Divendres, 18 d'Octubre de 2019
Sant Lluc, evangelista
  • XV Jornades d’Atenció Espiritual i Religiosa
  • Els bisbes de Costa Rica donen suport a la iniciativa "40 dies per la vida" en contra de l'avortament
  • Monsenyor Auza a l'ONU: "El futur de la humanitat està en l'actual generació"
  • "Val la pena viure la fe de l'Església?"
  • Papa Francesc: "Un evangelitzador afavoreix la trobada dels homes amb Déu"
  • Juan de la Rubia inaugura aquest dissabte el VII Festival Internacional d’Orgue de Poblet
  • El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, guanya el premi Abat Marcet
  • El Concurs Bíblic de Catalunya arriba a la 35a edició
  • Sínode: "Els laics són el cor de l'Església"
  • Els bisbes parlen del Domund

Sínode Amazònic: Els joves, protagonistes de l'ecologia integral

A la tarda del dilluns 7 d'octubre, el treball del Sínode especial per a la Regió Panamazònica va continuar, en presència del Papa, amb la 2a Congregació General i amb les eleccions dels membres de la Comissió per a l'elaboració del document final i de la Comissió per a la Informació. 176 pares sinodals a l'Aula.

Vatican News, 8 octubre 19

Greta Thunberg i el protagonisme dels joves

Després, hi va haver espai per a les intervencions dels Pares sinodals, sobre diversos punts de l'Instrumentum Laboris. En continuïtat amb el Sínode sobre la Joventut de 2018, hem reflexionat sobre la importància del protagonisme juvenil en l'ecologia integral, amb l'exemple de la jove activista sueca Greta Thunberg i la iniciativa "La vaga pel clima". "L'opció pels joves", la necessitat de dialogar amb ells sobre qüestions de protecció de la Creació ha estat esmentades diverses vegades, juntament amb la necessitat de reforçar el compromís social dels infants, capaç d'estimular l'Església a ser profètica en aquest camp. El cor jove -es va dir- vol construir un món millor, perquè la generació de joves representa una doctrina social en moviment.

Més que molts altres, els joves d'avui senten la necessitat d'establir una nova relació amb la Creació, una relació que no sigui depredadora, sinó atenta al patiment del planeta. Per això, el tema del medi ambient -que és també ecumènic i interreligiós- ha de ser vist per l'Església com un desafiament positiu, com una exhortació al diàleg amb els joves, ajudant-los en el discerniment adequat perquè el seu compromís amb la protecció de la creació no sigui només un eslògan "verd i de moda", sinó que es converteixi realment en una qüestió de vida o mort, per a l'home i per al planeta.

Protecció de les aigües subterrànies

A més, diversos Pares sinodals han demanat la protecció de les aigües subterrànies de la contaminació química resultant de la producció multinacional, perquè els pobles indígenes puguin sobreviure preservant la cultura i seguint nous camins d'evangelització. Les massives activitats mineres industrials han estat esmentades en diverses intervencions en aquesta sala, amb especial preocupació pels abusos comesos per algunes empreses, que tenen greus conseqüències per als pobles indígenes. Per aquesta raó, els bisbes han reclamat repetidament la necessitat de respectar tant els drets humans com els ambientals, perquè una veritable ecologia integral requereix un nou equilibri entre l'home i la natura.

Els combustibles fòssils i la qüestió climàtica

La sala també ha examinat la qüestió del clima, els canvis estan distorsionant la Creació. S'ha dit que el clima és un bé mundial, un bé que ha de protegir-se i preservar per a les generacions futures. S'ha suggerit que hauríem de deixar d'utilitzar combustibles fòssils, especialment en els països més industrialitzats, que són els principals contaminadors.

A la sala també es va reflexionar sobre la necessitat de superar aquelles formes de colonialisme que han caracteritzat gran part de la missió dels segles passats, a favor de la preservació de les identitats culturals de l'Amazònia: cadascuna de les cultures, de fet, dóna la seva contribució a la catolicitat de l'Església, constituïda pel respecte i la complementarietat. I citant Sant Joan Pau II, els Pares sinodals han recordat que Crist anima el centre mateix de tota cultura. Perquè, al capdavall, es va subratllar que l'Església és un ecosistema complex amb una "meravellosa biodiversitat espiritual" que s'expressa en diverses comunitats, expressions culturals, formes de vida consagrada i ministeris. Sant Pau va ser citat diverses vegades com el primer apòstol de la inculturació, el qual es va convertir en "grec entre els grecs".

