Dissabte, 7 de Desembre de 2019
Sant Ambròs, bisbe i doctor
  • Justícia i Pau, menció honorífica del Premi Voluntariat 2019 per la seva actuació a les presons catalanes
  • Els bisbes catalans parlen de la Solemnitat de la Immaculada Concepció de la Benaurada Verge Maria
  • 57 persones mortes en el naufragi d'una pastera a Mauritània camí de les Canàries
  • El C6 ultima aspectes de la nova constitució apostòlica sobre la Cúria Romana
  • La cripta de la Sagrada Família recupera l’orgue
  • Mor fra Josep Massana
  • "Fundem la nostra vida en el Senyor i no en les aparences"
  • Mons. Bernardito Auza s'incorpora a la Nunciatura Apostòlica a Espanya
  • Eutanàsia, bisbes espanyols: "No és humà causar mort, si ho és alleujar el dolor"
  • El Vídeo del Papa: Cada nen que pateix és un crit que s'eleva a Déu

Empenta de La Caixa a la recerca pionera en salut

Es podria reduir l’impacte ambiental amb materials intel·ligents? I revertir la immortalitat de les cèl·lules cancerígenes? O diagnosticar la demència amb una simple anàlisi de sang? Aquestes són només tres mostres de les preguntes que es plantegen els millors investigadors de l’Estat i que tindran l’oportunitat de resoldre durant els pròxims anys gràcies al finançament de la Fundació Bancària La Caixa. En total, s’ha beneficiat 79 projectes de temàtiques diverses però amb un clar denominador comú: la vocació d’assolir un impacte social immediat. Els ajuts, que es divideixen en tres programes i sumen un total de 28 milions d’euros, els van lliurar ahir el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, i el ministre de Ciència i Universitats del govern estatal, Pedro Duque.

El Punt Avui, 17 setembre 19

El programa de beques de postdoctorat és el més nombrós, amb 33 seleccionats per impulsar-ne els projectes de recerca i fomentar així carreres científiques d’alta qualitat i innovadores. Aquí hi trobem propostes que esperen aclarir, per exemple, si es pot detectar i tractar el Parkinson mitjançant l’intestí (VHIR), per què els tumors benignes no esdevenen malignes (Idibell), quins canvis provocarà la física quàntica en les tecnologies de la informació (ICFO) o com es poden millorar els cultius per fer front al canvi climàtic (CRAG).

El programa d’excel·lència de recerca en biomedicina i salut ha creat enguany, en la segona edició, una línia específica de finançament per a tecnologies facilitadores en salut per lluitar contra les malalties amb més impacte, com ara les cardiovasculars, neurològiques, infeccioses i oncològiques. En aquest apartat s’han concedit ajuts a investigadors de primer nivell com Maria Blasco, directora del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas; Eduard Batlle, coordinador del programa d’oncologia de l’IRB, o Maria Abad, líder del grup de plasticitat cel·lular i càncer al VHIO. Els seus treballs volen aclarir, respectivament, si és possible revertir la immortalitat de les cèl·lules cancerígenes, si es pot frenar la metàstasi del càncer de còlon interferint en l’entorn tumoral i com es comuniquen entre elles les cèl·lules tumorals.

La tercera branca de les ajudes, Caixaimpulse, promou la creació de noves empreses o d’acords de transferència tecnològica per transformar el coneixement científic de l’àmbit de la biomedicina en serveis i productes amb valor per a la societat. Enguany s’hi ha beneficiat 21 projectes, que poden arribar a percebre fins a 100.000 euros, a més d’un programa de formació, tutoria en esperit empresarial i accés a experts en diferents àrees d’innovació. En aquesta categoria hi ha, per exemple, Samuel Sánchez, investigador de l’IBEC, que aspira a millora la qualitat de vida dels pacients amb càncer de bufeta. Explorarà la possibilitat de nanomotors autopropulsats per fer funcions diagnòstiques i terapèutiques i combatre les cèl·lules canceroses de la bufeta. Com la seva, la majoria de projectes d’aquest apartat també se centren en aspectes que millorin la salut i l’esperança i qualitat de vida.

Amb aquests ajuts, la Fundació Bancària La Caixa destinarà enguany 90 milions d’euros a la recerca, sobrepassant el total de 500 en tres dècades. Això la converteix en la primera entitat filantròpica de recerca de l’Estat, la segona d’Europa i una de les més potents del món.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DISSABTE 7 DE DESEMBRE

VETLLA DE LA IMMACULADA, AMB EL LEMA “ESCOLTEU A MARIA, LA INFLUENCER DE DÉU”. Organitzen: delegacions de joventut de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa. Lloc: Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, Barcelona. Hora: 21 h

DIUMENGE 8 DE DESEMBRE

RETRANSMISSIÓ DE LA MISSA. Presideix la celebració: Mn. Carles Cahuana. Intervenció en els cants: Coral de l’Escola Maria Ward, de Badalona (Barcelonès, arxidiòcesi de Barcelona). Director: Toni Balada. Canal: TVE 2. Hora: 10.30 h

DIMARTS 10 DE DESEMBRE

NANOÈXODE. TROBADA SOBRE LA (NANO)CIÈNCIA I L’ART DES DE TEMPS IMMEMORIALS. Organitzen: Espai Nano (Associació Catalana de Comunicació Científica) i Ateneu Universitari Sant Pacià. Hi intervindran: investigadors científics, artistes i teòlegs: Jordi Díaz-Marcos, Víctor F. Puntes, Francisco Valderrama, Laura Lechuga, Pep Gatell, Emili Marlès, Joan Mendoza i Raül Toran. Actuacions musicals basades en nanotecnologia d’Antonie Reserbat-Plantey, Banda xdifference, Eudald Dantí i Josep Lluís Viladot. Lloc: Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, pl. de Sant Just, s/n, Barcelona. Hora: 19 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.