• La col·lecta "Òbol de Sant Pere" s'ajorna al 4 d'octubre
  • El Papa: la missió és un do gratuït de l'Esperit, no el resultat d'estratègies
  • Càritas segueix repartint targetes moneder per la compra d’aliments a les famílies afectades per la COVID-19
  • Mor a Bolívia el jesuïta català Maurici Barcardit
  • Pilar Ribas: “La majoria de persones que han vingut a Càritas no saben si en acabar el confinament tindran feina”
  • El Cardenal Czerny lliura els II Premi Pare Arrupe de Drets Humans
  • El bisbe Justí Guitart d’Urgell
  • CELAM i Religions per la pau: Proximitat als musulmans per la fi del Ramadà
  • Els bisbes catalans parlen de la 54a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials
  • La basílica del Sant Sepulcre reobre les seves portes aquest diumenge 24 de maig

Panamà celebra els seus 116 anys d'independència

Panamà va celebrar el 3 de novembre els seus 116 anys d'independència. L'arquebisbat de Panamà, va celebrar un Te Deum a la Basílica Santa Maria l'Antiga. Reflexió presidida per l'arquebisbe Mons. José Domingo Ulloa.

Vatican News, 6 novembre 19

En els seus 116 anys d'independència, l'arquebisbat de Panamà, va celebrar un Te Deum a la Basílica Santa Maria l'Antiga. L'homilia va ser presidida per l'arquebisbe Mons. José Domingo Ulloa qui referint-se a la història de país, va recordar que va ser en aquesta catedral, on fa 116 anys, els pròcers van cantar el primer Te Deum, per la separació del "nostre Istme de la Gran Colòmbia, el 3 de novembre de 1903".

Sobre les manifestacions contra les reformes

Al President Laurentino Cortizo Cohen li va recordar que el poble confia que ell, com a primer servidor del país, encamina la nació buscant sempre el bé comú. I sobre les manifestacions realitzades en aquests dies en protestes per algunes reformes, Mons. Ulloa va dir que són mostra que el camí triat per afrontar les reformes són l'escolta i el diàleg. Amb temps, va afegir, es pot anar consignant les aportacions i consensos que proveeixin una Carta Magna que "ompli les expectatives i anhels de tots els panamenys".

I es va dirigir als joves, vostès, va dir, són amants de la llibertat i la reclamen. "Aquesta setmana ens han demostrat que la busquen i la defensen amb passió. Vostès ens han confirmat que són el present d'aquesta pàtria i que no estan disposats a deixar-se robar l'esperança, que no són mers espectadors silenciosos i alienats".

En aquesta setmana, molts joves van donar "la cara sense violència, sense antifaços", i van expressar amb serietat el seu punt de vista al voltant de les reformes constitucionals. Però els va recordar que no el que més crida té la raó, perquè "la força de la joventut està en la seva creativitat i la frescor de la seva veu, a la manera neta de veure la vida, i traçar els seus camins sense mesquineses ni segones agendes, perquè un jove de veritat no negocia la seva integritat i la seva coherència".

La Basílica consagrada pel papa Francesc

La basílica és un dels pocs temples en el món consagrats per un successor de Pere. En el nostre cas, va dir el prelat, vam rebre aquesta gràcia de Déu, pel papa Francesc, el primer Papa Llatinoamericà. El 26 de gener, el papa Francesc va ungir i va consagrar l'altar d'aquest temple davant la presència d'autoritats governamentals, civils i religioses.

Tants herois, exemples a seguir

En la seva homilia l'arquebisbe va dir que aquests 116 anys de vida independent "ens donen una oportunitat preciosa per mirar enrere amb memòria agraïda i projectar-nos esperançats cap al futur. A més, va esmentar dos "extraordinaris panamenys" que avui són exemple a seguir: Adán Ríos Ábrego, reconegut metge qui per 25 anys ha exercit la medicina oncològica. La seva investigació va permetre la creació d'una de les tres patents desenvolupades per a vacunes preventives contra el Virus d'Immunodeficiència Humana a Estats Units.

"Un altre gran orgull per a tots els panamenys és Mariano Rivera, va dir Mons. Ulloa, un dels millors professionals de beisbol, qui va sumar 19 temporades de les Lligues Majors i va acumular 652 rescats, sent el líder històric en aquest camp. Això el va portar a la sala de la fama". Com aquests dos extraordinaris panamenys, va afirmar, hi ha molts altres herois que des de l'anonimat -amb moltes limitacions- fan coses extraordinàries, per amor a la seva família i amor a Panamà.

I concloc la seva homilia amb el seu desig que a Panamà l'home i la dona siguin respectats i valorats; "Des que són concebuts al ventre matern, fins que arribin a l'ocàs dels seus dies".

"Que en el meu país tots visquem amb dignitat, lliures de tota discriminació social, política, cultural, racial o religiosa. Que ens entestem molt més en créixer en l'amor, la fraternitat i la tolerància. Vull que a Panamà prevalgui la justícia social i l'equitat, que no hi hagi molts en l'extrema pobresa, i pocs en l'opulència. Somio que els que posseeixen més riqueses les comparteixin amb els desposseïts. Que els més forts no es desentenguin dels més febles. Que en millorar els índexs econòmics o aixecar grans indústries i edificis, no es faci respectant el medi ambient. Que els malalts puguin tenir accés fàcil a la salut. Que cada nen tingui una escola digna on estudiar i els recursos necessaris per fer-ho. I que els savis es responsabilitzin dels que romanen en la ignorància. Que cada cap de llar tingui un treball honrat, estable i justament remunerat, que li permeti cobrir les necessitats bàsiques de la seva família, que tingui una casa digna, on pugui reunir-se a menjar, a jugar, a pregar, i a estimar-se entranyablement. Demano i prego que s'escolti als joves, i se'ls respongui com ells es mereixen. La joventut és la nostra força més bella. Ells tenen el dret a ser estimats i valorats. I tenen la responsabilitat d'aprendre a estimar d'una manera sana i transparent".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.