Divendres, 18 d'Octubre de 2019
Sant Lluc, evangelista
  • XV Jornades d’Atenció Espiritual i Religiosa
  • Els bisbes de Costa Rica donen suport a la iniciativa "40 dies per la vida" en contra de l'avortament
  • Monsenyor Auza a l'ONU: "El futur de la humanitat està en l'actual generació"
  • "Val la pena viure la fe de l'Església?"
  • Papa Francesc: "Un evangelitzador afavoreix la trobada dels homes amb Déu"
  • Juan de la Rubia inaugura aquest dissabte el VII Festival Internacional d’Orgue de Poblet
  • El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, guanya el premi Abat Marcet
  • El Concurs Bíblic de Catalunya arriba a la 35a edició
  • Sínode: "Els laics són el cor de l'Església"
  • Els bisbes parlen del Domund

Sínode de l'Amazònia: Evangelització i ecologia, els temes centrals

En un marc de "greu i urgent crisi socioambiental", el Sínode per a la Regió Panamazònica tindrà com a prioritats "l'evangelització i l'ecologia", ha assenyalat aquest dijous 3 d'octubre el cardenal Lorenzo Baldisseri, secretari general del Sínode dels Bisbes durant la presentació de l'Assemblea Especial del Sínode dels Bisbes per a la Regió Panamazònica: nous camins per a l'Església i per a una ecologia integral que tindrà lloc a l'Aula Nova del Sínode al Vaticà del 6 al 27 d'octubre del 2019.

AICA, 3 octubre 19

Van intervenir en la roda de premsa, a més del cardenal Baldisseri, el cardenal Cláudio Hummes OFM, arquebisbe emèrit de San Pablo (Brasil) president de la Xarxa Eclesial Panamazònica (REPAM) i relator general, i monsenyor Fabio Fabene, subsecretari del Sínode dels Bisbes.

El cardenal Baldisseri ha començat aclarint que "si bé l'Assemblea Especial centra l'atenció en un territori específic, cada Sínode afecta sempre i en tot cas a l'Església universal. Per aquesta raó, la fase de celebració s'efectua a Roma, a la seu del Successor de Pere, i no en algun lloc de la Regió Panamazònica".

Participants

En total són 184 els pares sinodals, dels quals 136 participen ex officio; entre ells 113 provenen de les diverses circumscripcions eclesiàstiques panamazòniques. Hi ha 13 caps de dicasteris de la Cúria Romana. El nombre total també inclou als membres del Consell Presinodal, 15 religiosos escollits per la Unió de Superiors Generals i 33 membres de nomenament pontifici.

Entre els pares sinodals hi ha 28 cardenals, 29 arquebisbes, 62 bisbes residencials, 7 auxiliars, 27 vicaris apostòlics i 10 bisbes prelats, 21 membres no bisbes, entre diocesans i religiosos.

La Regió Panamazònica, ha explicat el cardenal Baldiseri, ocupa un territori de nou nacions (Guaiana Francesa, la República Cooperativa de Guyana, Surinam, Veneçuela, Colòmbia, Equador, Brasil, Bolívia, Perú). Per aquesta raó, els Pares sinodals de dret pertanyen a 7 conferències episcopals: Antilles, Veneçuela, Colòmbia, Equador, Brasil, Bolívia, Perú. Així, entre els 113 pares sinodals de les circumscripcions eclesiàstiques panamazòniques, 3 provenen de les Antilles, 6 de Veneçuela, 13 de Colòmbia, 7 de Equador, 57 de Brasil, 11 de Bolívia i 10 de Perú.

La dimensió universal de l'Església s'expressa també en els 33 membres nomenats pel Papa, que procedeixen sobretot de països i zones geogràfiques, com la conca fluvial del Congo, que presenten els mateixos problemes ecològics que constitueixen una de les dues grans àrees esmentades al títol del Sínode.

Al Sínode participen 6 delegats fraterns representants d'altres esglésies i comunitats eclesials presents en el territori amazònic i "de particular importància", ha indicat el purpurat, és també la presència de 12 convidats especials, el nombre més alt fins ara entre els participants a una Assemblea Especial. Han estat escollits per la seva alta competència científica o com a membres d'organismes que de diverses maneres duen a terme activitats de caràcter humanitari o encaminades a protegir el medi ambient".

El nombre de participants es completa amb 25 experts, nomenats en funció de les seves competències específiques en diversos àmbits.

Les auditores i auditors són 55. En aquest grup hi ha 10 religioses, "un nombre superior al dels altres sínodes, el que testifica la seva importància pastoral i missionera", ha assenyalat.

Entre els participants hi ha també 17 representants de diferents pobles originaris i grups ètnics indígenes, entre ells 9 dones.

El nombre total de dones que participen en els treballs sinodals és de 35: 2 són convidades especials, 4 expertes (de les quals 2 són monges) i 29 auditores (18 són monges).

Missió evangelitzadora

"Com evidencia el títol, el focus d'aquesta Assemblea Especial per a la Regió Panamazònica és doble: la missió evangelitzadora de l'Església en l'Amazònia, amb l'anunci de la salvació en Jesucrist al centre, i en el tema ecològic, donada la importància que el territori amazònic té per tot el planeta ", ha explicat el secretari general del Sínode.

