• Fulton Sheen serà beat el proper 21 de desembre
 • Trobada de voluntaris de la Pastoral de la Salut al bisbat de Sant Feliu de Llobregat
 • Comencen les obres de restauració de l'església de Santa Maria d'Almenar
 • Convocada la 85è edició del Concurs de Pessebres i la 45è de l'infantil i juvenil
 • Nota final de l'Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola
 • 400 establiments de la demarcació de Tarragona comencen a recollir les donacions del Gran Recapte
 • El Papa convida els catòlics tailandesos a convertir-se en deixebles missioners
 • El web del Museu Diocesà de Tarragona incorpora una visita virtual a les sales d’exposició permanent
 • Els bisbes catalans parlen de la Solemnitat de Nostre Senyor Jesucrist, Rei de tot el món
 • El Papa als bisbes tailandesos: "Siguin pares del seu poble, no clericalitzin la missió"

Càritas Diocesana de Terrassa insta davant les eleccions a adoptar polítiques públiques urgents per rescatar la «societat expulsada»

En un interval de només sis mesos i davant la nova convocatòria d’eleccions legislatives per al proper 10 de novembre, Càritas Espanyola recorda la necessitat de posar en marxa, sense noves demores, una bateria de polítiques públiques urgents, l’aprovació s’ha vist obstaculitzada per la situació de paràlisi política i que són imprescindibles per acabar amb la situació de vulnerabilitat d’aquests 1,8 milions de persones als quals el VIII Informe FOESSA anomena la “societat expulsada”.

Càritas Diocesana de Terrassa, 4 novembre 19

Si la necessitat d’impulsar aquestes polítiques era ja inajornable l’abril passat, quan es van celebrar les últimes eleccions legislatives, la urgència és ara màxima si s’atén al retrat de la realitat social a Espanya que reflecteix la vasta investigació de FOESSA presentada al mes de juny.

Com recordava recentment la secretària general de Càritas Espanyola, Natalia Peiró, amb motiu de la presentació de la Memòria anual, “l’exclusió social s’ha enquistat en l’estructura social del nostre país”. Alertava, en concret, de la situació d’especial precarietat “que afecta aquests 1,8 milions de persones que es malviuen a l’extrem de l’exclusió més severa i als que podem definir com la societat expulsada, que són el 3,8% de la població i que ha seguit creixent en els últims anys, fins a incrementar-se en més de 200.000 persones “.

Són ciutadans sobre els que s’ha acarnissat la desigualtat i la precarietat en les seves diferents formes: l’habitatge insegura i inadequada, la desocupació persistent, la precarietat laboral extrema, la manca de polítiques públiques eficaces i la invisibilitat per als partits polítics.

Per afrontar aquesta realitat, Càritas recorda la urgència d’articular una sèrie de polítiques públiques improrrogables. Aquest és l’objectiu del document en el qual, sota el títol “Per una societat més justa. Propostes polítiques davant les eleccions legislatives de 2019 “, Càritas desenvolupa un total de 8 mesures concretes, que es van presentar en el seu dia als diferents grups parlamentaris amb motiu de la convocatòria electoral del 28 d’abril i que mantenen tota la seva vigència davant la nova cita amb les urnes del 10 de novembre.

Càritas ha preparat aquestes Propostes des de la seva pròpia experiència de treball amb les persones en situació de major dificultat social. “Des de la nostra presència diària a les fronteres de l’exclusió-s’explica en la introducció del document-, proposem algunes idees, tan urgents com factibles i constructives, perquè les diferents formacions polítiques puguin articular respostes properes, eficaços i de qualitat a les necessitats dels més vulnerables “.

Paper de Càritas com a agent de transformació social

Càritas reivindica davant aquesta convocatòria electoral el seu paper com a agent actiu de transformació de la societat, tant a nivell local com global. És una missió que ve recolzada per la seva àmplia base social (84.000 voluntaris i 3 milions de persones participants a Espanya i en projectes de cooperació internacional) i la seva important presència territorial (70 Càritas Diocesanes i gairebé 6.000 Càritas Parroquials).

La presentació d’aquestes Propostes respon, també, a l’alerta llançada per l’Assemblea General de Càritas de 2018, on en la seva declaració final es denuncia que “mentre augmenta l’escandalosa acumulació de riquesa en mans d’uns pocs, segueixen sent moltes les persones i famílies que no tenen cada dia d’uns recursos mínims que els permetin satisfer amb dignitat seves necessitats bàsiques “.

Aquests ciutadans i ciutadanes són els integrants d’aquesta “societat expulsada” que, en paraules de Natàlia Peiró, “són a dia d’avui l’encarnació de l’emergència social a la qual Càritas està responent, que és invisible per a molts de nosaltres per un excés d’individualisme possessiu, on el col·lectiu, el social i el comunitari es valora molt menys que el projecte individual o personal de cadascú“.

