Dimarts, 26 de Maig de 2020
Sant Felip Neri, prevere
  • Els franciscans de Terra Santa celebren la festa de l'Ascensió
  • Càritas Andorra participa a l’Assemblea de Càritas Europa
  • El projecte Oikia liquida existències de comerç just per a centrar-se en l'empoderament de les persones
  • El bisbe de Terrassa celebra l'Ascensió a la Catedral del Sant Esperit
  • Jornada Mundial de les Comunicacions Socials
  • El Papa demana unió amb els catòlics xinesos i els expressa la seva proximitat
  • 1 de juny: Reobertura al públic dels Museus Vaticans
  • Coronavirus: una sola humanitat, una vulnerabilitat compartida
  • El Papa anuncia un any especial per la cura de la creació
  • 25 anys després de "Ut unum sint", entre la profecia i la resistència

Sínode Amazònic: L'Església confessa els "pecats ecològics". Que els sacerdots siguin sants

El segon dia de treball del Sínode especial per a la Regió Panamazònica va concloure amb la quarta Congregació. 182 pares van estar presents a la sala. Aquesta sessió de la tarda d'aquest dimarts 8 d'octubre també es va celebrar en presència del Papa.

Vatican News, 9 octubre 19

La violació sistemàtica dels drets dels pobles originaris de l'Amazònia i la vida en risc de tota la regió, ferida en el seu hàbitat, van ser el centre de la reflexió de la quarta congregació del Sínode dels Bisbes.

No a la indiferència, sí a la responsabilitat

Hi ha una forta crida perquè l'Església, amb la seva veu autoritzada en el camp moral i espiritual, protegeixi sempre la vida, denunciant les moltes estructures de mort que l'amenacen. No a l'individualisme o la indiferència que ens fa mirar la realitat com a espectadors, com en una pantalla. Sí a una conversió ecològica centrada en la responsabilitat i en una ecologia integral que posi en el centre per sobre de tota dignitat humana, que ha estat trepitjada massa vegades.

La comunitat internacional s'enfronta a les violacions dels drets humans

La inacceptable situació de degradació del medi ambient a la regió panamazònica ha de ser presa seriosament per tota la comunitat internacional, que sovint és indiferent al vessament de sang innocent. Les poblacions autòctones, custòdies de les reserves naturals, evangelitzades per la Creu de Crist, han de ser considerades com a aliades en la lluita contra el canvi climàtic des del punt de vista sinodal, és a dir, com en un camí "junts", en amistat. En la intervenció d'un delegat en aquest sentit, es va destacar la necessitat d'unir forces i dialogar, perquè l'amistat -va dir- "respecta, protegeix i té cura". La invitació a l'Església a ser aliada dels moviments socials de base, a escoltar humil i acollidorament la cosmovisió amazònica, a comprendre els diferents significats, comparats amb la tradició occidental, que les cultures locals donen als símbols rituals, va sorgir de moltes parts.

Major coneixement dels "pecats ecològics"

S'ha destacat el desenvolupament sostenible, socialment just i inclusiu, que combina el coneixement científic i tradicional, perquè el futur de l'Amazònia, una realitat viva i no un museu, és a les nostres mans. També volem una conversió ecològica que ens faci percebre la gravetat del pecat contra el medi ambient com un pecat contra Déu, contra el nostre proïsme i contra les generacions futures. D'aquí la proposta d'aprofundir i difondre una literatura teològica que inclogui juntament amb els pecats, tradicionalment coneguts, els "pecats ecològics".

Promoure el diaconat indígena permanent

La reflexió sobre els ministeris es va enriquir amb la crida a unir forces en la formació de missioners amazònics, laics i consagrats. Cal involucrar més als pobles indígenes en l'apostolat, començant per la promoció del diaconat indígena permanent i la valorització del ministeri laïcal, entès com una autèntica manifestació de l'Esperit Sant. També hi ha una crida a una major participació de les dones en l'Església.

Reflexió sobre la vocació sacerdotal

El tema dels criteris d'admissió al ministeri ordenat s'ha reprès en més d'un discurs. N'hi ha que han instat a la pregària per les vocacions, demanant la transformació de l'Amazònia en un gran santuari espiritual des del qual elevar l'oració al "Mestre dels sembrats" perquè enviï nous obrers de l'Evangeli. La insuficiència del nombre de preveres - s'observà - és un problema no només amazònic, sinó comú a tot el món catòlic. D'aquí, la crida a un seriós examen de consciència sobre com es viu avui la vocació sacerdotal. En efecte, la manca de santedat és un obstacle per al testimoni evangèlic: els pastors no sempre porten amb si l'olor de Crist i acaben fent fora a les ovelles que estan cridades a conduir.

El perfum de la santedat i dels joves

També es va destacar el lluminós exemple dels màrtirs de l'Amazònia, com el de dos servents de Déu assassinats a Mato Grosso: el pare salesià Rudolf Lunkenbein i el laic Simão Cristino Koge Kudugodu. La conversió ecològica és de fet, en primer lloc, la conversió a la santedat. La santedat té un enorme poder d'atracció entre els joves, per als que es requereix una pastoral renovada, més dinàmica i atenta. S'ha demanat que es destaquin els nombrosos testimonis de bons sacerdots, també a través dels mitjans de comunicació, i no només els escàndols existents que desgraciadament ocupen tantes pàgines de diaris. A més, si els flagells com la violència, les drogues, la prostitució, la desocupació i el buit existencial amenacen les noves generacions, cal assenyalar que hi ha exemples positius de molts joves catòlics.

La memòria del Cardenal Serafim Fernandes d'Araújo

També es van centrar en el tema de la immigració, que a l'Amazònia té moltes cares, però que sempre requereix una acció eclesial coordinada basada en l'acollida, la protecció, la promoció i la integració. La quarta congregació presidida pel Papa es va obrir amb la pregària de tota l'assemblea pel Cardenal Serafim Fernandes d'Araújo, mort avui a Belo Horizonte.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.