Dimarts, 26 de Maig de 2020
Sant Felip Neri, prevere
  • El Papa reprendrà el rés del Regina Coeli amb fidels a la plaça de Sant Pere
  • Assistència als oficis de Montserrat durant la Fase 1
  • La tornada de la Missa Dominical al Bisbat de Lleida
  • Una Eucaristia per commemorar el final de curs
  • El coronavirus posa en risc el primer Congrés dels nens de la Infància Missionera a Malawi
  • El Museu Episcopal de Vic reobre portes aquest dissabte amb una aposta per gaudir de l'art amb seguretat
  • Nova comunitat de la xarxa d'Hospitalitat a Sant Cugat del Vallès
  • Catholic Relief Service llança una campanya per acabar amb la fam
  • El Papa: La unitat no és només el resultat de la nostra acció, és do de l'Esperit
  • Dissabte 30 de maig la pregària del Rosari amb el papa Francesc

El Consell Indígena Missioner afirma que els nadius ja no es poden moure amb seguretat en els seus territoris

"El Consell Indígena Missioner (CIMI), amb indignació i tristesa, acusa i culpa l'Estat i a el govern brasiler pel covard assassinat de Paulo Paulino Guajajara, que va ocórrer la nit de divendres 1 de novembre a territori indígena d'Araribóia a Maranhão. El nadiu tenia 26 anys i deixa a la seva esposa i fill": aquest va ser el comunicat del Consell Indígena Missioner enviat a Fides. Paulino Guajajara i Laércio Souza Silva havien sortit de la vila de Lagoa Comprida, al nord de la terra indígena, a 100 km del municipi d'Amarante, per anar a caçar. Al bosc van ser sorpresos per cinc llenyataires armats, segons l'informe.

Fides, 7 novembre 19

Els homes, amb armes a la mà, van demanar a Paulino i Laerci que lliuressin els arcs i fletxes, instruments tradicionals utilitzats per a la caça. Els guajajara tenien poques possibilitats de defensa.

Membres de la policia civil d'Amarante van anar en helicòpter per recollir el cos de Paulino i portar-lo a la seva comunitat per als funerals. Un primer informe policial parla d'una emboscada.

La regió del llogaret de Lagoa Comprida ha estat envaïda regularment pels fusters durant molts anys. El 2007, el natiu Tomé Guajajara va ser assassinat en aquesta mateixa àrea. A l'any següent, el 2008, els "madereros" van envair el poble de Cabeceira i van disparar als nadius.

El territori indígena Araribóia està oficialment reconegut i registrat des de 1990 amb 413 mil hectàrees. Aquí viuen uns 6 mil indígenes Guajajara, o Tenetehar, i Awá-Guaja.

El CIMI ha denunciat l'augment de les invasions dels territoris indígenes, després d'assenyalar als que s'oposen a la regularització dels territoris registrats per la Constitució Federal. Avui no és una exageració dir que els nadius ja no es poden moure amb seguretat en els seus territoris.

El CIMI, a més de sol·licitar una investigació sobre el fet tràgic, denuncia als que han encoratjat i permès les invasions de terres indígenes, associades amb atacs, assassinats, amenaces, revoltes, incendis provocats.

Els discursos recurrents de President de la República contra la delimitació i regularització dels territoris, sumats a un entorn regional evitat contra les poblacions indígenes, van ser la principal invitació a les invasions i la violència contra els pobles indígenes al Brasil, assenyala la nota.

A més, el CIMI recorda que la sang de Paulino i de molts altres nadius va ser i serà pagada "perquè aquells que poden evitar la barbàrie estan callats, no fan res", i reiteren la investigació necessària sobre els fets i el càstig exemplar del culpable com a mínim, davant d'aquesta situació. En acord amb les famílies dels nadius assassinats, el CIMI considera el govern actual culpable de no haver respectat la Constitució Federal en defensa dels territoris indígenes.

El document està signat per la Secretaria General del CIMI, amb data 2 de novembre de 2019. De gener a setembre de 2019, la Comissió contra la Violència contra els Pobles Indígenes del Brasil va comptar 160 casos d'invasions en 153 territoris indígenes a 19 estats brasilers.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.