Divendres, 18 d'Octubre de 2019
Sant Lluc, evangelista
  • XV Jornades d’Atenció Espiritual i Religiosa
  • Els bisbes de Costa Rica donen suport a la iniciativa "40 dies per la vida" en contra de l'avortament
  • Monsenyor Auza a l'ONU: "El futur de la humanitat està en l'actual generació"
  • "Val la pena viure la fe de l'Església?"
  • Papa Francesc: "Un evangelitzador afavoreix la trobada dels homes amb Déu"
  • Juan de la Rubia inaugura aquest dissabte el VII Festival Internacional d’Orgue de Poblet
  • El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, guanya el premi Abat Marcet
  • El Concurs Bíblic de Catalunya arriba a la 35a edició
  • Sínode: "Els laics són el cor de l'Església"
  • Els bisbes parlen del Domund

Treball decent i sou digne

Amb motiu de la Jornada Mundial pel Treball Decent, promoguda arreu del món el dia 7 d’octubre per l’Organització Internacional del Treball (OIT) i per la Confederació Sindical Internacional (CSI), més de cinquanta s’han concentrat aquesta tarda a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar polítiques d’ocupació que ajudin a revertir les conseqüències d’un mercat de treball inestable que crea una ocupació precària.

Càritas Diocesana de Barcelona, 7 octubre 19

L’acte públic, organitzat per la Plataforma Església pel Treball Decent*, ha comptat amb la participació del Casal de joves la Barceloneta, un projecte de Càritas Diocesana de Barcelona dedicat a joves d’entre 16 i 21 anys en situació de vulnerabilitat social on hi combinen activitats lúdiques i formatives. Aquests joves han sigut els encarregats d’acolorir una il·lustració del ninotaire Nando que mostra un jove i una persona de mitjana edat sostenint unes pancartes. El jove es manifesta per un futur digne, i la persona gran es manifesta per un treball decent. Ambdues persones es troben en el mateix espai, simbolitzant que, malgrat la diferència d’edat, les reclamacions que estan duent a terme han d’anar en la mateixa direcció.

Durant la lectura del manifest, les entitats convocants han constatat que si bé hi ha una creació d’ocupació sostinguda, aquesta s’està alentint, situant-se al 2% durant el 2019, un punt per sota que l’any anterior. D’altra banda, també s’ha denunciat que la subocupació és encara elevada. Segons la darrera Enquesta de Població Activa (EPA), un 43% de la població catalana amb jornada parcial voldria treballar més hores (abans de la crisi eren el 23%), el 18% dels assalariats té un contracte temporal i que el 41% dels aturats fa més d’un any que no troba feina (abans de la crisi era un 24%).

També s’ha alertat que la feina ja no és un factor suficient per sortir de la pobresa, ja que segons el darrer informe FOESSA de Catalunya, el 52% de les llars en situació d'exclusió estan sustentades per una persona ocupada. “El mercat laboral actual està creant una societat polaritzada, i la feina ha passat de ser un factor de protecció a un factor d'exclusió”, han advertit els portaveus de la Plataforma Església pel Treball Decent.

Dones i joves: les persones més afectades per la precarietat laboral

Durant l’acció pública també s’ha volgut posar rostre als col·lectius més afectats per l’atur i la precarietat laboral, apuntant que el 36,4% dels joves encara es troben sense feina. D’altra banda, s’ha incidit en la feminització de la pobresa, indicant que la taxa de parcialitat femenina és 16 punts superiors a la masculina (23% vs. 7%). Això provoca que la taxa d’exclusió social de les llars sustentades per dones se situï en el 20,7%, quatre punts per sobre de la dels homes.

En aquest context, la Plataforma Església pel Treball Decent ha demanat que la societat recuperi el sentit comunitari i fraternal, reivindicant el paper que correspon a la política exercida amb honestedat i transparència per revitalitzar el contracte social, en benefici de totes les persones.

Entre d’altres, s’ha de potenciar l’ocupació de les principals persones afectades per la precarietat i la pobresa, com són els joves, les persones amb baixa formació, els migrants o les dones. D’altra banda, s’ha reivindicat un sou mínim de 1.000 €/mes i més flexibilitat per assolir una millor conciliació laboral. Finalment, s’ha demanat revisar la manera en què s'està implementant la renda garantida de ciutadania (RGC), ja que no està arribant a les persones en situació de major vulnerabilitat.

* La Plataforma Església pel Treball Decent està conformada per les següents organitzacions: Cristianisme i Justícia, Justícia i Pau, Càritas Diocesana de Barcelona, Mans Unides, ASCA (Associació Solidària Contra l'Atur), URC (Unió de Religiosos i Religioses de Catalunya), SEDASE (Seminari de Doctrina i Acció Social de l'Església), Secretariat diocesà de Pastoral Obrera (amb els seus moviments ACO, JOC, GOAC i MIJAC), Secretariat Diocesà de Missions i la Delegació diocesana de Pastoral Social.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS, 17 D'OCTUBRE

INAUGURACIÓ DEL CURS ACADÈMIC 2019-2020 DE L’INSTITUT “SANT FRUCTUÓS” DE TARRAGONA. Eucaristia presidida per Mons. Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona i lliçó inaugural sobre “La misión universal en el dinamismo de la Iglesia local: un paradigma para la actividad pastoral”. Organitza: Institut Superior de Ciències Religioses “Sant Fructuós”. A càrrec del: Dr. Eloy Bueno de la Fuente, doctor en Missionologia per la Universitat Urbaniana de Roma. Lloc: Centre Tarraconense “el Seminari”, c. Sant Pau, 4, Tarragona. Hora: a les 18.30 h, Eucaristia a la Capella del Seminari; a les 19 h, acte d’inauguració a l’Espai Catedral.

CONFERÈNCIA AMB EL TEMA “APRENDRE A MIRAR AMB ALEGRIA”. A càrrec de: Mn. Simó Gras, plebà de Montblanc. Lloc: parròquia de Sant Joan Baptista, Reus. Hora: 20 h        

DISSABTE, 19 D'OCTUBRE

TROBADA INTERDIOCESANA “EL TREN MISSIONER”. Acte inserit en el Mes Missioner Extraordinari. Organitzen: Cristians Sense Fronteres i delegacions diocesanes de missions de Catalunya. Lloc: Monestir de Santa Maria, Montserrat. Hora: 9.30 h

DIMECRES, 23 D'OCTUBRE

PREVENCIÓ DE LA RADICALITZACIÓ: RELIGIÓ A L'ESCOLA. Comptarà amb la participació de diverses personalitats, entre les quals en destaquen el Sr. Marcel·lí Joan, director general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Joan Heràndez i Serret, director del Grup de Treball Estable de Religions (GTER), i el Sr. Mohamed el Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), entre d'altres. Lloc: Facultat de Dret (UB). Aula Magna. Hora: 19.00 h

DISSABTE, 26 D'OCTUBRE

SESSIÓ DE BIOÈTICA DE LA SECCIÓ DE GINECOLOGIA DE METGES CRISTIANS DE CATALUNYA SOBRE EL PROBLEMA PSICOLÒGIC QUE DEIXA L'AVORTAMENT VOLUNTARI. "Síndrome postaborto, una realidad incómoda". Els ponents seran la Dra. Montse Lafuente, psiquiatra, i Teresa Lamarca, coordinadora de projecte Raquel. Posteriorment hi haurà un col·loqui i l'assessorament ètic-moral de Mn. Joan Costa, consiliari. Lloc: C/ Calàbria, 273-275, entresòl 4a, Barcelona. Hora: De 10.30 h a 13.00 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.