Per a la secretària general de Càritas “correm el risc de seguir buscant solucions aïllades als problemes i de reforçar un escenari social en què els més vulnerables, els més fràgils acabaran perdent una vegada més”. Per això, les properes eleccions són una oportunitat per reforçar la defensa del bé comú i la construcció d’una societat vinculada com a ciutadans i com a éssers humans.

Les 8 Propostes

Aquestes són, en síntesi, les 8 Propostes que Càritas presenta davant la convocatòria electoral del proper 10 de novembre:

 1. Ratificació de la Carta Social Europea revisada el 1996 i del Protocol addicional de 1995. Càritas proposa que el Regne d’Espanya ratifiqui la Carta Social Europea revisada i el seu Protocol de 1995 de reclamacions col·lectives, a fi de fer possible que els drets contemplats en ella -entre altres, la protecció enfront de la pobresa- siguin una realitat per a totes les persones a tot el territori de l’Estat.
 2. Garantia d’ingressos per a les llars en situació de pobresa. Càritas proposa un sistema de garantia d’ingressos mínims d’àmbit estatal perquè tota persona en situació de pobresa tingui dret a un ingrés mínim com a mesura imprescindible enfront de la pobresa.
 3. Accés al dret humà a l’habitatge. Càritas proposa l’adopció de polítiques públiques que facin efectiu el Dret Humà a l’habitatge per a totes les persones i famílies que es troben en situació de vulnerabilitat i / o exclusió social i una reforma legislativa que protegeixi les famílies vulnerables en cas de desallotjament.
 4. Inclusió plena de l’ocupació de la llar en el Règim General de la Seguretat Social. Càritas proposa realitzar els canvis legislatius necessaris perquè les persones ocupades en aquest sector assoleixin la plena equiparació de drets i tinguin garantida una protecció social completa, tal com estableix la Llei General de la Seguretat Social.
 5. Garantir la protecció dels menors estrangers no acompanyats i el seu trànsit a la vida adulta. Càritas proposa modificar la legislació d’estrangeria pel que fa als menors estrangers no acompanyats d’acord amb el que estableix el marc internacional de la Convenció sobre els drets de la Infància i l’Adolescència per garantir no només la seva protecció sinó el seu trànsit a la vida adulta.
 6. Garantir els drets humans també en els procediments d’expulsió. Càritas demana la derogació de la disposició addicional segona de la Llei Orgànica d’Estrangeria, amb la qual es pretén donar aspectes de legalitat a uns procediments d’expulsió sumària que es realitzen sense cap tipus de garantia.
 7. Lluitar contra el canvi climàtic i garantir el dret a l’energia. Càritas proposa l’adopció d’una Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, així com mesures actives per garantir el dret a una energia neta per a tothom.
 8. Enfortir la política de desenvolupament i cooperació internacional. Càritas demana una política de desenvolupament regida pels drets humans i la sostenibilitat ambiental, que compti amb més recursos i de més qualitat, i que enforteixi el paper de la societat civil.

 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES 22 DE NOVEMBRE

FESTIVAL CANÒLICH MUSIC AMB EL LEMA “ATREVEIX-TE. SIGUES TU MATEIX”. 7è Festival de Música CristianaOrganitzen: Bisbat d’Urgell i parròquia de Sant Julià de Lòria. Dies: 22 i 23. A càrrec de: Vocal Groove, Cesc, Dj Nira i Dj Garden. Lloc: Sant Julià de Lòria. Andorra). Més informació a dins l'agenda hi ha l'enllaç del festival.

DIUMENGE 24 DE NOVEMBRE

RETRANSMISSIÓ DE LA MISSA(des del Monestir de Sant Domènec, de les Monges Dominiques, a Sant Cugat del Vallès)Presideix la celebració: Mn. Carles Cahuana. Intervenció en els cants: Coral Tívoli, de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès, diòcesi de Sant Feliu de Llobregat). Director: Gregori Martínez Pérez. Canal: TVE 2. Hora: 10.30 h.

DIMECRES 27 DE NOVEMBRE

“LA QUARTA HORA DE DIMECRES”. CONFERÈNCIA SOBRE “PER QUÈ ESTUDIAR RAMON LLULL EN TEMPS DE CRISI”. En el marc de l’Acte acadèmic amb motiu de la festivitat del beat Ramon Llull, patró de la Universitat Ramon Llull, organitzat per la Facultat de Filosofia de Catalunya. A càrrec de: Dra. Maribel Ripoll. Lloc: Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona, c. Diputació, 231, Barcelona. Hora: 12.10 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.