Tenint en compte que un dels eixos temàtics del Sínode gira al voltant de les qüestions ecològiques, el cardenal Baldisseri ha anunciat que "per posar en línia el contingut de les discussions amb les pràctiques", es faran servir durant el Sínode, gots biodegradables, es reduirà l'ús de paper i es lliurarà bosses de fibra natural als participants, entre altres alternatives.

L'Instrumentum laboris "no és un document pontifici"

Davant les crítiques suscitades sobre el document de treball (Instrumentum laboris), el cardenal Baldisseri ha aclarit als periodistes que "l'Instrumentum laboris no és un document pontifici, és un recull a partir de les preguntes i de les peticions dels pobles amazònics, que han expressat les seves inquietuds. Aquestes expressions han estat recopilades, no amb una assemblea, sinó en 170 assemblees totals i altres fòrums".

I ha afegit: "l'Instrumentum laboris no és un document sinodal, és la veu de l'Església local, la veu de l'Església de l'Amazònia, l'Església de la gent, també és la veu de la Terra. L'Església va voler posar-se a l'escolta d'ells, els va convidar a parlar i ells van parlar. L'Església no ho va fer per després ignorar aquesta veu, si ho va fer és perquè vol escoltar la veu d'aquesta gent. Aquest és un camí sinodal".

"L'Instrumentum laboris no va ser un document redactat en un tres i no res", i per tant, ha continuat, "si hi ha un cardenal o un bisbe que no està d'acord, que considera que hi ha continguts que no estan bé, jo crec que cal posar-nos a l'escolta sense jutjar, perquè no és un document del magisteri, és un document de treball que se'ls brindarà als pares sinodals i que estarà a la base per poder treballar a l'assemblea sinodal, per després redactar des de zero el document final ".

Així i tot, el cardenal Baldisseri ha aclarit que "cadascú té el dret a expressar la seva opinió", i ha valorat que "les crítiques poden ser positives perquè poden posar en relleu certs elements que potser calgui reflexionar més, així que jo els convido a assumir aquesta perspectiva perquè les crítiques realment poden contribuir a realitzar un treball ben fet".

"Tot el treball que fem és per ajudar al Sant Pare, al final d'aquest recorregut, perquè després ell decideixi, opti per una instrucció o una carta apostòlica postsinodal, ja que aquest serà el document final".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS, 17 D'OCTUBRE

INAUGURACIÓ DEL CURS ACADÈMIC 2019-2020 DE L’INSTITUT “SANT FRUCTUÓS” DE TARRAGONA. Eucaristia presidida per Mons. Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona i lliçó inaugural sobre “La misión universal en el dinamismo de la Iglesia local: un paradigma para la actividad pastoral”. Organitza: Institut Superior de Ciències Religioses “Sant Fructuós”. A càrrec del: Dr. Eloy Bueno de la Fuente, doctor en Missionologia per la Universitat Urbaniana de Roma. Lloc: Centre Tarraconense “el Seminari”, c. Sant Pau, 4, Tarragona. Hora: a les 18.30 h, Eucaristia a la Capella del Seminari; a les 19 h, acte d’inauguració a l’Espai Catedral.

CONFERÈNCIA AMB EL TEMA “APRENDRE A MIRAR AMB ALEGRIA”. A càrrec de: Mn. Simó Gras, plebà de Montblanc. Lloc: parròquia de Sant Joan Baptista, Reus. Hora: 20 h        

DISSABTE, 19 D'OCTUBRE

TROBADA INTERDIOCESANA “EL TREN MISSIONER”. Acte inserit en el Mes Missioner Extraordinari. Organitzen: Cristians Sense Fronteres i delegacions diocesanes de missions de Catalunya. Lloc: Monestir de Santa Maria, Montserrat. Hora: 9.30 h

DIMECRES, 23 D'OCTUBRE

PREVENCIÓ DE LA RADICALITZACIÓ: RELIGIÓ A L'ESCOLA. Comptarà amb la participació de diverses personalitats, entre les quals en destaquen el Sr. Marcel·lí Joan, director general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Joan Heràndez i Serret, director del Grup de Treball Estable de Religions (GTER), i el Sr. Mohamed el Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), entre d'altres. Lloc: Facultat de Dret (UB). Aula Magna. Hora: 19.00 h

DISSABTE, 26 D'OCTUBRE

SESSIÓ DE BIOÈTICA DE LA SECCIÓ DE GINECOLOGIA DE METGES CRISTIANS DE CATALUNYA SOBRE EL PROBLEMA PSICOLÒGIC QUE DEIXA L'AVORTAMENT VOLUNTARI. "Síndrome postaborto, una realidad incómoda". Els ponents seran la Dra. Montse Lafuente, psiquiatra, i Teresa Lamarca, coordinadora de projecte Raquel. Posteriorment hi haurà un col·loqui i l'assessorament ètic-moral de Mn. Joan Costa, consiliari. Lloc: C/ Calàbria, 273-275, entresòl 4a, Barcelona. Hora: De 10.30 h a 13.00 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.