• Fulton Sheen serà beat el proper 21 de desembre
  • Trobada de voluntaris de la Pastoral de la Salut al bisbat de Sant Feliu de Llobregat
  • Comencen les obres de restauració de l'església de Santa Maria d'Almenar
  • Convocada la 85è edició del Concurs de Pessebres i la 45è de l'infantil i juvenil
  • Nota final de l'Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola
  • 400 establiments de la demarcació de Tarragona comencen a recollir les donacions del Gran Recapte
  • El Papa convida els catòlics tailandesos a convertir-se en deixebles missioners
  • El web del Museu Diocesà de Tarragona incorpora una visita virtual a les sales d’exposició permanent
  • Els bisbes catalans parlen de la Solemnitat de Nostre Senyor Jesucrist, Rei de tot el món
  • El Papa als bisbes tailandesos: "Siguin pares del seu poble, no clericalitzin la missió"

50 anys del Secretariat per a la Justícia Social i l'Ecologia

Promoure el compromís social i ecològic en tot el cos de la Companyia. És l'objectiu amb el qual la Companyia de Jesús rellança l'extraordinària tasca del Secretariat per a la Justícia Social i l'Ecologia arreu del món amb motiu del seu 50è aniversari. El Superior dels jesuïtes, el Pare Sosa diu que estem cridats a ser ministres de reconciliació.

Vatican News, 5 novembre 19

"Un camí de justícia i reconciliació: 50 anys i més" és el tema del Segon Congrés de l'Apostolat Social de la Companyia de Jesús, que s'ha inaugurat aquest dimarts 5 de novembre a Roma, a la seu de la Cúria general, en ocasió del 50è aniversari del Secretariat per a la Justícia Social i l'Ecologia. El director dels Sjes, el Pare Xavier Jeyaraj, va obrir la reunió. També van estar presents el Superior General dels Jesuïtes, el Pare Arturo Sosa Abascal, el Prefecte del Departament per al Servei de Desenvolupament Humà Integral, el Cardenal Peter Kodwo Appiah Turkson, el subsecretari de la Secció de Migrants i Refugiats del mateix Departament, el Cardenal Michael Czerny i l'Arquebisbe de Huancayo, el Cardenal Pedro Ricardo Barreto Jimeno, Vicepresident de la Xarxa Eclesiàstica Panamazònica. Davant d'ells, a l'hemicicle, més de dos-cents jesuïtes, experts, activistes de tots els continents.

La memòria dels màrtirs

"Aquest congrés -va dir el P. Jeyaraj, segons ha informat l'Osservatore Romano- és el resultat de deu mesos de preparació en centres socials, províncies, conferències, capaços d'alliberar grans energies", necessàries per "continuar el camí d'una manera més decisiva". El director va recordar al Pare Arrupe, que fa cinquanta anys desitjava vivament la creació del Secretariat, observant que l'espiritualitat d'aquest organisme no es pot entendre sense una dimensió social; i va esmentar als 57 "màrtirs" jesuïtes que van sacrificar les seves vides en la lluita per la justícia i la igualtat en els llocs en què treballaven.

L'impuls a la missió

Jeyaraj també va subratllar la importància dels dos Sínodes sobre la joventut i l'Amazònia, recentment conclosos, i l'impuls donat a la missió pel Magisteri del papa Francesc, "fent-se ressò del crit dels pobres, especialment els migrants, els refugiats i els pobles indígenes, fent-se ressò del crit de la Terra i el medi ambient, instant a trobar-se amb el Déu que pateix i mor diàriament ". Per la seva banda, el cardenal Peter Turkson ha recordat que la justícia social i la preocupació pels pobres són temes presents en les Sagrades Escriptures, com en Amós i Isaíes, en els textos dels Pares de l'Església (Joan Crisòstom, Ambròs), en documents pontificis, de la Rerum novarum de Lleó XIII a la Mater et Magistra de Joan XXIII, de la Gaudium et spes (constitució pastoral fonamental del Concili Vaticà II) a la Populorum progressio de Pau VI, de la Sollicitudo rei socialis de Joan Pau II a la Caritas in veritate de Benet XVI, a la Laudato si 'de Francesc.

