Dimarts, 26 de Maig de 2020
Sant Felip Neri, prevere
  • Els franciscans de Terra Santa celebren la festa de l'Ascensió
  • Càritas Andorra participa a l’Assemblea de Càritas Europa
  • El projecte Oikia liquida existències de comerç just per a centrar-se en l'empoderament de les persones
  • El bisbe de Terrassa celebra l'Ascensió a la Catedral del Sant Esperit
  • Jornada Mundial de les Comunicacions Socials
  • El Papa demana unió amb els catòlics xinesos i els expressa la seva proximitat
  • 1 de juny: Reobertura al públic dels Museus Vaticans
  • Coronavirus: una sola humanitat, una vulnerabilitat compartida
  • El Papa anuncia un any especial per la cura de la creació
  • 25 anys després de "Ut unum sint", entre la profecia i la resistència

Treball decent i sou digne

Amb motiu de la Jornada Mundial pel Treball Decent, promoguda arreu del món el dia 7 d’octubre per l’Organització Internacional del Treball (OIT) i per la Confederació Sindical Internacional (CSI), més de cinquanta s’han concentrat aquesta tarda a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar polítiques d’ocupació que ajudin a revertir les conseqüències d’un mercat de treball inestable que crea una ocupació precària.

Càritas Diocesana de Barcelona, 7 octubre 19

L’acte públic, organitzat per la Plataforma Església pel Treball Decent*, ha comptat amb la participació del Casal de joves la Barceloneta, un projecte de Càritas Diocesana de Barcelona dedicat a joves d’entre 16 i 21 anys en situació de vulnerabilitat social on hi combinen activitats lúdiques i formatives. Aquests joves han sigut els encarregats d’acolorir una il·lustració del ninotaire Nando que mostra un jove i una persona de mitjana edat sostenint unes pancartes. El jove es manifesta per un futur digne, i la persona gran es manifesta per un treball decent. Ambdues persones es troben en el mateix espai, simbolitzant que, malgrat la diferència d’edat, les reclamacions que estan duent a terme han d’anar en la mateixa direcció.

Durant la lectura del manifest, les entitats convocants han constatat que si bé hi ha una creació d’ocupació sostinguda, aquesta s’està alentint, situant-se al 2% durant el 2019, un punt per sota que l’any anterior. D’altra banda, també s’ha denunciat que la subocupació és encara elevada. Segons la darrera Enquesta de Població Activa (EPA), un 43% de la població catalana amb jornada parcial voldria treballar més hores (abans de la crisi eren el 23%), el 18% dels assalariats té un contracte temporal i que el 41% dels aturats fa més d’un any que no troba feina (abans de la crisi era un 24%).

També s’ha alertat que la feina ja no és un factor suficient per sortir de la pobresa, ja que segons el darrer informe FOESSA de Catalunya, el 52% de les llars en situació d'exclusió estan sustentades per una persona ocupada. “El mercat laboral actual està creant una societat polaritzada, i la feina ha passat de ser un factor de protecció a un factor d'exclusió”, han advertit els portaveus de la Plataforma Església pel Treball Decent.

Dones i joves: les persones més afectades per la precarietat laboral

Durant l’acció pública també s’ha volgut posar rostre als col·lectius més afectats per l’atur i la precarietat laboral, apuntant que el 36,4% dels joves encara es troben sense feina. D’altra banda, s’ha incidit en la feminització de la pobresa, indicant que la taxa de parcialitat femenina és 16 punts superiors a la masculina (23% vs. 7%). Això provoca que la taxa d’exclusió social de les llars sustentades per dones se situï en el 20,7%, quatre punts per sobre de la dels homes.

En aquest context, la Plataforma Església pel Treball Decent ha demanat que la societat recuperi el sentit comunitari i fraternal, reivindicant el paper que correspon a la política exercida amb honestedat i transparència per revitalitzar el contracte social, en benefici de totes les persones.

Entre d’altres, s’ha de potenciar l’ocupació de les principals persones afectades per la precarietat i la pobresa, com són els joves, les persones amb baixa formació, els migrants o les dones. D’altra banda, s’ha reivindicat un sou mínim de 1.000 €/mes i més flexibilitat per assolir una millor conciliació laboral. Finalment, s’ha demanat revisar la manera en què s'està implementant la renda garantida de ciutadania (RGC), ja que no està arribant a les persones en situació de major vulnerabilitat.

* La Plataforma Església pel Treball Decent està conformada per les següents organitzacions: Cristianisme i Justícia, Justícia i Pau, Càritas Diocesana de Barcelona, Mans Unides, ASCA (Associació Solidària Contra l'Atur), URC (Unió de Religiosos i Religioses de Catalunya), SEDASE (Seminari de Doctrina i Acció Social de l'Església), Secretariat diocesà de Pastoral Obrera (amb els seus moviments ACO, JOC, GOAC i MIJAC), Secretariat Diocesà de Missions i la Delegació diocesana de Pastoral Social.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.