• La col·lecta "Òbol de Sant Pere" s'ajorna al 4 d'octubre
  • El Papa: la missió és un do gratuït de l'Esperit, no el resultat d'estratègies
  • Càritas segueix repartint targetes moneder per la compra d’aliments a les famílies afectades per la COVID-19
  • Mor a Bolívia el jesuïta català Maurici Barcardit
  • Pilar Ribas: “La majoria de persones que han vingut a Càritas no saben si en acabar el confinament tindran feina”
  • El Cardenal Czerny lliura els II Premi Pare Arrupe de Drets Humans
  • El bisbe Justí Guitart d’Urgell
  • CELAM i Religions per la pau: Proximitat als musulmans per la fi del Ramadà
  • Els bisbes catalans parlen de la 54a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials
  • La basílica del Sant Sepulcre reobre les seves portes aquest diumenge 24 de maig

El papa Francesc: "Avui hi ha més cristians perseguits que en els primers segles"

El papa Francesc va presidir el 2 de novembre passat la missa pels fidels difunts a les catacumbes de Santa Priscila a la Via Salaria de Roma, on en la seva homilia es va referir a la identitat dels cristians continguda en les Benaurances.

AICA, 4 novembre 19

En el marc d'un dels antics llocs de sepultura dels primers cristians de Roma, el pontífex va començar la seva homilia - que va pronunciar de manera espontània - recordant que es tractava de la primera vegada a la vida que entrava en una catacumba.

Això, va afirmar, representa d'alguna manera "una sorpresa" que, a més, "ens diu tantes coses". Sí perquè "podem pensar en la vida d'aquestes persones, que van haver d'amagar-se, que van tenir aquesta cultura d'enterrar els morts i celebrar l'Eucaristia aquí".

"Un moment lleig de la història, que no obstant això no s'ha superat ja que encara avui n'hi ha algunes", ha sostingut.

El papa Francesc va destacar que hi ha tantes catacumbes en altres països on fins i tot han de fer veure que celebren una festa o un aniversari per celebrar l'Eucaristia, perquè en aquest lloc està prohibit fer-ho: "Encara avui hi ha cristians perseguits, més que en els primers segles. Més", ha afirmat.

En un altre moment de l'homilia, el pontífex va assenyalar que les catacumbes, la persecució i els cristians al costat de les lectures ho feien pensar en tres paraules: identitat, lloc i esperança.

El Papa va desenvolupar aquests conceptes dient que "la identitat d'aquestes persones que es van reunir aquí per celebrar l'Eucaristia i lloar el Senyor, és la mateixa que la dels nostres germans d'avui en molts, molts països on ser cristià és un crim, està prohibit : no tenen dret".

No obstant això, ha afegit, "la identitat és això que hem escoltat: són les Benaurances".

El pontífex va recordar que aquest és el "document d'identitat", les Benaurances i va al·ludir a aquest passatge de l'Evangeli que ajuda a comprendre-ho millor i que, ha subratllat, serà el "Gran Protocol" amb el que serem jutjats. És Mateu 25.

De manera que amb l'Evangeli de les Benaurances i el Gran Protocol, va assegurar, "mostrarem, vivint això, la nostra identitat com a cristians. Sense això, no hi ha identitat. Hi ha una pretensió de ser cristians, però no hi ha identitat".

Quant a la segona paraula, "el lloc", Francesc es va referir a aquestes persones que van venir aquí per amagar-se, per estar segurs, fins i tot per enterrar els morts, aquí; de la mateixa manera que aquestes persones que celebren l'Eucaristia avui en secret, en aquells països on està prohibit.

El pontífex va dirigir el seu pensament a una religiosa a Albània que estava en un camp de reeducació, en l'època comunista, i on estava prohibit que els sacerdots donessin els sagraments, de manera que aquesta monja, allà, batejava en secret.

Avui podem preguntar-nos, va prosseguir el Bisbe de Roma, on em sento més segur? En les mans de Déu o amb altres coses, amb altres certeses que "vam llogar" però que al final cauran, que no tenen consistència? Aquests cristians amb aquest document d'identitat que van viure i viuen a les mans de Déu, són homes i dones d'esperança: "i aquesta és la tercera paraula que m'arriba avui: esperança".

Francesc també va recordar que aquesta paraula l'acabàvem d'escoltar en la segona lectura: aquesta visió final on tot es refà, on tot es recrea, aquesta pàtria on tots anirem.

De manera que el pontífex va reafirmar: "La nostra esperança està en el cel, la nostra esperança està ancorada allà i nosaltres, amb la soga a la mà, ens mantenim mirant aquesta riba del riu que hem de creuar".

"Identitat: de les Benaurances i de Mateu 25. Lloc, el lloc més segur: en les mans de Déu, ferides d'amor; esperança, el futur: l'àncora, allà, a l'altra riba, però jo ben aferrat a la corda: això és important ", ha conclòs.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.