• La col·lecta "Òbol de Sant Pere" s'ajorna al 4 d'octubre
  • El Papa: la missió és un do gratuït de l'Esperit, no el resultat d'estratègies
  • Càritas segueix repartint targetes moneder per la compra d’aliments a les famílies afectades per la COVID-19
  • Mor a Bolívia el jesuïta català Maurici Barcardit
  • Pilar Ribas: “La majoria de persones que han vingut a Càritas no saben si en acabar el confinament tindran feina”
  • El Cardenal Czerny lliura els II Premi Pare Arrupe de Drets Humans
  • El bisbe Justí Guitart d’Urgell
  • CELAM i Religions per la pau: Proximitat als musulmans per la fi del Ramadà
  • Els bisbes catalans parlen de la 54a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials
  • La basílica del Sant Sepulcre reobre les seves portes aquest diumenge 24 de maig

50 anys del Secretariat per a la Justícia Social i l'Ecologia

Promoure el compromís social i ecològic en tot el cos de la Companyia. És l'objectiu amb el qual la Companyia de Jesús rellança l'extraordinària tasca del Secretariat per a la Justícia Social i l'Ecologia arreu del món amb motiu del seu 50è aniversari. El Superior dels jesuïtes, el Pare Sosa diu que estem cridats a ser ministres de reconciliació.

Vatican News, 5 novembre 19

"Un camí de justícia i reconciliació: 50 anys i més" és el tema del Segon Congrés de l'Apostolat Social de la Companyia de Jesús, que s'ha inaugurat aquest dimarts 5 de novembre a Roma, a la seu de la Cúria general, en ocasió del 50è aniversari del Secretariat per a la Justícia Social i l'Ecologia. El director dels Sjes, el Pare Xavier Jeyaraj, va obrir la reunió. També van estar presents el Superior General dels Jesuïtes, el Pare Arturo Sosa Abascal, el Prefecte del Departament per al Servei de Desenvolupament Humà Integral, el Cardenal Peter Kodwo Appiah Turkson, el subsecretari de la Secció de Migrants i Refugiats del mateix Departament, el Cardenal Michael Czerny i l'Arquebisbe de Huancayo, el Cardenal Pedro Ricardo Barreto Jimeno, Vicepresident de la Xarxa Eclesiàstica Panamazònica. Davant d'ells, a l'hemicicle, més de dos-cents jesuïtes, experts, activistes de tots els continents.

La memòria dels màrtirs

"Aquest congrés -va dir el P. Jeyaraj, segons ha informat l'Osservatore Romano- és el resultat de deu mesos de preparació en centres socials, províncies, conferències, capaços d'alliberar grans energies", necessàries per "continuar el camí d'una manera més decisiva". El director va recordar al Pare Arrupe, que fa cinquanta anys desitjava vivament la creació del Secretariat, observant que l'espiritualitat d'aquest organisme no es pot entendre sense una dimensió social; i va esmentar als 57 "màrtirs" jesuïtes que van sacrificar les seves vides en la lluita per la justícia i la igualtat en els llocs en què treballaven.

L'impuls a la missió

Jeyaraj també va subratllar la importància dels dos Sínodes sobre la joventut i l'Amazònia, recentment conclosos, i l'impuls donat a la missió pel Magisteri del papa Francesc, "fent-se ressò del crit dels pobres, especialment els migrants, els refugiats i els pobles indígenes, fent-se ressò del crit de la Terra i el medi ambient, instant a trobar-se amb el Déu que pateix i mor diàriament ". Per la seva banda, el cardenal Peter Turkson ha recordat que la justícia social i la preocupació pels pobres són temes presents en les Sagrades Escriptures, com en Amós i Isaíes, en els textos dels Pares de l'Església (Joan Crisòstom, Ambròs), en documents pontificis, de la Rerum novarum de Lleó XIII a la Mater et Magistra de Joan XXIII, de la Gaudium et spes (constitució pastoral fonamental del Concili Vaticà II) a la Populorum progressio de Pau VI, de la Sollicitudo rei socialis de Joan Pau II a la Caritas in veritate de Benet XVI, a la Laudato si 'de Francesc.

Promoure el compromís social

"Estem aquí per recordar -va dir el Pare Sosa- és a dir, per renovar i enfortir la fe que exigeix ??justícia, diàleg amb les cultures, compromís amb l'ecologia integral, i per promoure la nostra reconciliació amb Déu i amb tota la seva creació. En recordar, també reconeixem els nostres errors i acceptem les nostres caigudes, tractant d'atresorar el que hem après de les nostres experiències. En prendre consciència dels nostres pecats i omissions, assenyalem la nostra fragilitat en necessitat d'ajuda. Al mateix temps vam experimentar la misericòrdia que ens permet convertir-nos en "ministres de reconciliació", ajudant a construir el futur guiats per l'Esperit. La missió del Secretariat per a la Justícia social i l'Ecologia, ha precisat el prebost general jesuïta," no és fer del social i ecològic la missió particular d'una part o grup especialitzat de la Companyia, sinó promoure el compromís social i ecològic en tot el cos".

Un nou impuls

Parlant del Congrés de Roma (que finalitzarà el 8 de novembre), el va qualificar de "moment històric" per a tota la Companyia de Jesús, de "gran oportunitat" per donar un nou impuls a la dimensió social i ecològica, fent balanç de les fites assolides i dels objectius que queden per assolir. L'objectiu general és renovar el compromís de l'apostolat social i contribuir a la seva alineació amb les quatre Preferències Apostòliques Universals 2019-2029 (entre elles recordem "caminar al costat dels pobres, els exclosos del món, ferits en la seva dignitat, en una missió de reconciliació i justícia "i" col·laborar en la cura de la casa comuna"). Aquest desafiament certament donarà un nou impuls a la Global Ignatian Advocacy Network, una idea nascuda al novembre de 2008 durant un seminari a Madrid i que s'ha convertit any rere any en una forma concreta d'acció en diverses àrees, des de l'ecologia fins al dret a l'educació, des de la gestió dels recursos naturals i minerals fins a la migració, des de la pau fins als drets humans.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.