• Fulton Sheen serà beat el proper 21 de desembre
  • Trobada de voluntaris de la Pastoral de la Salut al bisbat de Sant Feliu de Llobregat
  • Comencen les obres de restauració de l'església de Santa Maria d'Almenar
  • Convocada la 85è edició del Concurs de Pessebres i la 45è de l'infantil i juvenil
  • Nota final de l'Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola
  • 400 establiments de la demarcació de Tarragona comencen a recollir les donacions del Gran Recapte
  • El Papa convida els catòlics tailandesos a convertir-se en deixebles missioners
  • El web del Museu Diocesà de Tarragona incorpora una visita virtual a les sales d’exposició permanent
  • Els bisbes catalans parlen de la Solemnitat de Nostre Senyor Jesucrist, Rei de tot el món
  • El Papa als bisbes tailandesos: "Siguin pares del seu poble, no clericalitzin la missió"

Ser infant migrant a Catalunya

La sessió de novembre dels Dilluns dels Drets Humans va tractar sobre la situació dels infants migrants a Catalunya, i quines mesures cal prendre per millorar-ne l’acollida. La xerrada, que fou moderada per la periodista Aure Farran, es va celebrar a la sala d'actes del centre d'estudis Cristianisme i Justícia i va comptar amb les intervencions de Sílvia Carrasco, professora del departament d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Elisabet Ureña, advocada del programa de Migració de Càritas Diocesana de Barcelona.

Càritas Diocesana de Barcelona, 6 novembre 19

La moderadora del debat va introduir a les ponents, i tot seguit va remarcar el desconeixement que hi ha sobre la situació legal dels infants migrants, destacant la criminalització que pateixen els joves migrants no acompanyats. Farran va apuntar que la xenofòbia i el racisme està molt present als nostres pobles i ciutats, i va fer una crida per acabar amb la desinformació que hi ha al voltant de les persones migrants.

La professora Carrasco va iniciar la seva intervenció afirmant que el futur de les societats dependrà del tracte que donem als infants i joves migrants, i ho va relacionar amb la taxa de reposició demogràfica, que és inferior a la que caldria per sostenir la piràmide poblacional. “La immigració és i serà clau per sostenir les societats occidentals”, va apuntar Carrasco. Sobre el racisme, va advertir que les escoles encara no han implementat cap protocol antiracista i que, en canvi, la majoria de joves migrants han estat parats pel carrer per qüestió d’origen o color de la pell.

Per la seva banda, Elisabet Ureña va lamentar que en vint anys no hem avançat gens en matèria de migracions. Ureña es va sumar a la reflexió sobre el desconeixement del fet migratori a les escoles, i va fer una crida a introduir conceptes relacionats amb la diversitat en tots els centres escolars.

En matèria legal, l’advocada de Càritas va exposar què vol dir no tenir permís de residència, remarcant que pels infants i joves migrats suposa no poder-se moure’s amb llibertat o no poder assistir al viatge de final de curs amb la resta de companys de l’escola. Així mateix, va denunciar que quan aquests infants arriben a la majoria d’edat, l’administració ja no garanteix la seva formació, creant unes desigualtats estructurals molt difícils de superar. Ureña també va destacar la importància de l’habitatge, afirmant que si una família no disposa d’una llar al seu nom o d’un contracte de lloguer, difícilment obtindran el permís de residència. “Hi ha moltes famílies que no poden pagar un lloguer, i que es veuen abocades a viure en una habitació. A més de les dificultats econòmiques, aquestes famílies estan privades de drets per la seva situació habitacional”, va explicar.

Per finalitzar la conferència, la professora Carrasco va advertir que la nostra societat està canviant, i que per tant és necessari que canviem la nostra mirada. “Hem de pensar en totes les persones que vivim a Catalunya com un nosaltres, sense distincions ni etiquetes”, va cloure Carrasco.

Els Dilluns dels Drets Humans és un cicle de conferències organitzat per Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, Mans Unides i Càritas. Es tracten diverses problemàtiques que comporten vulneracions o dificultats per als Drets Humans arreu del món.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES 22 DE NOVEMBRE

FESTIVAL CANÒLICH MUSIC AMB EL LEMA “ATREVEIX-TE. SIGUES TU MATEIX”. 7è Festival de Música CristianaOrganitzen: Bisbat d’Urgell i parròquia de Sant Julià de Lòria. Dies: 22 i 23. A càrrec de: Vocal Groove, Cesc, Dj Nira i Dj Garden. Lloc: Sant Julià de Lòria. Andorra). Més informació a dins l'agenda hi ha l'enllaç del festival.

DIUMENGE 24 DE NOVEMBRE

RETRANSMISSIÓ DE LA MISSA(des del Monestir de Sant Domènec, de les Monges Dominiques, a Sant Cugat del Vallès)Presideix la celebració: Mn. Carles Cahuana. Intervenció en els cants: Coral Tívoli, de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès, diòcesi de Sant Feliu de Llobregat). Director: Gregori Martínez Pérez. Canal: TVE 2. Hora: 10.30 h.

DIMECRES 27 DE NOVEMBRE

“LA QUARTA HORA DE DIMECRES”. CONFERÈNCIA SOBRE “PER QUÈ ESTUDIAR RAMON LLULL EN TEMPS DE CRISI”. En el marc de l’Acte acadèmic amb motiu de la festivitat del beat Ramon Llull, patró de la Universitat Ramon Llull, organitzat per la Facultat de Filosofia de Catalunya. A càrrec de: Dra. Maribel Ripoll. Lloc: Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona, c. Diputació, 231, Barcelona. Hora: 12.10 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.