• La col·lecta "Òbol de Sant Pere" s'ajorna al 4 d'octubre
  • El Papa: la missió és un do gratuït de l'Esperit, no el resultat d'estratègies
  • Càritas segueix repartint targetes moneder per la compra d’aliments a les famílies afectades per la COVID-19
  • Mor a Bolívia el jesuïta català Maurici Barcardit
  • Pilar Ribas: “La majoria de persones que han vingut a Càritas no saben si en acabar el confinament tindran feina”
  • El Cardenal Czerny lliura els II Premi Pare Arrupe de Drets Humans
  • El bisbe Justí Guitart d’Urgell
  • CELAM i Religions per la pau: Proximitat als musulmans per la fi del Ramadà
  • Els bisbes catalans parlen de la 54a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials
  • La basílica del Sant Sepulcre reobre les seves portes aquest diumenge 24 de maig

El santuari, font del turisme religiós

El turisme religiós és un fenomen complex en el que intervenen aspectes tan diversos com les motivacions dels visitants o les activitats que realitzen. Però un tret que és innegable és que necessita d’uns espais concrets per a desenvolupar-se. Un d’aquests espais són els santuaris. Un santuari es defineix com un espai sagrat que acull o rep pelegrins. Per això, el santuari és una de les mostres més antigues de turisme religiós, al mateix temps que es manté en l’actualitat.

Abadia de Montserrat, 30 octubre 19

Les X Jornades Universitàries de Turisme Religiós, organitzades per l’Abadia de Montserrat i les Universitats de Barcelona i de Girona, que tindran lloc els dies 18 i 19 de novembre al Monestir de Montserrat, es plantegen com una reflexió al voltant de la naturalesa i la situació dels santuaris avui en dia i com es relacionen amb els pelegrinatges, que són una forma de turisme encara actualment vigents, tal com es constata amb els diferents casos presentats.

La voluntat d’aquestes jornades és realitzar una aproximació a alguns dels conceptes més rellevants, des dels conceptes i definicions més generals fins a la concreció en determinades tipologies d’espais com són els monestirs i els santuaris. El coneixement de tots aquests aspectes, des dels conceptes més generals com els relacionats amb la simbologia o l’art; fins a aspectes més concrets com la gestió, permetran als professionals del turisme entendre millor aquests espais per tal d’explicar-los als visitants, millorar la qualitat dels productes oferts o comprendre les motivacions dels pelegrins.

Les Jornades, que ofereixen als estudiosos i professionals del turisme un espai de reflexió i debat dels diversos aspectes que conformen aquest àmbit específic del món del turisme, estan adreçades principalment a guies turístics, estudiants, gestors de turisme cultural, i a les persones interessades en la millora de la conceptualització, gestió i innovació en el turisme religiós.

Aquestes jornades estan coordinades pel G. Gabriel Soler, director de l’Scriptorium Biblicum et Orientale de Montserrat; la Dra. Dolors Vidal, directora de la Càtedra G. Cultura i Turisme, Calonge-Sant Antoni; i per la Dra. Sílvia Aulet, especialista en turisme religiós i espiritual, i professora de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona.

El professorat el formen: Jordi Pigem, Doctor en Filosofia; P. Mariano Gastalver, Prior del Santuari de Lluc (Mallorca); Pilar Valdés Arroyo, responsable de Turismo Religioso y de Peregrinaciones del Instituto  de Turismo de la Región de Murcia; Laura de Castellet, Llicenciada en Belles Arts, Màster en Cultures Medievals, doctorand en Història; P. Josep-Enric Parellada, Llicenciat en Dret Civil i Canònic. Rector emèrit del Santuari de Montserrat. Director emèrit del Dpt. de Turisme, Santuaris i Pelegrinatges de la CEE y actual Prefecte d’estudis del Monestir de Montserrat i de la Província Hispànica; Dr. Gonzalo Tejerina, Licenciado en Filosofía y Doctor en Teología es Catedrático de Teología Fundamental en la Facultad de Teología de la Universidad Pontificia de Salamanca; P. Xavier Melloni, antropòleg, teòleg i fenomenòleg de la religió; P. Josep Lluís Iriberri, director de l’Oficina del Pelegrí del Camí Ignasià, Professor a la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera–Sant Ignasi; Hospitalers de Montserrat, Associació dels amics del Camí de Sant Jaume de Sabadell; Rafael Capitán, director de “Turismo y Peregrinaciones 2000”; i Mn. Jordi Font, capellà del Santuari del Mont.

El programa de les jornades és el següent:

Dilluns 18 de novembre

9.30h               Què és un santuari? Els santuaris avui, pel G. Gabriel Soler

10.30h             L’espiritualitat avui, per Jordi Pigem

12h                  El santuari de Lluc, on estem i on anem?, pel P. Mariano Gastalver

15h                  El Camino de Levante a Caravaca de la Cruz: ejemplo de éxito en la promoción del Turismo Religioso, per Pilar Valdés

16h                  Campanes: paisatge sonor, paisatge espiritual, per Laura de Castellet

Dimarts 19 de novembre

9.30h               Els santuaris, espais acollida i missió, pel P. Josep-Enric Parellada

10.30h             El camino de Santiago, un camino de vida y fe, per Gonzalo Tejerina

12h                  El sagrat en els santuaris, pel P. Xavier Melloni

15h                  Taula rodona moderada per Sílvia Aulet:

L’experiència sanadora del pelegrinatge. El Camí Ignasià i els Exercicis Espirituals (P. Josep Lluís Iriberri)

Els Hospitalers en el camí (Associació dels amics del Camí de Sant Jaume de Sabadell)

Turismo y Peregrinaciones 2000 (Rafael Capitán)

Santuari del Mont (Mn. Jordi Font)

L’organització tècnica de les X Jornades Universitàries de Turisme Religiós anirà a càrrec de la Fundació Abadia de Montserrat 2025. Informació i inscripcions: 93 877 77 25 / fundacio2025@abadiamontserrat.net.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.