• La col·lecta "Òbol de Sant Pere" s'ajorna al 4 d'octubre
  • El Papa: la missió és un do gratuït de l'Esperit, no el resultat d'estratègies
  • Càritas segueix repartint targetes moneder per la compra d’aliments a les famílies afectades per la COVID-19
  • Mor a Bolívia el jesuïta català Maurici Barcardit
  • Pilar Ribas: “La majoria de persones que han vingut a Càritas no saben si en acabar el confinament tindran feina”
  • El Cardenal Czerny lliura els II Premi Pare Arrupe de Drets Humans
  • El bisbe Justí Guitart d’Urgell
  • CELAM i Religions per la pau: Proximitat als musulmans per la fi del Ramadà
  • Els bisbes catalans parlen de la 54a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials
  • La basílica del Sant Sepulcre reobre les seves portes aquest diumenge 24 de maig

Pare Moreno: Necessitem recuperar l'Estat de dret a Hondures

La democràcia a Hondures ve patint des de fa alguns anys un marcat retrocés. El Pare Ismael Moreno, director de Ràdio Progrés i del Centre d'Investigació ERIC, comparteix amb Vatican News la seva visió de l'actualitat hondurenya. Seguidament reproduïm les seves paraules.

Vatican News, 6 novembre 19

Hondures és un petit país d'Amèrica Central. Posseeix fronteres amb Guatemala, El Salvador i Nicaragua, així com amb el mar Carib i l'oceà Pacífic. És un país amb una situació geogràfica privilegiada i els grups dedicats al tràfic de drogues ho saben. A més, afirma el P. Moreno, dels nou milions d'habitants, gairebé dos han migrat cap als països veïns o als Estats Units.

Feble institucionalitat

El Pare Moreno va afirmar que Hondures no posseeix una institucionalitat sòlida, transparent, tot i que s'ha fet camí en aquesta direcció. No obstant això, hi ha fets que posen en risc allò avançat: "Fa unes setmanes el propi germà de President de la República va ser declarat culpable per un jurat de la cort de Districte Sud de Nova York. En aquest judici, prop de 200 vegades va aparèixer el nom de l'actual president d'Hondures, Juan Orlando Hernández, vinculat al negoci dels narcotraficants".

Ja la Conferència Episcopal havia cridat l'atenció sobre aquest aspecte en un missatge publicat l'11 d'octubre passat: "Res del que el narcotràfic ha aconseguit al nostre país, podria haver-se aconseguit sense la col·lusió dels òrgans que, per raó del seu ésser, estaven cridats a defensar la vida i proporcionar seguretat a tots. (...) Hem d'admetre que en molt d'això són culpables els polítics que han pactat amb el crim organitzat, oblidant que l'ètica els obligava abans de res a vetllar pel bé comú i no pel benefici personal o els del seu grup".

Impacte en la població hondurenya

El pare Moreno considera que a Hondures es dóna la conjunció de diverses situacions: "primer, el govern ha abandonat les polítiques públiques i les polítiques socials". A més, va insistir, en l'augment dels costos de la vida quotidiana i de la violència, de manera que l'efecte immediat és que "la població hondurenya abandona el país en aquest esquema que s'ha conegut internacionalment com les caravanes de migrants, al que milers de persones abandonen el país per raons econòmiques, d'inseguretat, de violència, d'extorsions. De manera que la població hondurenya viu aquesta situació com una càrrega amb conseqüències negatives per a les seves pròpies vides i, per tant, la inseguretat, la violència, l'atur, la situació d'extorsió ha augmentat en la població hondurenya i això té a veure en directe amb una política que està conduïda des de l'Estat hondureny".

Els bisbes en el missatge d'octubre també afirmaven: "Amb dolor i pena contemplem el viacrucis de tants germans migrants. Fa mal reconèixer que el que més exporta Hondures són éssers humans ".

Rol de l'Església

El director de Ràdio Progrés va subratllar que "l'Església hondurenya en els últims mesos ha tingut una paraula clara per identificar qui són els responsables de la situació d'inseguretat i d'inestabilitat que viu la societat hondurenya, al temps que ha fet convocatòries per avançar cap a un escenari on es recuperi l'estat de dret, que ha estat d'alguna manera abandonat pels que tenen la responsabilitat de conduir cap a la democràcia, però el que estan fent és negar la democràcia. En aquest sentit, la paraula de la Conferència Episcopal Hondurenya és una paraula creïble, és una paraula esperada i és una paraula que es necessita en temps d'angoixa i en temps d'abandonament com els que vivim ".

Cerca sortida a la crisi

El Pare Moreno constata que en aquest moment la societat del seu país està polaritzada i que l'actual govern pateix desprestigi i "no té res a oferir en positiu al país". Per tant, es tractaria de convocar eleccions per "recuperar l'Estat de dret, l'ordre constitucional i així avançar cap a un pacte social a on es continuï la lluita contra la corrupció", així com s'atengui a problemes urgents com la salut, l'educació i la necessitat d'habitatge i d'ocupació.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.