• La col·lecta "Òbol de Sant Pere" s'ajorna al 4 d'octubre
  • El Papa: la missió és un do gratuït de l'Esperit, no el resultat d'estratègies
  • Càritas segueix repartint targetes moneder per la compra d’aliments a les famílies afectades per la COVID-19
  • Mor a Bolívia el jesuïta català Maurici Barcardit
  • Pilar Ribas: “La majoria de persones que han vingut a Càritas no saben si en acabar el confinament tindran feina”
  • El Cardenal Czerny lliura els II Premi Pare Arrupe de Drets Humans
  • El bisbe Justí Guitart d’Urgell
  • CELAM i Religions per la pau: Proximitat als musulmans per la fi del Ramadà
  • Els bisbes catalans parlen de la 54a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials
  • La basílica del Sant Sepulcre reobre les seves portes aquest diumenge 24 de maig

El Papa anima a "inculturar amb delicadesa el missatge de la fe"

El papa Francesc anima l'Església a "aprendre a construir ponts amb la cultura, amb el que no creu o amb el que té un credo diferent al nostre".

ACiprensa, 6 novembre 19

Durant l'Audiència General celebrada aquest dimecres 6 de novembre a la plaça de Sant Pere de Vaticà, el Pontífex va demanar a l'Esperit Sant "la capacitat d'inculturar amb delicadesa el missatge de la fe, posant a tots aquells que són a la ignorància de Crist una mirada contemplativa plena d'un amor que escalfi fins i tot els cors més endurits".

El Sant Pare va continuar amb la sèrie de catequesi centrades en el Llibre dels Apòstols. En concret, va reflexionar sobre el viatge de Sant Pau a Atenes, "al cor de Grècia", una ciutat "que vivia a l'ombra de les antigues glòries i que, malgrat la decadència política, encara custodiava la primacia de la cultura".

L'Apòstol es va sentir "impactat" en contemplar la ciutat plena d'ídols. "Aquest xoc amb el paganisme, però, en comptes de fer-lo fugir el va empènyer a crear un pont per dialogar amb aquella cultura", va explicar el Papa.

En comptes d'escapar d'aquella opressió idolàtrica, "Pau decideix familiaritzar-se amb la ciutat i comença a freqüentar els llocs i les persones més significatives. Va a la sinagoga, símbol de fe; va a la plaça, símbol de la vida ciutadana; va a l'Areòpag, símbol de la vida política i cultural".

"Es reuneix amb jueus, filòsofs epicuris i estoics, i molts altres. Pau observa de tal manera la cultura i l'ambient d'Atenes que, a partir d'una mirada contemplativa, descobreix a aquest Déu que habita a casa seva, als seus carrers, en les seves places".

És a dir, "Pau no mira a la ciutat d'Atenes i al món pagà amb hostilitat, sinó amb els ulls de la fe. I això fa que ens preguntem sobre la nostra manera de mirar a les nostres ciutats: ¿Les observem amb indiferència? Amb menyspreu? O potser amb la fe que ens reconeix com a fills de Déu enmig d'una multitud anònima?".

"Pau opta per la mirada que l'empenti a obrir la porta entre l'Evangeli i el món pagà. Al cor d'una de les institucions més cèlebres del món antic, l'Areòpag, realitza un extraordinari exemple d'inculturació del missatge de la fe: anuncia Jesucrist als adoradors d'ídols, i no ho fa agredint-los, sinó fent-se 'pontífex, constructor de ponts ' ".

Aquesta mirada de fe, li va permetre inspirar-se en l'altar dedicat al "Déu desconegut" i "a partir d'aquella 'devoció' entra en empatia amb el seu auditori i proclama que Déu viu entre els ciutadans i no s'amaga a aquells que el busquen amb cor sincer, encara que ho facin a les palpentes. És precisament aquesta presència la qual Pau cerca desvetllar: 'Aquell que, sense conèixer-lo, vosaltres adoreu, jo us ho anuncio' ".

"Per revelar la identitat del Déu que els atenesos adoren, l'Apòstol parteix de la creació, és a dir, de la fe bíblica en el Déu de la revelació, per arribar a la redempció i a l'opinió, és a dir, el missatge pròpiament cristià".

No obstant això, "la predicació de Pau, que fins al moment havia mantingut els seus interlocutors en tensió, troba obstacle: la mort i resurrecció de Crist apareix com una 'bogeria' i suscita l'escarni i la burla". Malgrat aquest aparent fracàs "alguns es van adherir a la seva paraula i es van obrir a la fe".

El papa Francesc va finalitzar la seva catequesi demanant Déu la capacitat "d'inculturar amb delicadesa el missatge de la fe".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.