Ritus indígenes

També hi ha lloc per a la reflexió sobre els ritus indígenes: l'Església -s'ha dit- considera amb benevolència tot el que no està lligat a les supersticions, sempre que pugui harmonitzar amb el veritable esperit litúrgic. D'aquí el suggeriment d'iniciar a l'Amazònia un procés de compartir les experiències d'aquelles comunitats indígenes que han inculturat celebracions percerts sagraments com el baptisme, el matrimoni o l'ordenació sacerdotal. D'aquesta manera, una de les propostes que es van plantejar va ser la d'establir, ad experimentum i segons el correcte discerniment teològic, litúrgic i pastoral - un ritu catòlic amazònic per viure i celebrar la fe en Crist. Després de tot, es va subratllar, així com hi ha un ecosistema ambiental, també hi ha un ecosistema eclesial.

Els viri probati

Finalment, algunes intervencions es van centrar en la qüestió dels anomenats viri probati, descrits pel Document de Treball Sinodal com una de les propostes per assegurar freqüentment els Sagraments, on l'escassetat de sacerdots és particularment marcada: és una necessitat legítima -es va dir en la sala, però que no pot condicionar un replantejament substancial de la naturalesa del sacerdoci i de la seva relació amb el celibat, prevista per l'Església de ritu llatí. Més aviat, es va suggerir que la pastoral vocacional es dugui a terme entre els joves indígenes, per afavorir l'evangelització fins i tot en les zones més remotes de l'Amazònia, de manera que no es creïn "catòlics de primera classe" que puguin acostar-se fàcilment a l'Eucaristia i "catòlics de segona classe" que estan destinats a romandre sense el Pa de Vida durant dos anys seguits.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS, 17 D'OCTUBRE

INAUGURACIÓ DEL CURS ACADÈMIC 2019-2020 DE L’INSTITUT “SANT FRUCTUÓS” DE TARRAGONA. Eucaristia presidida per Mons. Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona i lliçó inaugural sobre “La misión universal en el dinamismo de la Iglesia local: un paradigma para la actividad pastoral”. Organitza: Institut Superior de Ciències Religioses “Sant Fructuós”. A càrrec del: Dr. Eloy Bueno de la Fuente, doctor en Missionologia per la Universitat Urbaniana de Roma. Lloc: Centre Tarraconense “el Seminari”, c. Sant Pau, 4, Tarragona. Hora: a les 18.30 h, Eucaristia a la Capella del Seminari; a les 19 h, acte d’inauguració a l’Espai Catedral.

CONFERÈNCIA AMB EL TEMA “APRENDRE A MIRAR AMB ALEGRIA”. A càrrec de: Mn. Simó Gras, plebà de Montblanc. Lloc: parròquia de Sant Joan Baptista, Reus. Hora: 20 h        

DISSABTE, 19 D'OCTUBRE

TROBADA INTERDIOCESANA “EL TREN MISSIONER”. Acte inserit en el Mes Missioner Extraordinari. Organitzen: Cristians Sense Fronteres i delegacions diocesanes de missions de Catalunya. Lloc: Monestir de Santa Maria, Montserrat. Hora: 9.30 h

DIMECRES, 23 D'OCTUBRE

PREVENCIÓ DE LA RADICALITZACIÓ: RELIGIÓ A L'ESCOLA. Comptarà amb la participació de diverses personalitats, entre les quals en destaquen el Sr. Marcel·lí Joan, director general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Joan Heràndez i Serret, director del Grup de Treball Estable de Religions (GTER), i el Sr. Mohamed el Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), entre d'altres. Lloc: Facultat de Dret (UB). Aula Magna. Hora: 19.00 h

DISSABTE, 26 D'OCTUBRE

SESSIÓ DE BIOÈTICA DE LA SECCIÓ DE GINECOLOGIA DE METGES CRISTIANS DE CATALUNYA SOBRE EL PROBLEMA PSICOLÒGIC QUE DEIXA L'AVORTAMENT VOLUNTARI. "Síndrome postaborto, una realidad incómoda". Els ponents seran la Dra. Montse Lafuente, psiquiatra, i Teresa Lamarca, coordinadora de projecte Raquel. Posteriorment hi haurà un col·loqui i l'assessorament ètic-moral de Mn. Joan Costa, consiliari. Lloc: C/ Calàbria, 273-275, entresòl 4a, Barcelona. Hora: De 10.30 h a 13.00 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.