Divendres, 18 d'Octubre de 2019
Sant Lluc, evangelista
  • XV Jornades d’Atenció Espiritual i Religiosa
  • Els bisbes de Costa Rica donen suport a la iniciativa "40 dies per la vida" en contra de l'avortament
  • Monsenyor Auza a l'ONU: "El futur de la humanitat està en l'actual generació"
  • "Val la pena viure la fe de l'Església?"
  • Papa Francesc: "Un evangelitzador afavoreix la trobada dels homes amb Déu"
  • Juan de la Rubia inaugura aquest dissabte el VII Festival Internacional d’Orgue de Poblet
  • El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, guanya el premi Abat Marcet
  • El Concurs Bíblic de Catalunya arriba a la 35a edició
  • Sínode: "Els laics són el cor de l'Església"
  • Els bisbes parlen del Domund

Omella: «La URL ha de ser l’ànima de la societat amb valors de fraternitat i esperança»

Amb motiu de l’inici de curs, la Universitat Ramon Llull (URL) ha celebrat l’acte inaugural. Enguany, ha tingut lloc a la Salle, on s’han reunit els membres del patronat i del professorat, així com alguns dels alumnes per fer balanç del curs anterior i plantejar alguns dels reptes de la Universitat. Prèviament a l’acte acadèmic, l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella ha celebrat la missa al Santuari de Santa Maria de Valldonzella.

Arquebisbat de Barcelona, 8 octubre 19

Durant l’homilia, el cardenal Omella ha fet una crida a la missió dels cristians: «fer el bé estimant Déu i les persones». “Estimar”, aquest ha estat el gran repte que el cardenal ha demanat, per ser exemples d’allò que va demanar Jesús, i així, evangelitzar. 

«Tenim la missió i encàrrec de ser testimonis en mig del món per mostrar qui és Jesús», ha dit Omella. En aquest sentit, ha fet una crida la gran responsabilitat de l’Església: «Evangelitzar». «L’Església no existeix més que per evangelitzar» – ha dit Omella citant Pau VI-. Per fer-ho ha demanat ser testimonis de Jesús sent exemple d’una vida coherent. «La clau és no deixar mai de ser deixebles i estar darrere d’Ell».

Ha demanat als educadors «saber ensenyar ciències humanes al costat d’un testimoni de vida, treballant per una societat cristiana, lliure en pau i desenvolupada».

Acte acadèmic

Després de la celebració ha tingut lloc l’acte acadèmic a la Sala de Congressos de l’edifici Sant Jaume del campus de la Salle.

El president del Patronat de la URL, Josep Martínez Rovira ha obert els parlaments, assegurant que «l’educació i els avenços han de contribuir en la millora del medi ambient, de la pau i de la societat». 

Rovira ha remarcat la responsabilitat de les universitats cristianes, les quals «s’han d’implicar en un desenvolupament humà, just i sostenible». Ha recordat que «el  projecte universitari ha d’estar al servei de les persones, les quals ens transformem per continuar desenvolupament la nostra missió».

Educar la societat del benestar

També ha pres la paraula el secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, el Dr. Francesc Xavier Grau. Ha felicitat la trajectòria de la Universitat i ha fet especial menció de la Ramon Llull com «un instrument d’internacionalització de l’educació i una màquina de generació de coneixement». Així mateix, s’ha referit a la institució docent com «la prova d’un creixement sostingut i creixent que s’està consolidant com una entitat investigadora amb una mirada cap al món». 

Grau ha garantit el suport de la Generalitat a la URL, amb la intenció de mantenir «un sistema universitari que sigui generador de coneixement». «Cal maximitzar la generació del coneixement i la transferència d’aquest per aprofitar-ho al màxim». En aquest sentit ha mencionat el  Pacte Nacional per la Societat del Coneixement, el qual es proposa «fer del coneixement la base de l’estat del benestar d’una societat». 

«No perdem les nostres arrels!»

Per la seva banda, el cardenal Joan Josep Omella ha recordat els orígens de la Ramon Llull i la seva identitat cristiana, amb «l’objectiu d’evangelitzar». Insistint en l’homilia que havia pronunciat feia unes hores, ha convidat el professorat i patronat a ser testimonis de Jesús pels alumnes. 

«Nosaltres que estem en una institució d’inspiració cristiana no podem amagar la nostra identitat. Cal que siguem testimonis de coherència. Un testimoni que impacti a la gent!», ha exclamat. «No perdem les nostres arrels de valors humans, democràtics i de justícia. Que la URL treballi sent l’ànima de la societat, que donant valors, fraternitat i esperança en la humanitat», ha afegit.

