• Fulton Sheen serà beat el proper 21 de desembre
  • Trobada de voluntaris de la Pastoral de la Salut al bisbat de Sant Feliu de Llobregat
  • Comencen les obres de restauració de l'església de Santa Maria d'Almenar
  • Convocada la 85è edició del Concurs de Pessebres i la 45è de l'infantil i juvenil
  • Nota final de l'Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola
  • 400 establiments de la demarcació de Tarragona comencen a recollir les donacions del Gran Recapte
  • El Papa convida els catòlics tailandesos a convertir-se en deixebles missioners
  • El web del Museu Diocesà de Tarragona incorpora una visita virtual a les sales d’exposició permanent
  • Els bisbes catalans parlen de la Solemnitat de Nostre Senyor Jesucrist, Rei de tot el món
  • El Papa als bisbes tailandesos: "Siguin pares del seu poble, no clericalitzin la missió"

El Papa anima a "inculturar amb delicadesa el missatge de la fe"

El papa Francesc anima l'Església a "aprendre a construir ponts amb la cultura, amb el que no creu o amb el que té un credo diferent al nostre".

ACiprensa, 6 novembre 19

Durant l'Audiència General celebrada aquest dimecres 6 de novembre a la plaça de Sant Pere de Vaticà, el Pontífex va demanar a l'Esperit Sant "la capacitat d'inculturar amb delicadesa el missatge de la fe, posant a tots aquells que són a la ignorància de Crist una mirada contemplativa plena d'un amor que escalfi fins i tot els cors més endurits".

El Sant Pare va continuar amb la sèrie de catequesi centrades en el Llibre dels Apòstols. En concret, va reflexionar sobre el viatge de Sant Pau a Atenes, "al cor de Grècia", una ciutat "que vivia a l'ombra de les antigues glòries i que, malgrat la decadència política, encara custodiava la primacia de la cultura".

L'Apòstol es va sentir "impactat" en contemplar la ciutat plena d'ídols. "Aquest xoc amb el paganisme, però, en comptes de fer-lo fugir el va empènyer a crear un pont per dialogar amb aquella cultura", va explicar el Papa.

En comptes d'escapar d'aquella opressió idolàtrica, "Pau decideix familiaritzar-se amb la ciutat i comença a freqüentar els llocs i les persones més significatives. Va a la sinagoga, símbol de fe; va a la plaça, símbol de la vida ciutadana; va a l'Areòpag, símbol de la vida política i cultural".

"Es reuneix amb jueus, filòsofs epicuris i estoics, i molts altres. Pau observa de tal manera la cultura i l'ambient d'Atenes que, a partir d'una mirada contemplativa, descobreix a aquest Déu que habita a casa seva, als seus carrers, en les seves places".

És a dir, "Pau no mira a la ciutat d'Atenes i al món pagà amb hostilitat, sinó amb els ulls de la fe. I això fa que ens preguntem sobre la nostra manera de mirar a les nostres ciutats: ¿Les observem amb indiferència? Amb menyspreu? O potser amb la fe que ens reconeix com a fills de Déu enmig d'una multitud anònima?".

"Pau opta per la mirada que l'empenti a obrir la porta entre l'Evangeli i el món pagà. Al cor d'una de les institucions més cèlebres del món antic, l'Areòpag, realitza un extraordinari exemple d'inculturació del missatge de la fe: anuncia Jesucrist als adoradors d'ídols, i no ho fa agredint-los, sinó fent-se 'pontífex, constructor de ponts ' ".

Aquesta mirada de fe, li va permetre inspirar-se en l'altar dedicat al "Déu desconegut" i "a partir d'aquella 'devoció' entra en empatia amb el seu auditori i proclama que Déu viu entre els ciutadans i no s'amaga a aquells que el busquen amb cor sincer, encara que ho facin a les palpentes. És precisament aquesta presència la qual Pau cerca desvetllar: 'Aquell que, sense conèixer-lo, vosaltres adoreu, jo us ho anuncio' ".

"Per revelar la identitat del Déu que els atenesos adoren, l'Apòstol parteix de la creació, és a dir, de la fe bíblica en el Déu de la revelació, per arribar a la redempció i a l'opinió, és a dir, el missatge pròpiament cristià".

No obstant això, "la predicació de Pau, que fins al moment havia mantingut els seus interlocutors en tensió, troba obstacle: la mort i resurrecció de Crist apareix com una 'bogeria' i suscita l'escarni i la burla". Malgrat aquest aparent fracàs "alguns es van adherir a la seva paraula i es van obrir a la fe".

El papa Francesc va finalitzar la seva catequesi demanant Déu la capacitat "d'inculturar amb delicadesa el missatge de la fe".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES 22 DE NOVEMBRE

FESTIVAL CANÒLICH MUSIC AMB EL LEMA “ATREVEIX-TE. SIGUES TU MATEIX”. 7è Festival de Música CristianaOrganitzen: Bisbat d’Urgell i parròquia de Sant Julià de Lòria. Dies: 22 i 23. A càrrec de: Vocal Groove, Cesc, Dj Nira i Dj Garden. Lloc: Sant Julià de Lòria. Andorra). Més informació a dins l'agenda hi ha l'enllaç del festival.

DIUMENGE 24 DE NOVEMBRE

RETRANSMISSIÓ DE LA MISSA(des del Monestir de Sant Domènec, de les Monges Dominiques, a Sant Cugat del Vallès)Presideix la celebració: Mn. Carles Cahuana. Intervenció en els cants: Coral Tívoli, de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès, diòcesi de Sant Feliu de Llobregat). Director: Gregori Martínez Pérez. Canal: TVE 2. Hora: 10.30 h.

DIMECRES 27 DE NOVEMBRE

“LA QUARTA HORA DE DIMECRES”. CONFERÈNCIA SOBRE “PER QUÈ ESTUDIAR RAMON LLULL EN TEMPS DE CRISI”. En el marc de l’Acte acadèmic amb motiu de la festivitat del beat Ramon Llull, patró de la Universitat Ramon Llull, organitzat per la Facultat de Filosofia de Catalunya. A càrrec de: Dra. Maribel Ripoll. Lloc: Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona, c. Diputació, 231, Barcelona. Hora: 12.10 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.