Promoure el compromís social

"Estem aquí per recordar -va dir el Pare Sosa- és a dir, per renovar i enfortir la fe que exigeix ??justícia, diàleg amb les cultures, compromís amb l'ecologia integral, i per promoure la nostra reconciliació amb Déu i amb tota la seva creació. En recordar, també reconeixem els nostres errors i acceptem les nostres caigudes, tractant d'atresorar el que hem après de les nostres experiències. En prendre consciència dels nostres pecats i omissions, assenyalem la nostra fragilitat en necessitat d'ajuda. Al mateix temps vam experimentar la misericòrdia que ens permet convertir-nos en "ministres de reconciliació", ajudant a construir el futur guiats per l'Esperit. La missió del Secretariat per a la Justícia social i l'Ecologia, ha precisat el prebost general jesuïta," no és fer del social i ecològic la missió particular d'una part o grup especialitzat de la Companyia, sinó promoure el compromís social i ecològic en tot el cos".

Un nou impuls

Parlant del Congrés de Roma (que finalitzarà el 8 de novembre), el va qualificar de "moment històric" per a tota la Companyia de Jesús, de "gran oportunitat" per donar un nou impuls a la dimensió social i ecològica, fent balanç de les fites assolides i dels objectius que queden per assolir. L'objectiu general és renovar el compromís de l'apostolat social i contribuir a la seva alineació amb les quatre Preferències Apostòliques Universals 2019-2029 (entre elles recordem "caminar al costat dels pobres, els exclosos del món, ferits en la seva dignitat, en una missió de reconciliació i justícia "i" col·laborar en la cura de la casa comuna"). Aquest desafiament certament donarà un nou impuls a la Global Ignatian Advocacy Network, una idea nascuda al novembre de 2008 durant un seminari a Madrid i que s'ha convertit any rere any en una forma concreta d'acció en diverses àrees, des de l'ecologia fins al dret a l'educació, des de la gestió dels recursos naturals i minerals fins a la migració, des de la pau fins als drets humans.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES 22 DE NOVEMBRE

FESTIVAL CANÒLICH MUSIC AMB EL LEMA “ATREVEIX-TE. SIGUES TU MATEIX”. 7è Festival de Música CristianaOrganitzen: Bisbat d’Urgell i parròquia de Sant Julià de Lòria. Dies: 22 i 23. A càrrec de: Vocal Groove, Cesc, Dj Nira i Dj Garden. Lloc: Sant Julià de Lòria. Andorra). Més informació a dins l'agenda hi ha l'enllaç del festival.

DIUMENGE 24 DE NOVEMBRE

RETRANSMISSIÓ DE LA MISSA(des del Monestir de Sant Domènec, de les Monges Dominiques, a Sant Cugat del Vallès)Presideix la celebració: Mn. Carles Cahuana. Intervenció en els cants: Coral Tívoli, de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès, diòcesi de Sant Feliu de Llobregat). Director: Gregori Martínez Pérez. Canal: TVE 2. Hora: 10.30 h.

DIMECRES 27 DE NOVEMBRE

“LA QUARTA HORA DE DIMECRES”. CONFERÈNCIA SOBRE “PER QUÈ ESTUDIAR RAMON LLULL EN TEMPS DE CRISI”. En el marc de l’Acte acadèmic amb motiu de la festivitat del beat Ramon Llull, patró de la Universitat Ramon Llull, organitzat per la Facultat de Filosofia de Catalunya. A càrrec de: Dra. Maribel Ripoll. Lloc: Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona, c. Diputació, 231, Barcelona. Hora: 12.10 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.