Agents transformadors

Per acabar, el rector de la Universitat Ramon Llull, el Dr. Josep Maria Garrell, ha agraït la implicació de tots en el projecte de la URL i l’assistència dels convidats. En la línia d’Omella ha instat que «les universitats han de ser frontera i agents de transformació social que han de posar les persones per sobre de tot». Una idea en la línia del Pla Pastoral que posa en marxa la diòcesi, i que Garrell ha recordat que la URL té en consideració en la presa de decisions.

D’altra banda, ha exposat la necessitat d’estar enmig les societats transformant. «Cal educació com a recepta social. No ens podem aïllar dels grans debats polítics. No ens pot ser aliè, perquè en aquest moment hem de continuar fomentant la convivencia pacífica i apel·lant al respecte, la cohesió i defensa dels drets de les persones», ha afegit.

Lliço inaugural

L’encarregat de conduir la lliçó inaugural ha estat el vicepresident adjunt de la Crue Universidades Españolas i rector de la Universidad de Vigo, Dr. Salustiano Santos, que ha desenvolupat la ponència amb el nom: El compromiso de la universidad con la sociedad. La transferencia del conocimiento. Durant la seva intervenció ha insistit en el paper de la Universitat actual com «una institució compromesa amb el saber, l’educació i la formació».

Santos ha exposat que els nous patrons per a les universitats espanyoles s’han de basar en la condició «social, cultural i respectuosa amb el medi ambient. Sostenible, eficient, orientada a l’empresa productiva i socialment compromesa».«La universitat ha d’esprémer tots els seus potencials per transferir els coneixement i així conduir cap al benestar social».


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS, 17 D'OCTUBRE

INAUGURACIÓ DEL CURS ACADÈMIC 2019-2020 DE L’INSTITUT “SANT FRUCTUÓS” DE TARRAGONA. Eucaristia presidida per Mons. Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona i lliçó inaugural sobre “La misión universal en el dinamismo de la Iglesia local: un paradigma para la actividad pastoral”. Organitza: Institut Superior de Ciències Religioses “Sant Fructuós”. A càrrec del: Dr. Eloy Bueno de la Fuente, doctor en Missionologia per la Universitat Urbaniana de Roma. Lloc: Centre Tarraconense “el Seminari”, c. Sant Pau, 4, Tarragona. Hora: a les 18.30 h, Eucaristia a la Capella del Seminari; a les 19 h, acte d’inauguració a l’Espai Catedral.

CONFERÈNCIA AMB EL TEMA “APRENDRE A MIRAR AMB ALEGRIA”. A càrrec de: Mn. Simó Gras, plebà de Montblanc. Lloc: parròquia de Sant Joan Baptista, Reus. Hora: 20 h        

DISSABTE, 19 D'OCTUBRE

TROBADA INTERDIOCESANA “EL TREN MISSIONER”. Acte inserit en el Mes Missioner Extraordinari. Organitzen: Cristians Sense Fronteres i delegacions diocesanes de missions de Catalunya. Lloc: Monestir de Santa Maria, Montserrat. Hora: 9.30 h

DIMECRES, 23 D'OCTUBRE

PREVENCIÓ DE LA RADICALITZACIÓ: RELIGIÓ A L'ESCOLA. Comptarà amb la participació de diverses personalitats, entre les quals en destaquen el Sr. Marcel·lí Joan, director general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Joan Heràndez i Serret, director del Grup de Treball Estable de Religions (GTER), i el Sr. Mohamed el Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), entre d'altres. Lloc: Facultat de Dret (UB). Aula Magna. Hora: 19.00 h

DISSABTE, 26 D'OCTUBRE

SESSIÓ DE BIOÈTICA DE LA SECCIÓ DE GINECOLOGIA DE METGES CRISTIANS DE CATALUNYA SOBRE EL PROBLEMA PSICOLÒGIC QUE DEIXA L'AVORTAMENT VOLUNTARI. "Síndrome postaborto, una realidad incómoda". Els ponents seran la Dra. Montse Lafuente, psiquiatra, i Teresa Lamarca, coordinadora de projecte Raquel. Posteriorment hi haurà un col·loqui i l'assessorament ètic-moral de Mn. Joan Costa, consiliari. Lloc: C/ Calàbria, 273-275, entresòl 4a, Barcelona. Hora: De 10.30 h a 13.00 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.