• La col·lecta "Òbol de Sant Pere" s'ajorna al 4 d'octubre
  • El Papa: la missió és un do gratuït de l'Esperit, no el resultat d'estratègies
  • Càritas segueix repartint targetes moneder per la compra d’aliments a les famílies afectades per la COVID-19
  • Mor a Bolívia el jesuïta català Maurici Barcardit
  • Pilar Ribas: “La majoria de persones que han vingut a Càritas no saben si en acabar el confinament tindran feina”
  • El Cardenal Czerny lliura els II Premi Pare Arrupe de Drets Humans
  • El bisbe Justí Guitart d’Urgell
  • CELAM i Religions per la pau: Proximitat als musulmans per la fi del Ramadà
  • Els bisbes catalans parlen de la 54a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials
  • La basílica del Sant Sepulcre reobre les seves portes aquest diumenge 24 de maig

Arbúcies, punt de trobada dels amants del flabiol

Encarregats d’amenitzar moltes festes en municipis catalans, especialment a la comarca de la Selva, els flabiolistes semblaven condemnats a desaparèixer tot just fa quatre dècades. Però la Festa del Flabiol d’Arbúcies, nascuda ara fa 35 anys, va ser un baló d’oxigen per a aquest instrument tan preponderant en la cultura popular catalana.

Tornaveu, 31 octubre 19

Aquella petita fira es va convertir en un punt de trobada inesperat per a tots els flabiolaires catalans per compartir experiències i visualitzar-se millor. Des d’aleshores, any rere any ha esdevingut un espai per dinamitzar el col·lectiu i reflexionar entorn temàtiques flabiolaires de tota mena: origen històric, presència a les escoles, estudis de melodies funcions socials originàries. Una feina que garanteix, de moment, que el flabiol té un futur garantit en les properes generacions.

Aquest cap de setmana de l’1 al 3 de novembre arriba una nova edició, que es desenvolupa en el marc de la Fira de la Tardor. Així, durant dos dies els carrers del centre d’Arbúcies es vesteix de tardor per rebre els flabiolaires vinguts d’arreu del país. El programa de la Festa és eminentment festiu, però té també un vessant formativa a través de l’escola de Joves Flabiolistes, que es va posar en marxa el 2018 com a primera experiència i que està destinada a joves d’entre 12 i 25 anys. Organitzada per l'Ajuntament d'Arbúcies a través de la Comissió Festa del Flabiol, compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, el Centre Promotor de la Cultura Popular i Tradicional Catalana; la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de la Selva.

De fet, el tret de sortida de la Festa és divendres 1 de novembre a les 22h amb un primer ball amb flabiol. Dissabte, a partir de les 10h i durant tot el dia tindrà lloc l’Escola per a Joves Flabiolaires, i a les 16h, a la sala d’actes del Museu Etnològic del Montseny tindran lloc els XX col·loquis del flabiol. Hi intervindran Marc Riera i Carles Mas: Deu anys de la companyia Xuriach: El flabiol i tamborino com a motor de l'acompanyament de la dansa; Jordi Quintana: Una flauta aónikek de tres forats... consecutius; Rafel Mitjans i Teresa Soler: Notícia d’un tamborinaire precolombí, i Juanma Sánchez: Tamborilero en Madrid: una visión personal. A partir de les 18h a la plaça de la Vila hi haurà audició de sardanes obligades de flabiol, una castanyada popular i un ressopó amb flabiols.

Diumenge 3 de novembre, durant tot el matí es podrà visitar la Fira de Luthiers i productes flabiolístics, amb la presència dels luthiers Quart Minvant, Xixo lutier i Pierre Jordà i Tradillibreria. En paral·lel, a les 11h hi haurà flabiols al carrer a les places i carrers d’Arbúcies, una prèvia de la cercavila central de les 12h, amb els Capgrossos de Martorell i els Flabiolaires dels Quatre Dracs; el Capgròs d'en Quirze Perich i Dimecres Flabiol; i els Gegants i Flabiolers d'Arbúcies. Finalment, a migdia hi haurà la mostra de balls i la roda de flabiols a la plaça de la vila, i a les 16.30h es posarà punt final a la Festa amb un concert a càrrec de totes les cobles i solistes participants.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.