Divendres, 3 d'Abril de 2020
Sant Ricard, bisbe
  • Els Salesians de Don Bosco davant la pandèmia del coronavirus
  • La Setmana Santa a Montserrat, en directe per les TV de la Xarxa de Comunicació Local i Montserrat RTV
  • La Catedral de Girona oferirà en streaming les celebracions litúrgiques de la Setmana Santa
  • Horaris de Setmana Santa als mitjans de comunicació
  • Setmana Santa a la Catedral de Barcelona
  • El Seminari de Vic cedeix 30 habitacions per a pacients de coronavirus
  • La gent més empobrida s'està tornant encara més pobre perquè no pot assumir l'alt cost de la vida
  • Celebració de la Setmana Santa a la Diòcesi d'Urgell
  • 24 hores d'activitat esportiva a favor del Banc dels Aliments
  • Els bisbes catalans parlen de la Setmana Santa en temps de pandèmia

L'Església ortodoxa grega reconeix l'Església ucraïnesa

El Sínode de Bisbes de l'Església Ortodoxa de l'Hèl·lade, presidit per l'arquebisbe d'Atenes, Ieronymos II (Liapis), va reconèixer l'autocefàlia de l'Església ucraïnesa, que fos concedida pel patriarca de Constantinoble a principis d'aquest any. El 12 d'octubre passat, després d'una litúrgia solemne, el tema va ser sotmès a votació per majoria, segons el nombre de bisbes presents a l'assemblea.

AICA, 14 octubre 19

En el seu discurs, -va informar AsiaNews- Ieronymos va recordar que la qüestió ja havia estat prou tractada en les reunions anteriors del Sínode, que ja havia estat sotmesa a les diferents comissions sinodals, a les qüestions dogmàtiques i canòniques i a la qual es dedica a les relacions interortodoxes i intercristianes. El 13 d'agost, aquestes comissions van presentar les seves conclusions davant la Secretaria General del Sínode. Segons aquestes, no hi ha objeccions canòniques o d'un altre tipus per a tal reconeixement, i per això estan "plenament d'acord i donen suport" la iniciativa del patriarcat ecumènic.

El Sínode també va expressar algunes precisions respecte a la qüestió general de la institució de l'autocefàlia, recordant que l'Església ucraïnesa sempre ha estat sota l'autoritat del patriarca de Constantinoble, malgrat les objeccions que el Patriarcat de Moscou va expressar referent a això. Només el patriarca ecumènic pot definir l'estat jurídic de les altres Esglésies ortodoxes, i establir la seva comunió amb les altres Esglésies autocèfales.

L'autocefàlia ucraïnesa va ser definida com "extremadament útil i important, fins i tot per a les relacions entre les esglésies germanes d'Ucraïna i Rússia", donant plena expressió a l'Església "de la República independent d'Ucraïna". La deliberació dels membres del Sínode, que no va estar exempta de tensions, va ser definida com "constructiva"; set bisbes van demanar ajornar un cop més la seva decisió, però la majoria dels 80 bisbes presents finalment va votar per donar un tancament a la qüestió. Formalment, el reconeixement esdevé actiu un cop que l'arquebisbe d'Atenes nomena el metropolita de Kíev durant la litúrgia; s'espera que Epifani (Dumenko) sigui convidat a Kíev, per concelebrar amb Ieronymos a Atenes.

La reacció de Moscou no es va fer esperar: el portaveu del Departament d'Assumptes Interns del patriarcat rus, el protoierej Nikolaj Balashov, va difondre un comunicat en el qual lamenta que els grecs finalment hagin pres aquesta decisió, "tot i que molts jerarques van demanar abstenir-se de prendre una decisió precipitada, la resposta la donarà el Sínode del Patriarcat de Moscou "; el més probable és que aquest últim decideixi interrompre les relacions amb Atenes.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les vespres cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 19.00 h.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.