• Fulton Sheen serà beat el proper 21 de desembre
  • Trobada de voluntaris de la Pastoral de la Salut al bisbat de Sant Feliu de Llobregat
  • Comencen les obres de restauració de l'església de Santa Maria d'Almenar
  • Convocada la 85è edició del Concurs de Pessebres i la 45è de l'infantil i juvenil
  • Nota final de l'Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola
  • 400 establiments de la demarcació de Tarragona comencen a recollir les donacions del Gran Recapte
  • El Papa convida els catòlics tailandesos a convertir-se en deixebles missioners
  • El web del Museu Diocesà de Tarragona incorpora una visita virtual a les sales d’exposició permanent
  • Els bisbes catalans parlen de la Solemnitat de Nostre Senyor Jesucrist, Rei de tot el món
  • El Papa als bisbes tailandesos: "Siguin pares del seu poble, no clericalitzin la missió"

Universitats catòliques: contribueixin a la salut integral de l'home, va demanar el Papa

El papa ha rebut aquest dilluns 4 de novembre als participants en la Convenció de la Federació Internacional d'Universitats Catòliques (FIUC), del 4 al 5 de novembre, a Roma, sobre el tema: "Noves fronteres per als líders universitaris". El futur de la salut i l'ecosistema universitari".

AICA, 4 novembre 19

Després d'agrair les paraules de la presidenta de FIUC, la professora Isabel Capeloa, i felicitar als presents pel seu "compromís d'estudiar i investigar", el pontífex ha assenyalat, que "avui el sistema universitari s'enfronta a desafiaments sense precedents que sorgeixen del desenvolupament de la ciència, de l'evolució de les noves tecnologies i de les necessitats de la societat que insten a les institucions acadèmiques a proporcionar respostes adequades i actualitzades".

Entre aquests reptes el Sant Pare va subratllar "la tasca dels mestres d'ensenyar i investigar i preparar a les generacions joves perquè no només es qualifiquen professionals en diverses disciplines, sinó també protagonistes del bé comú, líders creatius i líders de la vida social i civil amb una visió correcta de l'home i el món".

"En aquest sentit, les universitats d'avui han de qüestionar-se sobre la contribució que poden i han de fer a la salut integral de l'home i a una ecologia de solidaritat".

Davant d'aquests desafiaments i considerant "l'obertura universal", que posseeixen les universitats catòliques, el Papa va assenyalar "els vells i nous problemes s'han d'estudiar en la seva especificitat i immediatesa, però sempre des d'una perspectiva personal i global".

"La interdisciplinarietat, la cooperació internacional i l'intercanvi de recursos són elements importants perquè la universalitat es tradueixi en projectes solidaris i fructífers a favor de l'home, tots els homes i també el context en el qual creixen i viuen", va explicar.

A continuació Francesc va indicar: "Cal superar el llegat de la Il·lustració. Educar, en general, però particularment a les universitats, no és només omplir el cap de conceptes "i per aquesta finalitat va aconsellar prendre "els tres idiomes": el de la ment, el del cor, i el de les mans.

"Perquè un pensi en harmonia amb el que sent i fa. Una harmonia general, no separada de la totalitat. Per tant, cal actuar abans que res a partir d'una idea d'educació concebuda com un procés teleològic, és a dir, que mira cap al final, necessàriament orientat cap a un fi i, per tant, cap a una visió precisa de l'home", ha afirmat el Papa.

El Sant Pare va advertir tot seguit que "cal també tenir una perspectiva més àmplia per enfrontar el tema dels perquès, és a dir, de l'esfera ètica, en el camp educatiu", però "un nou 'episteme' no de laboratori, perquè no funciona, sinó a la vida", ha explicat.

"La FIUC, va dir Francesc als assistents, està cridada a assumir l'imperatiu moral de treballar cap a una comunitat acadèmica internacional més unida, d'una banda, arrelant les seves arrels més fidelment en el context cristià del que es van originar les universitats i, d'altra, consolidant la xarxa entre les universitats de naixement antic i les més joves, per desenvolupar un esperit universal destinat a augmentar la qualitat de la vida cultural de les persones i els pobles".

"L'ecosistema de les universitats es construeix si cada universitat conrea una sensibilitat particular, la que li brinda la seva atenció per l'home, per tota la humanitat, pel context en què viu i creix i per tot el que contribueix a la seva promoció", ha assenyalat.

La capacitació en lideratge assoleix els seus objectius quan aconsegueix invertir temps acadèmic amb l'objectiu de desenvolupar no només la ment, sinó també el "cor", la consciència i les habilitats pràctiques de l'estudiant.

"El coneixement científic i teòric ha de barrejar-se amb la sensibilitat de l'acadèmic i investigador perquè els fruits de l'estudi no s'adquireixin en un sentit autoreferencial, només per afirmar la posició professional, sinó que es projectin en un sentit relacional i social".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES 22 DE NOVEMBRE

FESTIVAL CANÒLICH MUSIC AMB EL LEMA “ATREVEIX-TE. SIGUES TU MATEIX”. 7è Festival de Música CristianaOrganitzen: Bisbat d’Urgell i parròquia de Sant Julià de Lòria. Dies: 22 i 23. A càrrec de: Vocal Groove, Cesc, Dj Nira i Dj Garden. Lloc: Sant Julià de Lòria. Andorra). Més informació a dins l'agenda hi ha l'enllaç del festival.

DIUMENGE 24 DE NOVEMBRE

RETRANSMISSIÓ DE LA MISSA(des del Monestir de Sant Domènec, de les Monges Dominiques, a Sant Cugat del Vallès)Presideix la celebració: Mn. Carles Cahuana. Intervenció en els cants: Coral Tívoli, de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès, diòcesi de Sant Feliu de Llobregat). Director: Gregori Martínez Pérez. Canal: TVE 2. Hora: 10.30 h.

DIMECRES 27 DE NOVEMBRE

“LA QUARTA HORA DE DIMECRES”. CONFERÈNCIA SOBRE “PER QUÈ ESTUDIAR RAMON LLULL EN TEMPS DE CRISI”. En el marc de l’Acte acadèmic amb motiu de la festivitat del beat Ramon Llull, patró de la Universitat Ramon Llull, organitzat per la Facultat de Filosofia de Catalunya. A càrrec de: Dra. Maribel Ripoll. Lloc: Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona, c. Diputació, 231, Barcelona. Hora: 12.10 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.