Divendres, 18 d'Octubre de 2019
Sant Lluc, evangelista
  • XV Jornades d’Atenció Espiritual i Religiosa
  • Els bisbes de Costa Rica donen suport a la iniciativa "40 dies per la vida" en contra de l'avortament
  • Monsenyor Auza a l'ONU: "El futur de la humanitat està en l'actual generació"
  • "Val la pena viure la fe de l'Església?"
  • Papa Francesc: "Un evangelitzador afavoreix la trobada dels homes amb Déu"
  • Juan de la Rubia inaugura aquest dissabte el VII Festival Internacional d’Orgue de Poblet
  • El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, guanya el premi Abat Marcet
  • El Concurs Bíblic de Catalunya arriba a la 35a edició
  • Sínode: "Els laics són el cor de l'Església"
  • Els bisbes parlen del Domund

150 anys de missió de les escoles catòliques a Jordània

Amb la presència del viceprimer ministre jordà Marwan Moasher, del vicari patriarcal del Patriarcat Llatí de Jerusalem, monsenyor William Shomali i del patriarca llatí emèrit, monsenyor Fouad Twal, les escoles catòliques del Patriarcat van celebrar el 150è aniversari de l'inici de la seva aventura a les terres que avui governa el Regne Hachemita. La cerimònia del 150è aniversari de la fundació de les primeres escoles catòliques a les terres més enllà del riu Jordà, va tenir lloc el dissabte 5 d'octubre a Amman, al Centre de Nostra Senyora de la Pau.

AICA, 9 octubre 19

El pare Wissam Mansour, director general de les escoles del Patriarcat Llatí a Jordània, va informar que actualment les 25 escoles i 18 jardins d'infància a Jordània que formen part del Patriarcat Llatí de Jerusalem serveixen a una població escolar de 11.000 estudiants, tant cristians com musulmans.

La primera escola catòlica en el territori de l'actual Jordà, va ser fundada a la ciutat de Salt per don Alessandro Macagno, el mític Abuna Skandar, qui va predicar l'Evangeli a les tribus de beduïns cristians perduts més enllà del Jordà, vivint com en tenda de campanya i portant darrere un altar mòbil per celebrar l'Eucaristia.

En aquest moment, el governador otomà no va voler concedir el permís: van ser els habitants locals, cristians i musulmans, els qui junts van vèncer la resistència. Fins i tot els beduïns musulmans havien comprès que només podien esperar coses bones de l'home que els ensenyava a llegir i escriure.

A la segona meitat del segle XIX, les escoles fundades més enllà del Jordà pels sacerdots del Patriarcat Llatí de Jerusalem, acabat erigit, van ser les primeres escoles, obertes en un món tancat i marginal; definit per les pràctiques socials tribals. Ensenyar als ignorants és una obra de misericòrdia espiritual. I l'ensenyament ofert a tots -cristians i musulmans; pobres i rics; tribus del nord i tribus del sud- va ser el passaport que va permetre que el testimoni apostòlic s'arrelés en zones rurals o desèrtiques, que durant segles no havien vist cap iniciativa pastoral catòlica.

Gràcies a la seva tasca educativa, les escoles catòliques de Jordània van adquirir molt de temps plens drets de ciutadania al país. Quan es va crear el Regne Haiximita de Jordània, la xarxa escolar del Patriarcat Llatí -que aviat va estar flanquejada per grans escoles inaugurades a Amman per congregacions religioses catòliques- seguia sent l'únic sistema educatiu "natiu" existent.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS, 17 D'OCTUBRE

INAUGURACIÓ DEL CURS ACADÈMIC 2019-2020 DE L’INSTITUT “SANT FRUCTUÓS” DE TARRAGONA. Eucaristia presidida per Mons. Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona i lliçó inaugural sobre “La misión universal en el dinamismo de la Iglesia local: un paradigma para la actividad pastoral”. Organitza: Institut Superior de Ciències Religioses “Sant Fructuós”. A càrrec del: Dr. Eloy Bueno de la Fuente, doctor en Missionologia per la Universitat Urbaniana de Roma. Lloc: Centre Tarraconense “el Seminari”, c. Sant Pau, 4, Tarragona. Hora: a les 18.30 h, Eucaristia a la Capella del Seminari; a les 19 h, acte d’inauguració a l’Espai Catedral.

CONFERÈNCIA AMB EL TEMA “APRENDRE A MIRAR AMB ALEGRIA”. A càrrec de: Mn. Simó Gras, plebà de Montblanc. Lloc: parròquia de Sant Joan Baptista, Reus. Hora: 20 h        

DISSABTE, 19 D'OCTUBRE

TROBADA INTERDIOCESANA “EL TREN MISSIONER”. Acte inserit en el Mes Missioner Extraordinari. Organitzen: Cristians Sense Fronteres i delegacions diocesanes de missions de Catalunya. Lloc: Monestir de Santa Maria, Montserrat. Hora: 9.30 h

DIMECRES, 23 D'OCTUBRE

PREVENCIÓ DE LA RADICALITZACIÓ: RELIGIÓ A L'ESCOLA. Comptarà amb la participació de diverses personalitats, entre les quals en destaquen el Sr. Marcel·lí Joan, director general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Joan Heràndez i Serret, director del Grup de Treball Estable de Religions (GTER), i el Sr. Mohamed el Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), entre d'altres. Lloc: Facultat de Dret (UB). Aula Magna. Hora: 19.00 h

DISSABTE, 26 D'OCTUBRE

SESSIÓ DE BIOÈTICA DE LA SECCIÓ DE GINECOLOGIA DE METGES CRISTIANS DE CATALUNYA SOBRE EL PROBLEMA PSICOLÒGIC QUE DEIXA L'AVORTAMENT VOLUNTARI. "Síndrome postaborto, una realidad incómoda". Els ponents seran la Dra. Montse Lafuente, psiquiatra, i Teresa Lamarca, coordinadora de projecte Raquel. Posteriorment hi haurà un col·loqui i l'assessorament ètic-moral de Mn. Joan Costa, consiliari. Lloc: C/ Calàbria, 273-275, entresòl 4a, Barcelona. Hora: De 10.30 h a 13.00 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.