments més importants en la història europea de les últimes dècades. Va ser un moment ple d'emoció. Després d'haver estat separats per un mur de formigó durant més de vint anys, les persones (parents, amics i veïns) que vivien a la mateixa ciutat van poder trobar-se, celebrar i expressar la seva alegria i les seves esperances. D'ara endavant, el món seria diferent.

Aquest mur va ser un símbol de la divisió ideològica d'Europa i de tot el món. Els canvis que van tenir lloc a Hongria a principis de 1989, el col·lapse del teló d'acer a l'abril i les primeres eleccions lliures a Polònia al juny van culminar amb la caiguda del mur de Berlín, un fet que va obrir el camí per recuperar la llibertat després de més de 40 anys de règims opressius en països d'Europa Central i de l'Est. Aquests esforços deuen el seu èxit a el compromís d'un gran nombre d'europeus que van expressar de manera constant i pacífica el seu profund anhel pel canvi polític.

És cert que no s'han complert totes les expectatives que va provocar la caiguda de l'esmentat mur. Igualment és cert que les ideologies que estaven darrere de la construcció del mur no han desaparegut completament a Europa i encara són presents avui en diferents formes. També reconeixem com a cristians que Crist «és la nostra pau; ell ha unit els dos pobles en un de sol, destruint el mur d'enemistat que els separava» (Efesis 2, 14). La caiguda del mur de Berlín no és només un esdeveniment del passat que se celebra, sinó que posseeix una dimensió profètica. Ens ha ensenyat que construir murs entre les persones mai és la solució i és una crida a treballar per una Europa millor i més integrada.

Hem de recordar l'important paper de Sant Joan Pau II i el seu alè: «Europa necessita respirar amb dos pulmons!».

Reconeixem que el procés de curació i reconciliació és delicat i difícil. Fins i tot avui, per algunes de les víctimes dels règims opressius del passat, aquest procés està lluny de completar-se; la seva determinació, compromís i patiment van ser decisius per a la llibertat que Europa gaudeix avui.

No obstant això, volem reviure i fomentar aquests signes d'esperança, aquestes expectatives per a un futur millor a Europa i per a tots els europeus que van guiar aquest moment històric al novembre de 1989.

Per aquesta raó, com a cristians i ciutadans europeus, fem una crida a tots els europeus a treballar junts cap a una Europa lliure i unida a través d'un procés renovat de diàleg entre mentalitats i cultures diverses, respectant les nostres diferents experiències històriques i compartint les nostres esperances i expectatives per un futur pacífic comú. Per aconseguir-ho, hem de recordar que una cultura de la trobada implica, primer, la capacitat genuïna d'escoltar. Com a cristians, estem també cridats a predicar i ser testimonis de l'Evangeli, sabent que «el misteri de l'home només s'aclareix en el misteri del Verb encarnat» (Gaudium et Spes, 22).

Convidem a tots a pregar a Déu, el Senyor de la Història, perquè ens ajudi a dedicar-nos a una Europa moguda per l'Esperit Sant, que és l'arrel i el fonament de l'esperança i la font i el poder d'un nou compromís amb aquests valors sobre els quals es construeix Europa: justícia, llibertat i pau.

6 de novembre del 2019


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES 22 DE NOVEMBRE

FESTIVAL CANÒLICH MUSIC AMB EL LEMA “ATREVEIX-TE. SIGUES TU MATEIX”. 7è Festival de Música CristianaOrganitzen: Bisbat d’Urgell i parròquia de Sant Julià de Lòria. Dies: 22 i 23. A càrrec de: Vocal Groove, Cesc, Dj Nira i Dj Garden. Lloc: Sant Julià de Lòria. Andorra). Més informació a dins l'agenda hi ha l'enllaç del festival.

DIUMENGE 24 DE NOVEMBRE

RETRANSMISSIÓ DE LA MISSA(des del Monestir de Sant Domènec, de les Monges Dominiques, a Sant Cugat del Vallès)Presideix la celebració: Mn. Carles Cahuana. Intervenció en els cants: Coral Tívoli, de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès, diòcesi de Sant Feliu de Llobregat). Director: Gregori Martínez Pérez. Canal: TVE 2. Hora: 10.30 h.

DIMECRES 27 DE NOVEMBRE

“LA QUARTA HORA DE DIMECRES”. CONFERÈNCIA SOBRE “PER QUÈ ESTUDIAR RAMON LLULL EN TEMPS DE CRISI”. En el marc de l’Acte acadèmic amb motiu de la festivitat del beat Ramon Llull, patró de la Universitat Ramon Llull, organitzat per la Facultat de Filosofia de Catalunya. A càrrec de: Dra. Maribel Ripoll. Lloc: Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona, c. Diputació, 231, Barcelona. Hora: 12.10 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.