Divendres, 18 d'Octubre de 2019
Sant Lluc, evangelista
  • XV Jornades d’Atenció Espiritual i Religiosa
  • Els bisbes de Costa Rica donen suport a la iniciativa "40 dies per la vida" en contra de l'avortament
  • Monsenyor Auza a l'ONU: "El futur de la humanitat està en l'actual generació"
  • "Val la pena viure la fe de l'Església?"
  • Papa Francesc: "Un evangelitzador afavoreix la trobada dels homes amb Déu"
  • Juan de la Rubia inaugura aquest dissabte el VII Festival Internacional d’Orgue de Poblet
  • El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, guanya el premi Abat Marcet
  • El Concurs Bíblic de Catalunya arriba a la 35a edició
  • Sínode: "Els laics són el cor de l'Església"
  • Els bisbes parlen del Domund

Empenta de La Caixa a la recerca pionera en salut

Es podria reduir l’impacte ambiental amb materials intel·ligents? I revertir la immortalitat de les cèl·lules cancerígenes? O diagnosticar la demència amb una simple anàlisi de sang? Aquestes són només tres mostres de les preguntes que es plantegen els millors investigadors de l’Estat i que tindran l’oportunitat de resoldre durant els pròxims anys gràcies al finançament de la Fundació Bancària La Caixa. En total, s’ha beneficiat 79 projectes de temàtiques diverses però amb un clar denominador comú: la vocació d’assolir un impacte social immediat. Els ajuts, que es divideixen en tres programes i sumen un total de 28 milions d’euros, els van lliurar ahir el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, i el ministre de Ciència i Universitats del govern estatal, Pedro Duque.

El Punt Avui, 17 setembre 19

El programa de beques de postdoctorat és el més nombrós, amb 33 seleccionats per impulsar-ne els projectes de recerca i fomentar així carreres científiques d’alta qualitat i innovadores. Aquí hi trobem propostes que esperen aclarir, per exemple, si es pot detectar i tractar el Parkinson mitjançant l’intestí (VHIR), per què els tumors benignes no esdevenen malignes (Idibell), quins canvis provocarà la física quàntica en les tecnologies de la informació (ICFO) o com es poden millorar els cultius per fer front al canvi climàtic (CRAG).

El programa d’excel·lència de recerca en biomedicina i salut ha creat enguany, en la segona edició, una línia específica de finançament per a tecnologies facilitadores en salut per lluitar contra les malalties amb més impacte, com ara les cardiovasculars, neurològiques, infeccioses i oncològiques. En aquest apartat s’han concedit ajuts a investigadors de primer nivell com Maria Blasco, directora del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas; Eduard Batlle, coordinador del programa d’oncologia de l’IRB, o Maria Abad, líder del grup de plasticitat cel·lular i càncer al VHIO. Els seus treballs volen aclarir, respectivament, si és possible revertir la immortalitat de les cèl·lules cancerígenes, si es pot frenar la metàstasi del càncer de còlon interferint en l’entorn tumoral i com es comuniquen entre elles les cèl·lules tumorals.

La tercera branca de les ajudes, Caixaimpulse, promou la creació de noves empreses o d’acords de transferència tecnològica per transformar el coneixement científic de l’àmbit de la biomedicina en serveis i productes amb valor per a la societat. Enguany s’hi ha beneficiat 21 projectes, que poden arribar a percebre fins a 100.000 euros, a més d’un programa de formació, tutoria en esperit empresarial i accés a experts en diferents àrees d’innovació. En aquesta categoria hi ha, per exemple, Samuel Sánchez, investigador de l’IBEC, que aspira a millora la qualitat de vida dels pacients amb càncer de bufeta. Explorarà la possibilitat de nanomotors autopropulsats per fer funcions diagnòstiques i terapèutiques i combatre les cèl·lules canceroses de la bufeta. Com la seva, la majoria de projectes d’aquest apartat també se centren en aspectes que millorin la salut i l’esperança i qualitat de vida.

Amb aquests ajuts, la Fundació Bancària La Caixa destinarà enguany 90 milions d’euros a la recerca, sobrepassant el total de 500 en tres dècades. Això la converteix en la primera entitat filantròpica de recerca de l’Estat, la segona d’Europa i una de les més potents del món.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS, 17 D'OCTUBRE

INAUGURACIÓ DEL CURS ACADÈMIC 2019-2020 DE L’INSTITUT “SANT FRUCTUÓS” DE TARRAGONA. Eucaristia presidida per Mons. Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona i lliçó inaugural sobre “La misión universal en el dinamismo de la Iglesia local: un paradigma para la actividad pastoral”. Organitza: Institut Superior de Ciències Religioses “Sant Fructuós”. A càrrec del: Dr. Eloy Bueno de la Fuente, doctor en Missionologia per la Universitat Urbaniana de Roma. Lloc: Centre Tarraconense “el Seminari”, c. Sant Pau, 4, Tarragona. Hora: a les 18.30 h, Eucaristia a la Capella del Seminari; a les 19 h, acte d’inauguració a l’Espai Catedral.

CONFERÈNCIA AMB EL TEMA “APRENDRE A MIRAR AMB ALEGRIA”. A càrrec de: Mn. Simó Gras, plebà de Montblanc. Lloc: parròquia de Sant Joan Baptista, Reus. Hora: 20 h        

DISSABTE, 19 D'OCTUBRE

TROBADA INTERDIOCESANA “EL TREN MISSIONER”. Acte inserit en el Mes Missioner Extraordinari. Organitzen: Cristians Sense Fronteres i delegacions diocesanes de missions de Catalunya. Lloc: Monestir de Santa Maria, Montserrat. Hora: 9.30 h

DIMECRES, 23 D'OCTUBRE

PREVENCIÓ DE LA RADICALITZACIÓ: RELIGIÓ A L'ESCOLA. Comptarà amb la participació de diverses personalitats, entre les quals en destaquen el Sr. Marcel·lí Joan, director general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Joan Heràndez i Serret, director del Grup de Treball Estable de Religions (GTER), i el Sr. Mohamed el Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), entre d'altres. Lloc: Facultat de Dret (UB). Aula Magna. Hora: 19.00 h

DISSABTE, 26 D'OCTUBRE

SESSIÓ DE BIOÈTICA DE LA SECCIÓ DE GINECOLOGIA DE METGES CRISTIANS DE CATALUNYA SOBRE EL PROBLEMA PSICOLÒGIC QUE DEIXA L'AVORTAMENT VOLUNTARI. "Síndrome postaborto, una realidad incómoda". Els ponents seran la Dra. Montse Lafuente, psiquiatra, i Teresa Lamarca, coordinadora de projecte Raquel. Posteriorment hi haurà un col·loqui i l'assessorament ètic-moral de Mn. Joan Costa, consiliari. Lloc: C/ Calàbria, 273-275, entresòl 4a, Barcelona. Hora: De 10.30 h a 13.00 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.