Dimarts, 26 de Maig de 2020
Sant Felip Neri, prevere
  • Els franciscans de Terra Santa celebren la festa de l'Ascensió
  • Càritas Andorra participa a l’Assemblea de Càritas Europa
  • El projecte Oikia liquida existències de comerç just per a centrar-se en l'empoderament de les persones
  • El bisbe de Terrassa celebra l'Ascensió a la Catedral del Sant Esperit
  • Jornada Mundial de les Comunicacions Socials
  • El Papa demana unió amb els catòlics xinesos i els expressa la seva proximitat
  • 1 de juny: Reobertura al públic dels Museus Vaticans
  • Coronavirus: una sola humanitat, una vulnerabilitat compartida
  • El Papa anuncia un any especial per la cura de la creació
  • 25 anys després de "Ut unum sint", entre la profecia i la resistència

Cardenal Hummes: "Aquest Sínode busca nous camins. No tinguem por a la novetat"

El relator general del Sínode Panamazònic, el cardenal brasiler Claudio Hummes, ha presentat aquest dilluns 7 d'octubre, durant la primera Congregació General de l'Assemblea Especial del Sínode, oberta ahir pel papa Francesc i que continuarà fins al 27 d'octubre, l'Instrumentum laboris, el document de treball elaborat amb suggeriments d'episcopats, estructures religioses i eclesials.

AICA, 7 octubre 19

El purpurat ha expressat la necessitat de l'Església Catòlica d'obrir les portes: "En aquests temps de canvi d'època necessita caminar al costat de tots i cada un, sobretot els que viuen a les perifèries de la humanitat. Església "en sortida". Per què sortir. Per encendre llums i escalfar cors que ajudin a la gent, les comunitats, els països i la humanitat tota a trobar el sentit de la vida i de la història ".

El Relator General va definir les llums: "primerament, l'anunci de la persona i el regne de Jesucrist, mort i ressuscitat, i la pràctica de la misericòrdia, la caritat i la solidaritat sobretot envers els pobres, els que pateixen, els oblidats i els marginats del món actual, els migrants i els indígenes ".

Aquesta llum s'expressa en "seguir caminant de forma inclusiva, convidant, acollint i encoratjant tothom sense excepcions cap al futur, com a amics i germans en el mutu respecte a les diferències".

El cardenal ha expressat que la novetat sempre produeix una mica de por, ja que ens sentim més segurs si tenim tot sota control, però en la història de la salvació, "quan Déu es revela, apareix la seva novetat -Déu ofereix sempre novetat-, transforma i demana confiança total en Ell. Ell sempre és la novetat. Llavors, no tinguem por a la novetat. No tinguem por de Crist, la novetat. Aquest Sínode busca nous camins ".

Hummes va considerar que és "just recordar, reconèixer i exaltar en aquest sínode, la història d'heroisme -i amb freqüència de martiri- de tots els missioners i les missioneres d'abans, i també d'aquells i aquelles que es troben avui a la Panamazonia. Al costat d'aquests missioners sempre hi va haver líders laics i indígenes que pel seu heroic testimoni sovint han estat assassinats, i segueixen sent-ho". També ha recordat l'aportació de l'Església en les àrees d'educació, salut, lluita contra la pobresa i contra la violació dels drets humans.

La missió de l'Església avui a l'Amazònia és el nus central del Sínode, ha afirmat el cardenal brasiler i ha insistit que per plantejar nous camins d'evangelització, calia partir de la realitat d'escassetat de recursos materials i de missioners perquè les comunitats puguin desenvolupar en plenitud, així com ha destacat l'absència gairebé total de l'eucaristia i d'altres sagraments.

D'altra banda ha insistit: "En el procés d'escolta sinodal, els pobles indígenes van manifestar de diverses formes la seva voluntat de ser recolzats per l'Església en la defensa dels seus drets i la construcció del seu futur. I van exhortar a l'Església a ser la seva fidel aliada. Perquè la humanitat té un deute gran amb els pobles indígenes dels diversos continents de la terra, i amb els de l'Amazònia també. Cal que els pobles indígenes se'ls retorni i garanteixi el dret a protagonitzar la seva pròpia història, a ser subjectes de l'esperit, i no objectes o víctimes del colonialisme. Les seves cultures, llengües, històries, identitats, espiritualitats constitueixen la riquesa de la humanitat i han de ser respectades, preservades i incloses en la cultura mundial ".

L'Església que necessita l'Amazònia és una Església oberta, actualitzada, amb dimensió mariana. Una Església dialogant, acollidora, disposada a caminar al costat de les persones i de les comunitats, va afirmar el cardenal en discurs.

Església i ecologia integral van juntes

"L'Església de l'Amazònia està conscient que la seva missió religiosa, consistentment amb la seva fe en Jesucrist, implica la cura de la Casa Comuna. Aquest vincle és la prova que el crit de la terra i el crit dels pobres de la regió són el mateix crit", ha expressat més endavant.

I va recordar: "Potser la vida a l'Amazònia mai hagi estat tan amenaçada com ara" per la destrucció i explotació ambiental, per la sistemàtica violació als drets humans bàsics de la població amazònica. Especialment la violació dels drets dels pobles originaris, com ser el dret al territori, a l'autodeterminació, a la demarcació dels territoris, i a la consulta i consentiment previs ".

"L'ecologia integral ens fa entendre que éssers humans i natura estan connectats: tots els éssers vius del planeta són fills de la terra. En conseqüència, tot el que fa mal a la terra, fa mal als éssers humans i tots els altres éssers vius del planeta", va afirmar el purpurat.

I va continuar afirmant: "Veiem llavors que Déu mateix està connectat per complet amb tota la seva creació. Aquest misteri es compleix en el sagrament de l'Eucaristia".

Proposta de temes per al treball sinodal

El cardenal Hummes va proposar diversos temes perquè siguin tractats a l'Assemblea Sinodal: a) Església en sortida a l'Amazònia i els seus nous camins; b) El rostre amazònic de l'Església: inculturació i interculturalitat en àmbit missional-eclesial; c) La ministerialitat a l'Església de l'Amazònia: presbiterat, diaconat, ministeris, el paper de la dona; d) L'acció de l'Església en la cura de la Casa Comuna: escoltar a la terra i als pobres; ecologia integral: ambiental, econòmica, social i cultural; e) L'Església amazònica en la realitat urbana; f) La qüestió de l'aigua.

Va finalitzar la seva al·locució, convidant als participants a deixar-se portar per l'Esperit Sant en aquestes jornades sinodals. "Deixin-se embolcallar en el mantell de la Mare de Déu, Reina de l'Amazònia. No cedim a l'autoreferència, sinó a la misericòrdia cap al crit dels pobres de la terra".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.