Dimarts, 26 de Maig de 2020
Sant Felip Neri, prevere
  • El Papa reprendrà el rés del Regina Coeli amb fidels a la plaça de Sant Pere
  • Assistència als oficis de Montserrat durant la Fase 1
  • La tornada de la Missa Dominical al Bisbat de Lleida
  • Una Eucaristia per commemorar el final de curs
  • El coronavirus posa en risc el primer Congrés dels nens de la Infància Missionera a Malawi
  • El Museu Episcopal de Vic reobre portes aquest dissabte amb una aposta per gaudir de l'art amb seguretat
  • Nova comunitat de la xarxa d'Hospitalitat a Sant Cugat del Vallès
  • Catholic Relief Service llança una campanya per acabar amb la fam
  • El Papa: La unitat no és només el resultat de la nostra acció, és do de l'Esperit
  • Dissabte 30 de maig la pregària del Rosari amb el papa Francesc

Sínode de l'Amazònia: Evangelització i ecologia, els temes centrals

En un marc de "greu i urgent crisi socioambiental", el Sínode per a la Regió Panamazònica tindrà com a prioritats "l'evangelització i l'ecologia", ha assenyalat aquest dijous 3 d'octubre el cardenal Lorenzo Baldisseri, secretari general del Sínode dels Bisbes durant la presentació de l'Assemblea Especial del Sínode dels Bisbes per a la Regió Panamazònica: nous camins per a l'Església i per a una ecologia integral que tindrà lloc a l'Aula Nova del Sínode al Vaticà del 6 al 27 d'octubre del 2019.

AICA, 3 octubre 19

Van intervenir en la roda de premsa, a més del cardenal Baldisseri, el cardenal Cláudio Hummes OFM, arquebisbe emèrit de San Pablo (Brasil) president de la Xarxa Eclesial Panamazònica (REPAM) i relator general, i monsenyor Fabio Fabene, subsecretari del Sínode dels Bisbes.

El cardenal Baldisseri ha començat aclarint que "si bé l'Assemblea Especial centra l'atenció en un territori específic, cada Sínode afecta sempre i en tot cas a l'Església universal. Per aquesta raó, la fase de celebració s'efectua a Roma, a la seu del Successor de Pere, i no en algun lloc de la Regió Panamazònica".

Participants

En total són 184 els pares sinodals, dels quals 136 participen ex officio; entre ells 113 provenen de les diverses circumscripcions eclesiàstiques panamazòniques. Hi ha 13 caps de dicasteris de la Cúria Romana. El nombre total també inclou als membres del Consell Presinodal, 15 religiosos escollits per la Unió de Superiors Generals i 33 membres de nomenament pontifici.

Entre els pares sinodals hi ha 28 cardenals, 29 arquebisbes, 62 bisbes residencials, 7 auxiliars, 27 vicaris apostòlics i 10 bisbes prelats, 21 membres no bisbes, entre diocesans i religiosos.

La Regió Panamazònica, ha explicat el cardenal Baldiseri, ocupa un territori de nou nacions (Guaiana Francesa, la República Cooperativa de Guyana, Surinam, Veneçuela, Colòmbia, Equador, Brasil, Bolívia, Perú). Per aquesta raó, els Pares sinodals de dret pertanyen a 7 conferències episcopals: Antilles, Veneçuela, Colòmbia, Equador, Brasil, Bolívia, Perú. Així, entre els 113 pares sinodals de les circumscripcions eclesiàstiques panamazòniques, 3 provenen de les Antilles, 6 de Veneçuela, 13 de Colòmbia, 7 de Equador, 57 de Brasil, 11 de Bolívia i 10 de Perú.

La dimensió universal de l'Església s'expressa també en els 33 membres nomenats pel Papa, que procedeixen sobretot de països i zones geogràfiques, com la conca fluvial del Congo, que presenten els mateixos problemes ecològics que constitueixen una de les dues grans àrees esmentades al títol del Sínode.

Al Sínode participen 6 delegats fraterns representants d'altres esglésies i comunitats eclesials presents en el territori amazònic i "de particular importància", ha indicat el purpurat, és també la presència de 12 convidats especials, el nombre més alt fins ara entre els participants a una Assemblea Especial. Han estat escollits per la seva alta competència científica o com a membres d'organismes que de diverses maneres duen a terme activitats de caràcter humanitari o encaminades a protegir el medi ambient".

El nombre de participants es completa amb 25 experts, nomenats en funció de les seves competències específiques en diversos àmbits.

Les auditores i auditors són 55. En aquest grup hi ha 10 religioses, "un nombre superior al dels altres sínodes, el que testifica la seva importància pastoral i missionera", ha assenyalat.

Entre els participants hi ha també 17 representants de diferents pobles originaris i grups ètnics indígenes, entre ells 9 dones.

El nombre total de dones que participen en els treballs sinodals és de 35: 2 són convidades especials, 4 expertes (de les quals 2 són monges) i 29 auditores (18 són monges).

Missió evangelitzadora

"Com evidencia el títol, el focus d'aquesta Assemblea Especial per a la Regió Panamazònica és doble: la missió evangelitzadora de l'Església en l'Amazònia, amb l'anunci de la salvació en Jesucrist al centre, i en el tema ecològic, donada la importància que el territori amazònic té per tot el planeta ", ha explicat el secretari general del Sínode.

Tenint en compte que un dels eixos temàtics del Sínode gira al voltant de les qüestions ecològiques, el cardenal Baldisseri ha anunciat que "per posar en línia el contingut de les discussions amb les pràctiques", es faran servir durant el Sínode, gots biodegradables, es reduirà l'ús de paper i es lliurarà bosses de fibra natural als participants, entre altres alternatives.

L'Instrumentum laboris "no és un document pontifici"

Davant les crítiques suscitades sobre el document de treball (Instrumentum laboris), el cardenal Baldisseri ha aclarit als periodistes que "l'Instrumentum laboris no és un document pontifici, és un recull a partir de les preguntes i de les peticions dels pobles amazònics, que han expressat les seves inquietuds. Aquestes expressions han estat recopilades, no amb una assemblea, sinó en 170 assemblees totals i altres fòrums".

I ha afegit: "l'Instrumentum laboris no és un document sinodal, és la veu de l'Església local, la veu de l'Església de l'Amazònia, l'Església de la gent, també és la veu de la Terra. L'Església va voler posar-se a l'escolta d'ells, els va convidar a parlar i ells van parlar. L'Església no ho va fer per després ignorar aquesta veu, si ho va fer és perquè vol escoltar la veu d'aquesta gent. Aquest és un camí sinodal".

"L'Instrumentum laboris no va ser un document redactat en un tres i no res", i per tant, ha continuat, "si hi ha un cardenal o un bisbe que no està d'acord, que considera que hi ha continguts que no estan bé, jo crec que cal posar-nos a l'escolta sense jutjar, perquè no és un document del magisteri, és un document de treball que se'ls brindarà als pares sinodals i que estarà a la base per poder treballar a l'assemblea sinodal, per després redactar des de zero el document final ".

Així i tot, el cardenal Baldisseri ha aclarit que "cadascú té el dret a expressar la seva opinió", i ha valorat que "les crítiques poden ser positives perquè poden posar en relleu certs elements que potser calgui reflexionar més, així que jo els convido a assumir aquesta perspectiva perquè les crítiques realment poden contribuir a realitzar un treball ben fet".

"Tot el treball que fem és per ajudar al Sant Pare, al final d'aquest recorregut, perquè després ell decideixi, opti per una instrucció o una carta apostòlica postsinodal, ja que aquest serà el document final".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.