• Fulton Sheen serà beat el proper 21 de desembre
  • Trobada de voluntaris de la Pastoral de la Salut al bisbat de Sant Feliu de Llobregat
  • Comencen les obres de restauració de l'església de Santa Maria d'Almenar
  • Convocada la 85è edició del Concurs de Pessebres i la 45è de l'infantil i juvenil
  • Nota final de l'Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola
  • 400 establiments de la demarcació de Tarragona comencen a recollir les donacions del Gran Recapte
  • El Papa convida els catòlics tailandesos a convertir-se en deixebles missioners
  • El web del Museu Diocesà de Tarragona incorpora una visita virtual a les sales d’exposició permanent
  • Els bisbes catalans parlen de la Solemnitat de Nostre Senyor Jesucrist, Rei de tot el món
  • El Papa als bisbes tailandesos: "Siguin pares del seu poble, no clericalitzin la missió"

Un erudit de la Humanae vitae nomenat vicepresident de l'Institut Joan Pau II

El teòleg que va presidir un grup d'estudi del Vaticà sobre l'encíclica Humanae vitae el 2017 ha estat nomenat vicepresident del Pontifici Institut Joan Pau II de Roma.

ACIprensa, 31 octubre 19

El P. Gilfredo Marengo, professor de l'institut, va presidir un grup d'acadèmics que van revisar els arxius històrics relacionats amb la Humanae vitae abans del seu 50è aniversari el 2018.

Al maig de 2018, Marengo li va dir a CNA –agència en anglès del Grup ACI– que la "Humanae vitae és un document autoritzat de l'Església Catòlica i és part de la tradició. Som cridats a acollir-lo tal com és i aplicar-lo amb un pla pastoral intel·ligent ".

Encara que en els mitjans van especular que el seu grup d'estudi tenia la tasca "d'actualitzar" la Humanae vitae, Marengo va rebutjar aquesta idea.

Tot i ser "l'encíclica més discutida en els últims 50 anys", "no hi ha necessitat d'actualitzar-la", va dir el sacerdot.

Lamentant la "polarització" en l'Església que envolta la Humanae vitae, que ensenya que l'anticoncepció artificial de l'acte marital és un mal moral, el sacerdot va dir que abordar la divisió "no es pot resoldre imaginant una nova doctrina o una nova activitat pastoral, sinó anant més enllà de polarització", encara que no va donar més detalls sobre el que significaria "anar més enllà" de la polarització sobre l'ensenyament del document.

El P. Marengo va ser alumne de l'Institut Joan Pau II i el 1989 va obtenir un dels primers doctorats atorgats per l'escola, en escriure una dissertació sota la guia de l'ara cardenal Angelo Scola, arquebisbe emèrit de Milà. Ha ensenyat a l'Institut Joan Pau II des de llavors.

El sacerdot va sol·licitar una conversa entre teòlegs amb opinions diferents sobre l'exhortació apostòlica del papa Francesc de 2015, Amoris laetitia.

El nomenament del P. Marengo es produeix després de mesos de controvèrsia a l'Institut Joan Pau II, fundat el 1983.

La controvèrsia va començar quan es van emetre nous estatuts o documents de govern per a l'institut al juliol de 2019.

Els nous estatuts es van emetre en resposta a un anunci del Papa el 2017 que legalment refundaria l'institut per ampliar el seu pla d'estudis, des d'un enfocament en la teologia del matrimoni i la família fins a un enfocament que també inclourà l'estudi de la família des la perspectiva de les ciències socials.

Després dels nous estatuts, estudiants, exalumnes i professors van expressar la seva preocupació sobre el paper dels membres de la facultat en la nova estructura de govern de l'institut, així com de la reducció dels cursos de teologia i l'eliminació d'algunes disciplines teològiques. També hi va haver preocupació per l'acomiadament d'alguns membres de la facultat, especialment el P. José Noriega i Mons. Livi Melina.

Molts membres de la facultat van dir que els estatuts no representaven de manera justa la visió del Papa per refundar l'institut.

Al juliol, el vicepresident sortint, P. José Granados, va suggerir que hi va haver un pacte entre els administradors de la universitat que implementen el pla de reestructuració a l'escola, i els membres de la facultat que es van oposar. No està clar si la discussió entre els administradors i la facultat ha continuat, o quin paper podria ocupar el P. Marengo en aquestes discussions.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES 22 DE NOVEMBRE

FESTIVAL CANÒLICH MUSIC AMB EL LEMA “ATREVEIX-TE. SIGUES TU MATEIX”. 7è Festival de Música CristianaOrganitzen: Bisbat d’Urgell i parròquia de Sant Julià de Lòria. Dies: 22 i 23. A càrrec de: Vocal Groove, Cesc, Dj Nira i Dj Garden. Lloc: Sant Julià de Lòria. Andorra). Més informació a dins l'agenda hi ha l'enllaç del festival.

DIUMENGE 24 DE NOVEMBRE

RETRANSMISSIÓ DE LA MISSA(des del Monestir de Sant Domènec, de les Monges Dominiques, a Sant Cugat del Vallès)Presideix la celebració: Mn. Carles Cahuana. Intervenció en els cants: Coral Tívoli, de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès, diòcesi de Sant Feliu de Llobregat). Director: Gregori Martínez Pérez. Canal: TVE 2. Hora: 10.30 h.

DIMECRES 27 DE NOVEMBRE

“LA QUARTA HORA DE DIMECRES”. CONFERÈNCIA SOBRE “PER QUÈ ESTUDIAR RAMON LLULL EN TEMPS DE CRISI”. En el marc de l’Acte acadèmic amb motiu de la festivitat del beat Ramon Llull, patró de la Universitat Ramon Llull, organitzat per la Facultat de Filosofia de Catalunya. A càrrec de: Dra. Maribel Ripoll. Lloc: Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona, c. Diputació, 231, Barcelona. Hora: 12.10 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.