Dimarts, 26 de Maig de 2020
Sant Felip Neri, prevere
  • Els franciscans de Terra Santa celebren la festa de l'Ascensió
  • Càritas Andorra participa a l’Assemblea de Càritas Europa
  • El projecte Oikia liquida existències de comerç just per a centrar-se en l'empoderament de les persones
  • El bisbe de Terrassa celebra l'Ascensió a la Catedral del Sant Esperit
  • Jornada Mundial de les Comunicacions Socials
  • El Papa demana unió amb els catòlics xinesos i els expressa la seva proximitat
  • 1 de juny: Reobertura al públic dels Museus Vaticans
  • Coronavirus: una sola humanitat, una vulnerabilitat compartida
  • El Papa anuncia un any especial per la cura de la creació
  • 25 anys després de "Ut unum sint", entre la profecia i la resistència

Papa Francesc: "Els diaques no són sacerdots de segona, són custodis de la Paraula i la caritat"

El papa Francesc continuant amb el seu cicle de catequesi sobre l'evangelització a partir del Llibre dels Fets dels Apòstols, ha reflexionat aquest dimecres 25 de setembre, durant l'audiència general, sobre el naixement del ministeri dels diaques que va tornar l'harmonia entre el servei de la caritat i de la Paraula.

AICA, 25 setembre 19

"Els diaques es van crear per al servei. El diaca no és per a l'altar, és per al servei. És el custodi del servei a l'Església. Quan un diaca li agrada anar molt a l'altar, s'equivoca. Aquest no és el seu camí", ha explicat el Sant Pare.

En la seva catequesi, el Papa s'ha referit als problemes que van afectar al si de la primera comunitat cristiana: "Els problemes han existit sempre, des de l'inici", ha subratllat.

El principal problema que va afectar a aquella comunitat de cristians, ha assenyalat el pontífex, va ser "com harmonitzar les diferències que coexistien en el seu interior sense que sorgissin contrastos i divisions".

"La comunitat", ha assenyalat Francesc, "no acollia només als jueus, sinó també a grecs, persones provinents de la diàspora, amb cultures i sensibilitats pròpies. També amb altres religions. Avui nosaltres diem 'pagans', i eren acollits".

Aquesta convivència generava "fràgils i precaris equilibris i, davant la dificultat, va sorgir el jull. I quina és la pitjor de les baralles que destrueix una comunitat? La zitzània de les murmuracions: els grecs murmuraven per la desatenció de la comunitat cap a les seves vídues".

Davant aquest problema, els apòstols van iniciar un procés de discerniment i "van trobar una manera per subdividir les diferents obligacions per a un creixement serè de tot el cos eclesial i evitar els descuits tant en la promoció de l'Evangeli com en la cura dels membres més pobres".

Com que els apòstols eren conscients que la seva vocació principal era predicar la Paraula de Déu, van decidir instituir un nucli de "set homes de bona reputació, plens d'Esperit i de saviesa". Aquests set homes, "després d'haver rebut la imposició de les mans, s'ocuparien del servei".

Es creen així els diaques, i "aquesta harmonia entre el servei de la Paraula i el servei de la caritat representa el llevat que fa créixer el cos eclesial".

"Els diaques a l'Església no són sacerdots de segona classe, no. És una altra cosa. És el custodi del servei a l'Església. I és precisament aquesta harmonia entre el servei a la Paraula i el servei a la caritat representa el llevat que fa créixer el cos eclesial ", ha assenyalat el pontífex.

El Sant Pare ha afegit que, "el mal de la murmuració no només es trobava dins de l'Església, sinó també fora s'alçaven retrets contra els nous diaques, entre els quals destacaven Felip i Esteve. Els enemics d'aquest últim, no tenint com atacar-lo, el van calumniar i van donar fals testimoni contra ell. Aquest càncer diabòlic que és la murmuració, que neix de la voluntat de destruir la reputació d'una persona, agredeix al cos eclesial i el danya greument".

Quan condueixen a Esteve davant les autoritats, com havien fet amb Jesús i amb tots els màrtirs, ha assenyalat el pontífex, ell proposa una relectura de la història sagrada centrada en Crist. "Esteve davant el Sanedrí va ser testimoni de Crist, qui il·lumina tota la història de la salvació, i va denunciar la hipocresia dels que han perseguit sempre els profetes enviats per Déu i crucificar el seu propi Fill. El tribunal va decretar la seva mort i, com un altre Crist, Esteve la va afrontar abandonant-se en les mans de Jesús i perdonant els seus agressors ".

Les paraules d'Esteve, ha afirmat el Sant Pare, ens ensenyen que no són els discursos els que revelen la nostra identitat com a fills de Déu, sinó només l'abandonament de la pròpia vida a les mans del Pare i el perdó per aquells nostres deutors ens fan veure la qualitat de la nostra fe.

"L'Església d'avui és rica en màrtirs, avui hi ha més màrtirs que a l'inici de l'Església, l'Església està irrigada per la seva sang que és 'llavor de nous cristians' i assegura el creixement i la fecunditat del Poble de Déu. Els màrtirs no són 'santets', sinó homes i dones de carn i ossos que -com diu l'Apocalipsi- 'van rentar els vestits, blanquejant-los en la sang de l'Anyell'. Ells són els veritables vencedors ".

"Demanem també nosaltres al Senyor que, mirant als màrtirs d'ahir i d'avui, aprenguem a viure una vida plena, acollint el martiri de la fidelitat quotidiana a l'Evangeli i de la conformació a Crist", va concloure el Papa.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.